• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.12.2016

18:57

KINA TRAMPU PRETI NUKLEARNIM RATOM! Si Đinping poručio da neće trpeti ucene novog predsednika SAD?!

Vesti

KINA TRAMPU PRETI NUKLEARNIM RATOM! Si Đinping poručio da neće trpeti ucene novog predsednika SAD?!

Podeli vest

Peking mora da ojača svoje nuklearne kapacitete i vojsku u slučaju da reketaš Donald Tramp ne bude želeo da sarađuje na adekvatan način, piše "Global tajms", glasilo kineske vlasti

Kina je novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu zapretila nuklearnim ratom. Kineski državni list "Global tajms" naveo je u četvrtak da Peking mora da ojača svoje nuklearne kapacitete u slučaju da Tramp, kojeg naziva reketašem, ne bude želeo da sarađuje.


Već reketira po Aziji

Dnevnik, blizak komunističkoj partiji i predsedniku Si Đinpingu, podseća da je novoizabrani lider SAD tokom kampanje Kinu nazvao neprijateljem, a nakon pobede na izborima založio se za otcepljenje Tajvana od Kine. Stoga "Global tajms" ističe da Peking neće trpeti Trampov arogantan stav i pokušaje da iznudi novac, već će na silu odgovoriti silom.

- Kina svoj novac treba da koristi za izgradnju strateškog nuklearnog arsenala i da ubrza razvoj interkontinentalnih balističkih raketa DF-41. Budžet za kinesku vojsku u 2017. treba da bude znatno veći - navodi list u uredničkom komentaru.

Dongfeng 41 (DF-41)

interkontinentalna raketa

može da nosi nuklearnu bojevu glavu

domet: 12.000 km - 15.000 km

dužina: 21 m

prečnik: 2,25 m

brzina: 30.626 km/h

lansirna platforma: mobilna

poslednji put testirana u aprilu 2016.

Broj bojevih glava

Kina 260

Amerika 4.500

U tekstu je istaknuto da je Kini potrebna bolje pripremljena vojska zbog stavova novoizabranog predsednika SAD.

- Treba nam jaka naša Narodnooslobodilačka armija kako bismo svakoga ko zagovara nezavisnost Tajvana mogli da kaznimo. Takođe, treba da budemo spremni u slučaju američkih provokacija u Južnom kineskom moru. Kina uvek treba da bude spremna za najgore, ali da bude otvorena za sve što je dobro - piše "Global tajms".

Taj list dodaje da je Tramp, pre nego što je preuzeo funkciju, već uspeo da navede neke američke saveznike u Aziji da sami izraze želju da daju "novac za zaštitu".

- Tramp se u utorak sastao sa direktorom japanske Soft banke, koji mu je obećao da će uložiti 50 milijardi dolara u Americi i otvoriti 50.000 radnih mesta. Takođe, "Fokskon" u vlasništvu tajvanskog tajkuna Terija Goua, pridružiće se japanskoj Soft banci: investiraće sedam milijardi dolara u SAD i otvoriti još 50.000 radnih mesta. Malo pre toga, Južna Koreja je najavila da će morati da prihvati ogromne troškove postavljanja i održavanja američkog raketnog štita na svojoj teritoriji ukoliko Tramp to bude zahtevao - naglašava "Global tajms" i dodaje da većina sveta to vidi kao "kreativan način japanskih, tajvanskih i južnokorejskih vlasti da plate Vašingtonu reket".

Printscreen You Tube

Nema dilova

Kina svoj novac treba da koristi za izgradnju strateškog nuklearnog arsenala i da ubrza razvoj interkontinentalnih balističkih raketa DF-41

Glasilo komunističke partije navodi da je Peking svestan da Tramp vidi Kinu kao kravu za sisanje novca, ali tvrdi da Si Đinping nema nameru nikome da plaća reket.

- Na Zapadu se već javljaju oni koji govore da Kina mora da "učini više" jer SAD smatraju da Peking podriva američke napore da održi red u svetu. Međutim, da li je Kini potrebno da pravi dilove s Trampom, koji idu u korist isključivo SAD, kako bi s njim imala dobar odnos? Apsolutno ne! Pregovori između Pekinga i Vašingtona moraju se voditi na osnovu jednakosti i na obostranu korist, a neće ih Tramp nametati silom - zaključuje list.

Inače, ovako neuobičajen preteći ton Pekinga samo je reakcija na to što je Tramp tokom predizborne kampanje Kinu optužio da manipuliše nacionalnom valutom, naveo da će uvesti 45 odsto poreza na uvoz kineskih proizvoda u Ameriku, čak pretio da će se suprotstaviti najmnogoljudnijoj zemlji na svetu na sve načine. Takođe, strahovito je uvredio Kineze prošle nedelje kad je telefonom razgovarao sa tajvanskom predsednicom Caj Ing Ven, sa čijom zemljom američke administracije od 1979. nemaju odnose jer je smatraju kineskom republikom. To je Peking shvatio kao provokaciju i Trampovu nameru da podrži otcepljenje Tajvana, koji je defakto nezavisan od 1949, ali se i dalje smatra delom Kine.

Printscreen You Tube

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 7 godina

Znaci i Tramp ce morati kroz otvor za prtljag,kao i Obama.\n

HRVAT

pre 7 godina

lako je za kineze..njih ce cetnici iz takozvane fasisticke krajine da brane...ako treba i sa traktorima..\n

Miso

pre 7 godina

Dok su Srbi drzali Krajinu ona nije bila fasisticka.Sa druge strane fasisticka je manje zlo od sadasnje ustaske.Kakvi ste vi Hrvati ja bih vas zatvorio u geto,jer ste veoma genocidni i opasno vas je mesati sa nama normalnim ljudima. Kome je Pavelic idol,tome treba psiho pomoc.A sto se kineza tice oni ce vasoj lijepoj i doci glave.

DS

pre 7 godina

Da,tacno,Srbi su iz onih vukojebina Obrovca,Benkovca,Knina,Gracaca, otisli na traktorima,a tvoji Rvati,njih oko 250 tisuca,su iz ravne Posavine,Dervente,Broda,Samca,Modrice,ili tacnije iz Republike Srpske,pobjegli bez traktora,onako,pjeske,drzeci gace u rukama,a nama ostavili traktore,.Neki od Rvata su cak zaboravili i djecu pa smo vam ih vracati preko Save,a vasi MIG-ovi-21 su na Petrovackoj cesti,u R.Srpskoj,bombardovali i ubijali nasu djecu. Fukaro jedna ustaska imas obraza da se javis

posmatrac sa severa

pre 7 godina

Ti nisi vredan komentara ali cu ti ipak odgovoriti kao covek. Mnogo sam vise hrvata i hrvatske dece spasao i nahranio tokom gradjanskog rata 1991 - 1995 nego bilo koji hrvat iz Zagreba, i vrlo sam ponosan na sebe i svoj narod a tebi i tvojim koji ste vazda za nesto spremni od srca zelim samo jedan dan da vam Bog prosvetli um i razum i da vam pokaze kakve duse imate. Vi ste ipak poreklom iz Srpskog naroda zato cu kao Srbin Pravoslavni moliti za vas spas. Ljudski je i Bogu milo moliti za sve gresnike.

DS

pre 7 godina

Prije cetrdesaet godina Kina je molila SAD da joj dâ povlasteni status na njenom trzistu,manje carine i neogranicenu isporuku roba i dolazak americkih firmi u Kinu a americki interes je bio veliki profit zbog jeftine radne snage i da Kina zaostri odnose sa SSSR.To je dogovarao Nikson a nastavili ostali Predsjednici kako bi oslabili sovjetski uticaj u svijetu.. Dakle,americki liberalni kapirtalizam je podigao Kinu u svakom pogledu koja je danas ozbiljan svjetski igrac i cak prijeti da ekonomski nadjaca i EU i SAD.Kina je nedavno napravila strateski sporazum sa Rusijom i tako osim ekonomske postala i vojna sila..Kina igra mudru i nepogresivu igru,osvaja trzista sirom svijeta sto EU i SAD sve vise zabrinjava,a zajedno sa vojno mocnom Rusijom prijeti da postane svjetski lider. Kina je definitivno dosla u vrlo respektabilnu poziciju u svijetu sa mogugnoscu da cak i zaprijeti EU i SAD.

Lala iz Banata

pre 7 godina

" Жута раса - завладаће светом" !!... - Записано је... Божија воља...!!

milivoj

pre 7 godina

Samo se namece....ko napadne Kinu,napao je i Rusiju,ko napadne Rusiju,napao je i kinu.....

migi

pre 7 godina

Sad i Eu-Nato Zlocinacka Banda koja je harala zadnjih 30 godina na jedan zaista pokvaren i neljudski nacin,ubijajuci neduzni narod sirom sveta polako, polako,udari u zid.Esad polako dolazi vreme raspleta.Postali su providni toliko da se sada plase sami sebe.Doslo je vreme da se bira ko ce skim.A nase komsije,Hrvati,bolesna nacija-dijagnoza Mrznja-misle da su resili sve probleme sto su proterali Srbe.Problemi tek nailaze.Mnogo smo se lagali................

marko

pre 7 godina

@HRVAT bate bolje si ti misli sta cete vi da radite kad se ti kinezi okrenu prema vama sa svojim traktorima. Mislim da tu treba da upotrebis sve svoje mentalne sposobnosti. Jer tada ce srbi ukazivati ko je podoban a ko ne na balkanu. Ako si izucavao histeriju tj historiju videces da je to prirodan sled dogadjaja.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija