• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

19.02.2016

09:37

ŠEF UNHCR-a: Nadam se da Srbija neće zatvoriti granice, ali ukoliko se to desi pomoćićemo sa 47 miliona dolara!

Vesti

ŠEF UNHCR-a: Nadam se da Srbija neće zatvoriti granice, ali ukoliko se to desi pomoćićemo sa 47 miliona dolara!

Podeli vest

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Fridrih Šoder rekao je da je, ukoliko Srbija po uzoru na ostale zemlje zatvori granice za izbeglice, za našu zemlju predviđena pomoć u iznosu od 47 miliona dolara, ali je izrazio nadu da do toga neće doći i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji

On je za RTS rekao da Srbija neće biti "tampon zona" za izbeglice, ističući da UNHCR pomaže vlastima u nošenju sa ovom krizom.

Upitan da prokomentariše najavu da bi Srbija oko 1. marta mogla da, po uzoru na Austriju, zatvori granice, Šoder je rekao da UNHCR zajedno sa vladom, međunarodnim organizacijama za migrante i celim društvom ima odgovor.

- Imamo plan koji je usvojen i koji predviđa pomoć od 47 miliona dolara, u čemu bi UNHCR doprineo sa 12 miliona dolara. Međutim, nadam se da to neće biti potrebno i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji - rekao je Šoder.

Povodom najave da Srbija može da primi maksimalno 6.000 izbeglica, on je ocenio da za tim najverovatnije neće biti potrebe.

VULIN: Sumnjam da je moguće zatvaranje granica

- Nemamo toliko izbeglica ovde. Juče je najviše došlo 1.000 njih. Kapacitet od 6.000 je stvoren da se spasu životi u toku zime, ali ne postoji sporazum da će Srbija prihvatiti taj broj ljudi - ističe Šoder.

Što se tiče migranata koji su vraćeni iz Hrvatske, kaže da je prvo potrebno sagledati razloge zbog kojih su vraćeni - da li je reč o zakonskom procesu, da li je Srbija bila primorana da ih prihvati i da li su imali mogućnost da zatraže azil.

- Ukoliko im je potrebna međunarodna zaštita, oni mogu i da zatraže da se vrate kućama - naveo je, dodavši da bi neki od njih želeli da se vrate, a neki možda i da se prijave za azil u Srbiji.
 

Reuters

Šoder je istakao da UNHCR aktivno pruža podršku vladi Srbije da nastavi da se odgovorno ponaša prema ljudima, kako onima koji prolaze tako i onima koji se "zaglave" ovde.

- Pomažemo u poboljšanju infrastrukture, u administraciji u azilnom sisitemu, utvrđivanju izbegličkog statusa - precizirao je.

Kako je dodao, UNHCR u Srbiji sarađuje sa svojim kancelarijama u ostalim zemljama na izbegličkoj ruti kao i sa ostalim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem migranata, jer je, naglasio je, reč o problemu koji će biti rešen samo u kontekstu stvarne evropske solidarnosti.

Šoder je izrazio optimizam jer su brojke pale, što daje "mogućnost da se sprovede prava politika, bez ikakvog paničenja", a što će, kako smatra, biti bolje rešenje od onog u kojem su migranti gurnuti u ruke krijumčara.

- To može da se izbegne regularnim načinom. Postoji pravi način da izbeglice dođu u Evropu, a ne da hodaju preko granica i prelaze teritorije zemalja koje nisu deo EU - zaključio je šef predstavništva UNHCR-a.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nedja

pre 8 godina

Pa ti si LUDDDDD,da moja zemlja koja jos krvari ,i nije ni svoje izbeglice od ,,evropskih hrvata,,smestila,smesta,,,vas lom koji ste napraviliii,hvalaaaa,,

englezii

pre 4 godine

Kako sam i sam jedan od izbeglica iz NDH razumem izbeglice ali bi ih sve trebalo preusmeriti u najneljudskiju drzavu sveta SAD ! oni su ih stvorili pa neka i i udomljavaju

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija