• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

23.02.2016

21:08

(VIDEO) TURCI U SAVEZU SA DŽIHADISTIMA: Objavljen dokaz o saradnji Erdoganove vojske i terorista!

Vesti

(VIDEO) TURCI U SAVEZU SA DŽIHADISTIMA: Objavljen dokaz o saradnji Erdoganove vojske i terorista!

Podeli vest

List „Džumhurijet“ otkriva dokaze o saradnji turske vojske i boraca DAEŠ-a koji operišu na sirijsko-turskoj granici. Naime, list je objavio transkripte telefonskih razgovora između džihadista i graničara

Dokument je, kako se navodi, deo sudskog procesa protiv džihadista koji se vodi pred Trećim visokim sudom u Ankari.

Istraga je otvorena kada je šestoro turskih državljana podnelo prijave protiv svojih rođaka koji su se pridružili teroristima, a rezultirala je praćenjem 19 osoba, a potom su optužnice podignute protiv njih 27.

​Novi transkripti navode razgovore između turskih vojnika i Mustafe Demira, člana DAEŠ-a, glavne figure te organizacije na sirijsko-turskoj granici.

„Transkripti i istraga otkrivaju da je Demir dobio novac od krijumčara na granici i sarađivao sa graničarima kada je reč o prelascima granice“, piše list.

U prvom transkriptu Demir razgovara sa turskim oficirom.

Demir: Gde si, veliki brate? Tamo gde sam ti rekao da budeš?

Vojnik: Da. Videli smo te, i tvoje ljude…

Demir: Da li možeš da organizuješ sastanak sa komandirom, vezano za posao ovde? Da li bismo mogli da ostvarimo kontakt ovde, s obzirom da smo ti pomogli…

Vojnik: Važi… Preneću to. Imam ovde dve vojne patrole. Ako dođe do najgoreg, reći ću to komandiru stanice, da i on pogleda…

U narednom transkriptu, Demir navodno razgovara sa drugim turskim vojnikom, koji kaže da su on i njegovi drugovi u minskom polju i traži da Demir odmah dođe.

Vojnik: Imamo problem, dođi sa te strane, ljudi su ovde…

Demir: Dobro, veliki brate, stižem… Da li je to mesto (minsko polje) ono gde sam prvom poručniku Buraku dao automobil?

​Za Mustafu se sumnja da ima bliske kontakte sa liderom DAEŠ-a Ilhamijem Balijem, za kojeg se veruje da je odgovoran za akcije bombaša-samoubica u Ankari, događaj koji je potresao tursku prestonicu u oktobru i odneo 100 života.

Ovo nije jedini slučaj saradnje turske vojske i militanata DAEŠ-a, otkriva list. U maju prošle godine, list je objavio da je turski konvoj, koji je bio meta vazdušnih napada, prenosio oružje terorističkoj organizaciji.

U novembru, glavni urednik lista „Džumhurijet“ Kan Dundar i njegov šef biroa u Ankari Erdem Gul uhapšeni su i u zatvoru Silivri čekaju suđenje. Datum suđenja još nije određen, a turski tužioci traže doživotne kazne za oba novinara.

Dundar i Gul su optuženi za „pribavljanje tajnih dokumenata zarad političke i vojne špijunaže“ kao i za „pokušaje da sruše Vladu Turske“.

PROČITAJTE JOŠ:

DŽIHADISTIMA SE BLIŽI SUDNJI DAN: Kurdi u ofanzivi zatvaraju granicu sa Turskom!

ERDOGAN ZAPRETIO: Preplaviću Evropu izbeglicama!

ERDOGAN PRED PORAZOM, NE POMAŽE NI AMERIKA: Putin presekao kanale snabdevanja pobunjenika u Siriji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubisa

pre 8 godina

Ovaj naslov je isto kad bi rekli Hrvati saradjuju sa ustašama.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija