• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.10.2016

23:25

MOLDAVIJA BIRA PREDSEDNIKA: U vođstvu proruski kandidat Igor Dodon, moguć drugi krug!

Vesti

MOLDAVIJA BIRA PREDSEDNIKA: U vođstvu proruski kandidat Igor Dodon, moguć drugi krug!

Podeli vest

Na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova na današnjim predsedničkim izborima u Moldaviji, moguće je da će predsednik biti izabran u drugom krugu, jer proruski kandidat, socijalista Igor Dodon vodi, ali nije izvesno da će imati 50 odsto glasova potrebnih za pobedu u prvom krugu

Dodon je nakon 90 odsto prebrojanih glasova osvojio 49,91 odsto glasova, a na drugom mestu je pro-evropski orijentisana Maja Sandu, bivša ekonomistkinja Svetske banke, sa 36,7 odsto glasova, saopštile su izborne vlasti.

Za pobedu u prvom krugu potrebno je 50 odsto glasova ili se ide na drugi krug 13. novembra. 

Pobeda Igora Dodona bila bi veliki udarac za prozapadnu vladu na čije je vodeće članove pala senka optužbi za korupciju, navode agencije.

Stanovnici Moldavije, nekadašnje sovjetske republike, glasali su na prvim predsedničkim izborima na kojima direktno biraju šefa države još od 90-ih godina prošlog veka.

AFP navodi da su ovi izbori u Moldaviji viđeni kao borba pristalica bližih odnosa sa Rusijom i onih koji traže pridruživanje EU.

Agencija podseća da Moldavija sa 3,5 miliona stanovnika, najsiromašnija zemlja u Evropi i da se nosila sa nizom koruptivnih skandala na visokom nivou koji su zasenili današnje glasanje.

Dodon i Sandu su predstavili dijametralno suprotstavljene vizije budućnosti zemlje: on je za dublje veze i jačanje trgovine sa Moskvom, dok ona obećava put koji vodi ka Evropi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
duška

pre 7 godina

Ma, opametio se narod! Videli su i oni da su hoteći veće izgubili iz vreće!

Slobodan

pre 7 godina

Čestitam pobedu budućem predsedniku Moldavije, gospodinu Igoru Dodonu, i svim građanima Moldavije koji su umeli da izaberu pravog lidera svoje države.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija