• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 6uka.com

17.04.2016

09:54

ISPOVEST POSLEDNJEG STANOVNIKA ČERNOBILJA:  Imam 90 godina i zdrav sam, svi koji su pobegli odavno su umrli...

Vesti

ISPOVEST POSLEDNJEG STANOVNIKA ČERNOBILJA: Imam 90 godina i zdrav sam, svi koji su pobegli odavno su umrli...

Podeli vest

Ivan Šamjanok (90) kaže kako je tajna njegove dugovečnosti to što nije napustio rodno mesto, čak ni nakon što je to belorusko selo u blizini granice s Ukrajinom kontaminirano posle nuklearne katastrofe u Černobišu, prenose britanski mediji

 

U selu, koje se nalazi na samoj ivici zabranjene zone u krugu od 30 kilometara, ništa se u poslednjih 30 godina nije promenilo, osim što tamo živi puno manje ljudi.

U aprilu 1986. zbog eksplozije u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, veliki radioaktivni oblak prekrio je široko područje na ukrajinsko-beloruskoj granici. Više od 100.000 ljudi moralo je da napusti svoje domove.

(VIDEO) PROŠETAJTE ČERNOBILJEM! Novi VR projekat vam pruža priliku da vidite kako izgleda ovo mesto

Šamjanukovo selo Tulgoviži nalazi se na samoj granici zone, ali on i njegova žena su odbili da odu. Kažu da posledice radijacije nikad nisu osetili.

- Sve je u redu. Bio je ovde lekar, pregledao me i rekao da je sa mnom sve u redu - kaže Šamjanok.

- I moja sestra je živela ovde sa svojim mžćem, ali oni su odlučili da odu. Ubrzo nakon toga su umrli. Mislim da je to zbog stresa, ali ja od stresa ne patim. Pomalo radim po bašti, ponekad zapevam, nigde ne žurim...

Od nesreće je prošlo već 30 godina, a posledice se još uvek sagledavaju.

UKRAJINA STREPI! Izbio šumski požar blizu Černobilja!

Od same eksplozije umrla je 31 osoba, ali mnogo više ih je umrlo kasnije od posledica radijacije. A koliki je tačan broj stradalih još nije precizno utvrđeno.

Šamjanok kaže da se u njegovom životu nakon katastrofe nije ništa promenilo. I dalje uzgaja i jede hranu iz svoje bašte, takođe drži svinje, kokoške i krave.

Nedavno mu je umrla žena, a deca su odselila, pa su on i njegov nećak koji živi na drugom kraju sela, jedini stanovnici ovog mesta. Šamjanok misli da se niko od raseljenih neže vratiti. Oni koji su i sanjali povratak, u međuvremenu su umrli.

Starac živi povučenim životom. Ustaje oko 6 ujutro da na radiju čuje nacionalnu himnu. Zatim potpali peć da spremi doručak i nahrani psa, a potom i ostale životinje.

Putujuća trgovina u selo stiže dva puta nedeljno, a subotom ga posećuje unuka koja mu pomogne da sredi kuću.

Kaže da nema nikakvih zdravstvenih tegoba, ali uzima neke lekove kao i čašicu votke pre jela. To mu, kaže, otvara apetit.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija