• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2016

23:05

NEGODOVANJE U PENTAGONU: Kina napravila 3.200 hektara ostrva u Južnom kineskom moru?!

Vesti

NEGODOVANJE U PENTAGONU: Kina napravila 3.200 hektara ostrva u Južnom kineskom moru?!

Podeli vest

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru

U novom izveštaju Pentagona navodi se da su se vlasti u Pekingu fokusirale na razvoj i naoružavanje veštačkih ostrva kako bi ostvarili veću kontrolu u morskom regionu bez oružanog sukoba.

ZAOŠTRAVA SE! Kina optužila SAD za militarizaciju Južnog kineskog mora!

Ministarstvo odbrane SAD u detaljnoj proceni izgradnje navodi da se na ostvima Sparti sada nalazi preko tri kilometara puteva i nekoliko velikih luka u fazi izgradnje, ali i kanala i druge infrastrukture.

Na ostrvima su izgradjeni objekti kao što su radarski tornjevi, bunkeri, helikopterski aerodromi i pristaništa, navodi se u izveštaju.

(VIDEO) STRAH AMERIČKOG GENERALA: Izgubićemo rat protiv Rusije i Kine!

Pentagon tvrdi da ubrzana izgradnja ostrva ne daje Kini nova terirorijalna prava, ali navodi da nova oprema, oružje i nadzor mogu omogućiti Kini da dugoročno poveća prisutnost u Južnom kinesko moru.

Reuters

Kineske vlasti navode da su sporne teritorije pod kontrolom Pekinga, kao i da su nove zgrade i infrastruktura izgradjeni za javnu upotrebu i podršku ribarima. Peking optužuje Filipine i Vijetnam da izvode gradjevinske radove na drugim ostrvima.

(VIDEO) KINA I AMERIKA NA IVICI SUKOBA: Treći svetski rat pitanje vremena?!

Pentagon u izveštaju navodi da Kina tvrdi da ima suverenitet nad celim Južnim kineskim morem u kojem se nalaze ostrva Senkaku pod upravom Japana. 

Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takodje tvrde da imaju prava na neka ostrva i grebene u Južnom kineskom moru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleksandar

pre 7 godina

Evo ako je nelegalno Kinezi ce odmah da to sruse i vrate u prvobitno stanje\n

XXL

pre 7 godina

Pentagon "negoduje"? A je l' Tihi okean i Južno kinesko more u katastru Amerike?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija