• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

14.04.2016

23:53

ČESI MOGU DA PROMENE IME: Zeman i Sobotka odobrili Češkoj Republici da bude Češka

Vesti

ČESI MOGU DA PROMENE IME: Zeman i Sobotka odobrili Češkoj Republici da bude Češka

Podeli vest

Četvorica najviših zvaničnika Češke, predsednik, premijer i predsednici oba doma parlamenta odobrili su večeras da zemlja pored zvaničnog naziva Češka Republika u inostranstvu i u Ujedinjenim nacijama počne da koristi i skraćeni naziv Češka

- Dogovorili smo se da pored punog političkog naziva inostranstvo obavestimo i o skraćenom nazivu koji se odomaćio kao Češka, a jedini ispravan prevod na engleski je Čekija. Da se ne izgovara pogrešno - rekao je novinarima ministar inostranih poslova Lubomir Zaoralek.

Nakon sastanka kod predsednika Češke Miloša Zemana, šef diplomatije rekao je da će predati verbalnu notu UN da uvrste i to skraćeno ime u svoje prevode, a organizatori raznih konferencija, sportskih i kulturnih događaja moći će sami da biraju da li će Češku predstaviti punim ili skraćenim imenom.

Skraćenim imenom biće označavana češka roba, Češka/Čekija će stajati na dresovima sportista, a takođe i na mapama koje se objavljuju u inostranstvu.

 

Glavni zagovornik uvođenja zgodnog, kratkog imena za celu zemlju koja se istorijski sastoji od Češke, Moravske i Šlezije bio je predsednik Zeman koji već izvesno vreme to kratko ime upotrebljava jer mu se pun zvanični naziv čini suviše formalan i hladan.

Nisu, međutim, svi oduševeljni izborom baš tog imena, kao recimo, ministarka lokalnog razvoja Karla Šlehtova koja se plaši da će svet mešati Češku i Čečeniju.

Svođenjem na Češku, bez zvaničnog 'republika' nisu zadovoljni ni moravski i šlezijski lokalpatrioti, premda zbog istorijskih konotacija niko ne zagovara povratak na Češka i Moravska jer su tako protektorat na teritoriji današnje Češke Republike zvali Hitlerovi nacisti od 1939. godine kada rasparčali Čehoslovačku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija