• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2017

21:43

(VIDEO) RATNE IGRE NA ISTOKU EVROPE: NATO gomila vojsku na ruskim granicama, konvoji iz Nemačke kreću za Poljsku!

Vesti

(VIDEO) RATNE IGRE NA ISTOKU EVROPE: NATO gomila vojsku na ruskim granicama, konvoji iz Nemačke kreću za Poljsku!

Podeli vest

Američke trupe stigle su u Nemačku odakle će potom u okviru strategije NATO jačanja prisustva na istoku Evrope biti upućene u Poljsku

Ukupno 900 teretnih vagona, koji su zajedno dugi 14 kilometara i brojni konvoji šlepera, narednih dana će vojni tovar prebacivati preko severne Nemačke u Poljsku - i dalje, piše Dojče vele.

General major Bundesvera Jozef Bloc to naziva "logistički velikom operacijom". Trenutno u nemačkom Bremerhavenu, tri teretna broda mornarice SAD iskrcavaju oružje i opremu tenkovske brigade 4. američke pešadijske divizije. 

Operacija "Atlantic Resolve" je znak konstantnog angažmana SAD za Evropu u cilju stabilizacije mira, navodi Timoti Megvajer, zamenik glavnog zapovednika američkih kopnenih jedinica u Evropi, stacioniranih u Bremerhavenu. 

Vlada SAD je prošle godine najavila da će trajno poslati još jednu borbenu brigadu u Evropu. Barak Obama želi pre svega Poljake, Estonce, Letonce i Litvance da uveri da su SAD vojno na njihovoj strani, što one žele da čuju jer smatraju da su ugrožene zbog ruske agresije u Ukrajini, navodi DW. 

Istovremeno se, kako se navodi u tim zemljama, tokom izborne kampanje od budućeg predsednika SAD Donalda Trampa između redova čula sumnja u bezuslovnu američku savezničku vernost.

Amerikanci su deo jedne veće strategije NATO. Od ove godine NATO namerava da u Poljskoj i tri baltičke zemlje stacionira četiri multinacionalne borbene jedinice sa oko hiljadu vojnika u svakoj - dakle ukupno 4000. 
 


 

Ta odluka je doneta prošlog leta na samitu NATO u Varšavi. I stacioniranje jednog nemačkog bataljona od oko 500 vojnika u Litvaniji je deo strategije povećanja prisutnosti NATO na severoistoku Evrope. 

bezbednost.org


Nemački vojnici će biti stacionirani na jednom uskom kopnenom koridoru (Suvalki) koji sa samo 65 kilometara vazdušne linije povezuje Poljsku i Litvaniju i važi kao Ahilova peta NATO, u slučaju eventualne odbrane baltičkih zemalja.

Politički sukobi oko naoružavanja NATO na istoku Evrope su tokom samita u Varšavi dostigli vrhunac, konstatuje DW.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je tada govorio o "zveckanju oružjem i ratnim pokličima" i žestoko je kritikovan zbog stava koji je navodno prijateljski prema Rusiji.

Premeštanjem američkih trupa taj spor ulazi u novu fazu. Sabine Lezing iz redova Levice u Evropskom parlamentu upozorava da bi to vojno postrojavanje moglo da se vidi kao konkretna priprema za rat i da bi moglo da izazove neželjene kontrareakcije.

Međutim, ti američki vojni transporti izazvali su žestoke polemike i u samoj Nemačkoj. Dok jedni, poput socijaldemokratskog premijera pokrajine Brandenburg, koja se graniči s Poljskom, ističe da tenkovi na granicama nikome neće pomoći, iz redova Hršćanskodemokratske unije (CDU) moglo se čuti kako se američke vojne radnje sprovode regularno u okviru ugovornih pravila NATO i na izrazitu želju Poljske.

Generalni sekretar NATO Jens Stolternberg je tu operaciju pre nekoliko dana takođe branio kao "defanzivnu" i obrazložio da se ona sprovodi kako bi se osigurao mir.

- Nalazimo se u situaciji u kojoj se ruska strana intenzivno naoružava i pokazuje spremnom da upotrebi silu protiv svog suseda Ukrajine. Reč je o ograničenoj, multinacionalnoj prisutnosti koja bi trebalo da pokaže da smo jedinstveni i da se uzajamno pomažemo - rekao je on.
 

Tviter

Stoltenberg je takođe istakao da ne smatra da će se SAD na čelu sa Trampom udaljiti od evropskih saveznika. Tramp mu je, kako je rekao Stoltenberg, kazao kako smatra da ima obavezu prema NATO. 

Osim toga, Kongres SAD je upravo doneo odluku o tome da učetvorostruči budžet za američku vojsku u Evropi, rekao je Stoltenberg i dodao da je siguran da će se SAD pridržavati svojih obveza.

S druge strane, i Stoltenberg želi dijalog sa Rusijom jer, kako kaže, "zastrašivanje, odbrana i dijalog nisu kontradiktorne stvari".

Međutim, jedna druga, odlučujuća rečenica Stoltenberga bi u istočnim članicama NATO mogla da izazove ljutnju, a to je da "Rusija ne predstavlja neposrednu opasnost za neku članicu NATO".

On je istovremeno relativizovao obim pristunosti NATO sadašnjom akcijom rekavši da se radi nekoliko hiljada vojnika, u poređenju sa destinama hiljada ruskih vojnika.


I upravo ti brojčani odnosi su problem, prema mišljenju vojnih stratega. Jer, ukoliko Rusija bude htela, ona bi zahvaljujući vojnoj nadmoći u regionu Istočne Evrope mogla bez problema da zauzme tri baltičke NATO članice. Do tog zaključka dolaze zapadni odbrambeni političari, navodi Dojče vele.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Ништа не схватате...!! НАТО БЕЖИ ПРЕД НАЈЕЗДОМ МУСЛИМАНА... на... - СИГУРНО...!! ... Ближе Русији...!

Draža

pre 7 godina

Ameri će ih braniti dok Rusi ne zapucaju,kao što su i Ukraincima obećavali... ma svesni su i Ameri i Nato šta bi bilo

jonino

pre 7 godina

Cvrsto na granicu , ni ruska ptica ne smije proci ! Ne vjeruj rusima ni kad poklone nose !

Dragan

pre 7 godina

Mogu da gomilaju vojsku koliko god hoce, ako slucajno krenu na Rusiju proci ce kao Napoleon i Hitler. Smradine nisu nista naucile iz istorije.

joca

pre 7 godina

Opet švaba hoće u Rusiju čekaju se samo hrvati da im pomognu.

steva

pre 7 godina

Pa vidi se ko zeli i priziva rat, americki olosi zedni krvi.\n

milorad

pre 7 godina

одмах у напад на Русију,садРуси граде нове гасоводе,мостове,бродове,,,,,,,сад им треба војних заробљеника ко леба

rodoljub

pre 7 godina

Zapad ce izginuti do poslednjeg Istocno- evropljana koje potura rusima, a ove budale to ne shvataju.

surovi

pre 7 godina

Sva nato gamad koju će Tramp da izbaci iz fotelja i pozicija ima da se "slije" u Nemačku. Program za to je već napravljen a da bi se ostvario Merkelova "mora" da pobedi na izborima. A Rusi, Rusi spremni kao nikad do sada. Pa stoko natovska izvolte ....

buda

pre 7 godina

Ova silna vojska sprema neku novu "oluju"u Ukrajni.Legalno ne mogu biti prisutni u Ukrajni ali mogu u Poljskoj

Kerber

pre 7 godina

Nek sada ratne igre prestanu....Jer ako izcackaju medveda iz pecine on nece stati u Berlinu nego ce doci do Pirineja a mozda prepliva i Atlantik!

nr

pre 7 godina

Najzad je kucnuo cas da se jednom zyuvek ti azijati prebace tamo gde im je mesto! Prirodni resursi treba da budi rasporedjeni na ceo demokratski svet!

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija