• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.10.2016

21:40

(VIDEO) ERDOGAN RAZBESNEO NATO: Predsednik Turske od Putina kupuje MOĆNI S-400!

Vesti

(VIDEO) ERDOGAN RAZBESNEO NATO: Predsednik Turske od Putina kupuje MOĆNI S-400!

Podeli vest

Ruski prodavci oružja pozvani na razgovor u Tursku odmah nakon susreta predsednika dveju zemalja u ponedeljak u Istanbulu. Ankara zainteresovana za moćni ruski raketni sistem dugog dometa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, uprkos protivljenju svojih saveznika iz NATO, planira da od Rusije kupi raketni sistem dugog dometa S-400. Prema navodima diplomatskih izvora iz Ankare, ruski prodavci oružja bili su na razgovoru u Turskoj odmah nakon susreta Erdogana i Vladimira Putina u ponedeljak u Istanbulu.

Ogorčeni na Alijansu

Kako taj izvor otkriva za turske medije, predstavnici ruskog "Rosoboroneksporta" pozvani su u Tursku da daju zvaničnu ponudu.

- Tri godine nakon što je ruska ponuda za prodaju S-400 odbačena kao skupa, Turska je pozvala istog prodavca da ponovo iznese svoje uslove - naveo je diplomatski izvor.

Da su pregovori između Ankare i Moskve o vojnoj saradnji u toku, potvrdio je u petak i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

- Predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o mogućoj isporuci ruskih sistema protivvazdušne odbrane (PVO) Ankari. Oni su pominjali razne antiraketne sisteme čiju bi isporuku u različitim varijacijama Rusija mogla da razmotri - kazao je Peskov.

Sumnjam baš da će kupovina ruskog PVO dovesti do izlaska Turske iz NATO, ali Alijansa neće blagonaklono gledati na to
Turan Oguz, turski stručnjak za bezbednost

Ranije, polovinom avgusta, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nagovestio je da će njegova zemlja od Rusije kupiti raketni sistem jer je ogorčena na NATO.

- Moramo sarađivati sa ostalim partnerima u trgovini oružjem jer ima NATO saveznika koji odbijaju da nam prodaju PVO ili da podele svoje informacije o konstrukciji tih sistema sa nama. Delovaćemo u skladu sa potrebama nacionalne bezbednosti - rekao je Čavušoglu.

(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN: Nameravamo da realizujemo "Turski tok"!

Međutim, kako turski mediji ocenjuju, NATO neće biti oduševljen rusko-turskom vojnom saradnjom. Bezbednosni stručnjaci smatraju da bi naručivanje ruskog sistema S-400 stvorilo nove tenzije između NATO i Turske.

- Imajući u vidu trenutne odnose između NATO i Rusije, Alijansa će verovatno probati da spreči sporazum između Moskve i Ankare. Saveznici će verovatno biti besni jer je moguće da se Rusija dokopa poverljivih vojnih podataka NATO preko svog S-400 sistema, ukoliko on bude instaliran u Turskoj. Sumnjam baš da će kupovina ruskog PVO dovesti do izlaska Turske iz NATO ili njenog izbacivanja, međutim, Alijansa svakako neće blagonaklono gledati na to - kaže turski stručnjak za bezbednost Turan Oguz.

SILA SA ISTOKA, VAŠINGTON I BRISEL U PANICI: Putin i Erdogan sklopili pakt protiv Zapada!

Analitičari smatraju da je kupovina S-400 znak da su Moskva i Ankara izgladile odnose nakon što je turska vojska srušila ruski "suhoj" nad Sirijom u novembru 2015. Istovremeno, kažu da je to pokazatelj da Erdogan i dalje krivi NATO saveznike, naročito SAD, za umešanost u propali državni udar u Turskoj, izveden u julu.

JAČA SAVEZ RUSIJE I TURSKE: Putin i Erdogan o zajedničkom sistemu protivraketne odbrane

Jednom odbili Ruse

Inače, Turska je u septembru 2013. raspisala tender za kupovinu svog prvog raketnog sistema dugog dometa. Tada su svoje ponude dali: ruski "Rosoboroneksport", "Kineska korporacija za uvoz i izvoz namenskih proizvoda" (CPMIEC), američki konzorcijum firmi "Rejtion" i "Lokid Martin", kao i evropska, italijansko-francuska firma "Eurosam".

wikipedia.org

Ankara je tada izabrala Kineze jer su dali najbolju ponudu, vrednu 3,44 milijarde dolara. Ruska ponuda je pre tri godine odbačena jer je bila previše skupa.

Međutim, pod pritiskom saveznika NATO, u novembru 2015. Turska je morala da otkaže ugovor sa Kinezima, pa je odlučila da sama napravi raketni sistem. Ankara je ušla u pregovore sa domaćim firmama "Roketsan" i "Aselsan".

Ipak, NATO je primorao turske vlasti da paralelno pregovaraju sa američkim i evropskim ponuđačima, što je trajalo sve do sada, kad je Erdogan odlučio da kupi ruski raketni sistem.

PUTIN OBJASNIO FRANCUZIMA: Amerika je izazvala HAOS koji Rusija sad rešava!

Počinje bitka za Mosul

Snage koje je obučavala turska vojska na severu Iraka, kao i iračka armija učestvovaće u operaciji protiv Islamske države (ISIS) u Mosulu, gradu koji se smatra srcem kalifata.

Ta velika operacija najverovatnije će biti pokrenuta za nekoliko dana. Avioni SAD već su počeli da bombarduju položaje ISIS u Mosulu, čime krče put kopnenim snagama da započnu ofanzivu.

Inače, Turska, čija vojska će takođe učestvovati u napadu na Mosul, u sporu je sa Irakom oko toga. Portparol turskog predsednika Erdogana u četvrtak je upozorio da bi greška bilo koje vrste tokom te operacije mogla da rezultira stotinama hiljada izbeglica.

Public

Turisti u panici Tri rakete pogodile Antaliju

Pripadnici Radničke partije Kurdistana (PKK) ispalili su u petak tri rakete na magacin sa ribom i jedan usidreni tanker u poznatom turskom letovalištu Antaliji. U incidentu niko nije povređen, međutim, pričinjena je materijalna šteta, a u celoj regiji je nastala panika, naročito među turistima.

Sve rakete ispaljene su iz planinske oblasti u blizini Antalije. Dva projektila pogodila su magacin, koji je teško oštećen. Treći je ispaljen u pravcu tankera, ali ga je promašio.

Antalijski zvaničnik Bekir Inanč Kendiroglu kaže da pripadnici specijalnih jedinica istražuju incident.
- Ronioci su izvukli jednu raketu iz vode, a druge dve nađene su kod ribarnice. Sumnjamo da iza svega stoje Kurdi - rekao je Kendiroglu i naglasio da će počinioci biti kažnjeni.

Inače, Tursku su cele godine potresali teroristički napadi koje su uglavnom izvodili borci PKK, protiv kojih je Ankara pokrenula vojnu operaciju na jugu zemlje.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Car Putin

pre 7 godina

Ердоган се на време окреће Путину јер зна да је Русија победила у Сирији и да су нафтни и гасни коридори у њеним рукама. Путин је јачи него икада, ЕУ се тресе, а Амери шизе, а Србија чека да Волођа и Си Ђи Пинг крену путем свиле кроз Балкан.

fas

pre 7 godina

Vazi, bas ce turcima da pokloni s400 ako je suditi naslovu.

SlobodaNarodu

pre 7 godina

Nece im se pokloniti,to je dobra trgovina, i vec su oni jednom razgovarali pa Turcima bilo preskupo, naravno dobice izvoznu verziju. Rusi vec imaju za sebe naprednije sisteme.

Realno

pre 7 godina

Sobzirom sa kojom lakoćom smo se odrekli Kosova, za bolje od Turske i nismo.

Zeljko

pre 7 godina

Е,тај не можеш да добијеш док с-600;с-700 не стигне у употребу...може само с-300,...n

fircoje

pre 7 godina

Uopste mi se ne svidja ovo sto Putin radi sa Turcima.\n

mladjo

pre 7 godina

ovo su neke ,,igre,, koje mi se ne svidjaju , pogotovu nama iz Republike Srpske .Svi znaju da su Bakir i Erdogan kucni prijatelji , pa prvi pocasni gost uz Erdogana na otvaranju mosta bio je Bakir . Putin je dobar , al Rusija mu je na prvom mjestu , zar nije tako..

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija