• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.03.2016

10:10

(INFOGRAFIKA) NAJCRNJE PROGNOZE BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Čak 5.000 džihadista sprema napade na EU!

Vesti

(INFOGRAFIKA) NAJCRNJE PROGNOZE BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Čak 5.000 džihadista sprema napade na EU!

Podeli vest

Terorističke ćelije u Evropi brojnije su nego što se mislilo. Bombaši spremaju nove samoubilačke napade, strašnije od onog u Briselu, u kojem je umrlo 34 ljudi, upozorava, šef Evropola Rob Vanrajt

Seju strah i smrt
90 kamikaza terorista, kojima pripadaju pariski i briselski bombaši, već krenulo u misiju
440 bombaša-samoubica ISIS trenirano u Siriji za napade u Evropi čeka znak za početak napada

Mreža od najmanje 5.000 džihadista Islamske države (ISIS) sprema napade širom Evrope, upozorio je juče šef Evropola Rob Vanrajt. On je istakao da su ćelije terorista u EU mnogo brojnije nego što se mislilo i da se bombaši spremaju nove samoubilačke napade, opasnije od onog u Briselu, koji je odneo živote 34 ljudi.

Vajnrajt je kazao da džihadisti nisu samo pretnja Francuskoj i Belgiji, već i drugim zemljama EU.

- Poslednji napadi u Briselu pokazali su novu, agresivnu strategiju militanata ISIS prema Evropi. Njihova mreža je raširenija nego što smo mislili. Teško je proceniti koliko je terorista u ovom trenutku spremno za napade, ali imamo saznanja da u Evropi ima oko 5.000 islamista, koji su se vratili sa fronta iz Iraka i Sirije - rekao je šef Evropola.

Informer

Jedan od terorista pobegao iz metroa

Belgijska policija traga za mogućim teroristom koji je sa bombašem-samoubicom Halidom el Bakrauijem učestvovao u napadu na metro stanici Malbek. Službe bezbednosti objavile su foto-robot osumnjičenog koji je snimljen kamerama u podzemnoj železnici sa velikom torbom, verovatno punom eksploziva. Njegova uloga u krvoproliću tek treba da se utvrdi.
- Sumnjamo da je i taj osumnjičeni planirao da se raznese zajedno sa El Bakrauijem, koji je ušao u jedan od vozova i aktivirao samoubilački pojas. Iako je kod sebe imao veliki kofer, misteriozni terorista nije ušao u voz - rekao je izvor iz bezbednosnih službi.

Pored evropskih bezbednjaka, i iračke obaveštajne službe upozoravaju na obučene džihadiste koji u EU čekaju trenutak da napadnu. Prema njihovim podacima najmanje 440 bombaša-samoubica ISIS u narednim mesecima planira krvoprolića na Starom kontinentu.

- Terorističke ćelije organizovane su u svim većim evropskim gradovima. Njihov glavni cilj je da izvedu što više napada kako bi uterali strah u kosti Evropljanima i primorali šefove EU da potroše mnogo novca na antiterorističke operacije. Lideri džihadističkih ćelija su poreklom uglavnom sa Severa Afrike, ali su rođeni i žive u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj - otkrio je neimenovani zvaničnik iračke obaveštajne službe.

Isti izvor je dodao da je ISIS prošle godine u Iraku i Siriji organizovao posebne komandne centre u kojima obučava bombaše sa ciljem da napadnu Zapad.

- Tokom 2014. samoubilačke misije su pripremane samo nekoliko nedelja. Strategija se sad promenila, te su osnovane specijalne jedinice za samoubilačke misije - kazao je irački zvaničnik.

Francuska policija je prethodno saopštila da džihadisti koji su u novembru ubili 132 osobe u Parizu i oni koji su izveli pokolj u utorak u Briselu pripadaju istoj terorističkoj ćeliji.

Terorističke ćelije organizovane su u svim većim evropskim gradovima. Njihovi lideri žive u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj
Iračke tajne službe

- U pitanju je ćelija od 90 kamikaza terorista, koji su se sa ratišta iz Sirije prerušeni u izbeglice preko Mediterana vratili u EU. Centar ćelije se nalazi u Briselu. Njoj pripada Salah Abdeslam, jedini preživeli od osmorice napadača na Pariz, koji je prošlog petka uhapšen u Briselu. Zajedno s njim ćeliju su činila i braća El Bakraui, koji su se razneli na aerodromu i u metrou u Briselu, kao i njihov saborac Nadžim Lašraui, koji je takođe stradao u samoubilačkoj misiji - naveli su francuski obaveštajci.

UŽASAVAJUĆA PRETNJA DŽIHADISTA: Klaćemo vas, trovati i dizati u vazduh u BiH i u Sandžaku!

NA JEDAN POZIV ONI ĆE SE RAZNETI! ISIS u svakom trenutku ima 440 ljudi obučenih da napadnu Evropu!

VREME ISLAMSKOG TERORA: Ovu su PET RAZLOGA zbog kojih džihadisti nišane Evropu!

POTVĐENE SUMNJE O ČETVRTOM ČOVEKU! U napadu na metro u Briselu učestvovala još jedna osoba!

Podsetimo, pokolj u Briselu pre tri dana izvela su četvorica džihadista. Ibrahim el Bakraui i Nadžim Lašraui razneli su se na aerodromu i Briselu. Ibrahimov brat Halid sat i po vremena kasnije aktivirao je samoubilački pojas na metro stanici Malbek. Četvrti džihadista, koji još nije identifikovan, postavio je kofer sa eksplozivom na aerodromu i pobegao, a policija za njim traga.

Odbijene ostavke ministara

Belgijski ministri unutrašnjih poslova i pravde Žan Žambon i Koen Gens ponudili su juče ostavke zbog propusta u radu. Međutim, premijer Šarl Mišel ih je odbio.
- Žambon i Gens osećaju da nisu bili na visini zadatka jer su džihadisti ISIS uspeli da izvedu dvostruki samoubilački napad na aerodromu i u metrou u Briselu. Poseban problem je i to što je Turska izručila Belgiji bombaša Ibrahima el Bakrauija i upozorila da je on terorista, ali vlasti u Briselu na to nisu reagovale - rekao je izvor iz belgijskih bezbednosnih službi.

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kutuzov

pre 8 godina

Da kupim kokice,sok,pa da gledam njih kako beze ispred bombi,kao sto su oni nas \'99-e.\n

ala eu i njeni obavestajci

pre 8 godina

mislili su da im se nece vratiti ono sto su zasluzili.\nnapravili su razdor u zemljama odakle dolaze ovi ludaci i sada su iznenadjeni sto se oni svete.\njos im po direktivi pisljivih amera otvorili granice ahahaha pa jebali vam oni majku jos im dajte i oruzje neka vas uniste i . kada ste to dozvolili sebi\n

baba roga

pre 8 godina

Kokice sam spremio ,koka kolu stavio da se hladi.Kad počinje prenos?

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija