• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

16.07.2016

19:53

NOĆ U KOJOJ JE ERDOGAN ZAIGRAO NA SVE ILI NIŠTA: Pobuna vojske ugušena u krvi, u Turskoj više ništa neće biti isto!

Vesti

NOĆ U KOJOJ JE ERDOGAN ZAIGRAO NA SVE ILI NIŠTA: Pobuna vojske ugušena u krvi, u Turskoj više ništa neće biti isto!

Podeli vest

Pokušaj vojnog udara u Turskoj, prvi neuspešan nakon četiri uspešna prethodnih decenija, propao je pre svega zahvaljujući podršci koju je predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio od turskog naroda i međunarodne zajednice, ocenjuju danas svetski mediji

Mediji u prvi plan stavljaju činjenicu da se takav ishod noćašnjeg haosa na ulicama Istanbula i Ankare mogao očekivati, budući da pučisti nisu uspeli da uhapse nosioce vlasti. 

Ispostavilo se, naime, kao tačno da je pokušaj puča izveo deo, kako je rekao Erdogan, nelegalnih vojnih snaga, ali se o njihovim imenima zasad samo spekuliše.

(UŽIVO) PUČ JE PROPAO, POČELA JE ERDOGANOVA OSVETA: Hapšenja širom Turske, predali se poslednji pučisti?!

Sada sledi realizacija obećanja turskog predsednika Erdogana, koji se rano jutros obratio narodu na aerodromu „Ataturk“ rekavši da će glavni akteri puča platiti skupu cenu

Očekuje se sada, smatraju svetski mediji, da kada Erdogan konsoliduje vlast započne žestok obračun sa onima koji budu označeni kao vinovnici puča i svima onima koji su to podržavali.

Tanjug

Strani mediji javljaju da će propast puča u Turskoj ojačati poziciju Erdogana, koji je, kako se navodi, dovoljno dugo na vlasti da je uspeo da izmeni „krvnu slike vojske“ i potčini sebi najvažnije vojne strukture, a dobio je i podršku naroda, koji je na njegov poziv noćas izašao na ulice sa turskim zastavama i pokušao da onemogući pučiste u njihovim namerama.

FOTKA O KOJOJ PRIČA CEO SVET! Neustrašivi Pazarac je heroj Turske, LEGAO POD TENK DA ZAUSTAVI MASAKR!

Ipak, mediji i poznavaoci prilika u Turskoj, koja se već duže vreme suočava sa teškom migrantskom krizom i terorizmom, ukazuju da su noćašnji događaji dokaz da je tursko društvo podeljeno, te da očito postoje snage koje protive Erdoganovoj politici.

Podseća se na Erdoganov odnos prema medijima, društvenim mrežama, pa i nekim njegovim najbližim saradnicima, kakav je bivši premijer i prvi čovek stranke Ahmet Davutoglu, koji se nedavno povukao sa svih položaja.

Tanjug

Mnogi su to protumačili kao Erdoganov pokušaj da zemlju uvede u predsednički sistem vlasti.

Procenjuje se da su Erdoganovi neprijatelji u Turskoj među intelektualnom elitom, a da ga podržava srednji i onaj siromašniji sloj ljudi, pretežno verski opredeljen, jer je masa koja se noćas našla na ulicama kao podrška predsedniku bila dobro organizovana pre svega preko džamija. 

(UZNEMIRUJUĆI SNIMAK) PAKLENE MUKE PORAŽENIH PUČISTA: Razjareni "građani" Istanbula linčovali zarobljene vojnike!

Upravo ta podeljenost društva ne isključuje mogućnost ponavljanja sličnog, jer, kako tvrde poznavaoci prilika, „nikad nije gotovo, dok ne bude gotovo“.

(VIDEO) TURCI IZAŠLI NA ULICE: Narod poslušao Erdogana, negde otimaju oružje od vojske!

Ono što je izvesno, nakon što konsoliduje vlast, Erdogan će pokrenuti hapšenja, tužbe, procesuiranja i stroge kazne za pučiste koji će, kako se očekuje, najverovatnije biti optuženi za izdaju.

Tanjug

Erdogan je noćas dobio podršku Vašingtona, Berlina, Moskve, Brisela, koji podržavaju demokratski izabranu vlast.

Ambasador BiH u Turskoj, inače bivši novinar Hajrudin Somun, za bosanske medije je komentarisao stanje u toj zemlji dan posle pokušaj puča rekavši da je dobro što udar nije uspeo jer je samo još to „falilo Turskoj“ posle migrantske krize i terorističkih napada. Somun je, međutim, rekao da se u ovom trenutku postavlja pitanje kako će Turska izgledati nakon poslednjih događaja.

(VIDEO) POBEDNIČKI MARŠ: Erdoganov trijumfalni povratak na ulice Istanbula!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NAvojo

pre 7 godina

Novi Hitler, zar ne vidite facu; Kristalna noc, kada su NACISTI zapalili RAJHSTAG, da bi poceli krvavi obracun sa svojim neistomisljenicima, zar vas ovaj puc u Turskoj na podseca na to. Sta kaze TVORAC PUCA: Bog mi je poslao ovo da se resim protivnika, a vi navijate za "SULEJMANA" ERDOGANA, pa cak ni moj komentar nije pusten danas, zato sto sam pitao;dali treba da navijamo za onoga koji kaze da je Bosna I Kosmet Turska. Zasto skrivati istinu, ko I sta time dobija.

etne

pre 7 godina

Ti si budala...pa puciste treba zatrti...imamo zutu patkicu u Srbiji...dupli arsini?!...

ljubisa

pre 7 godina

ti njega zoveš budalom!!!...ne vjerujem da si uopšte shvatio njegov komentar....

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija