• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

08.01.2017

19:02

(VIDEO) HAOS ZA BOŽIĆ NA DIVLJEM ZAPADU:  Ovo je u Americi dozvoljeno SAMO SRBIMA!

Vesti

(VIDEO) HAOS ZA BOŽIĆ NA DIVLJEM ZAPADU: Ovo je u Americi dozvoljeno SAMO SRBIMA!

Podeli vest

Na božićno jutro nakon bogosluženja, Srbi se voze do centra grada u svojim džipovima i kombijima, i onda počinje pucnjava

Srbi u malom kalifornijskom gradu Džeksonu Božić slave gromoglasno i u velikim stilu. Čiste lovačke puške, dvocevke i krateže, nabavlju municiju sa dramlijama i prave plan javnog pucanja u porti hrama Sveti Sava u glavnoj ulici.

Policija im na ovaj dan izlazi u susret i dozvoljava im da Božić proslave po starim srpskim prevoslavnim običajima.

Tradicija da se Božić proslavlja pucnjavom u vazduh stara je kod američkih Srba sto godina. To je spoj prakse Divljeg zapada i srpskog običaja “prangijanja”.

Dok jedni Srbi pucajući u vazduh uzvikuju na srpskom “Hristos se rodi”, drugi uz zvuke puščane paljbe odgovaraju “Vaistinu se rodi”. Potom svi zajedno pucaju iz pušaka i karabina i uzvikuju “Mir Božji!” – objašnjava Dragan Rakonjac, hroničar srpskih zbivanja u Kaliforniji, prenose Novosti.

pritnscreen

- Moj deda Neđo rođen je u Džeksonu, govorio je srpski i brinuo da srpski običaji ostanu deo naše tradicije. Sećam se kad bi na Badnje veče prilagali badnjake, da smo mi deca dobijali slatkiše, a stariji bi pucali. I sutradan na Božić, posle liturgije u crkvi Sveti Sava, muškarci bi se vozili centrom Džeksona i pucali.

I kada bi završili ručak u parohijskom domu, išli bi do srpskih kuća, pili rakiju i pucali. Deda mi je pričao da je običaj pucanja za Božić stigao sa iseljenicima iz stare otadžbine. Nakon što je Neđo umro 2005. godine, ja sam na sebe preuzeo brigu da tradicija ne umre sa njim. Ovo je lepo nasleđe koje ću poštovati dok god sam živ – ispričao je Beu Gilmam.

pritnscreen

Zbog ovog veselja Srbi iz Džeksona su postali popularni u Americi. Na Božićno jutro nakon bogosluženja, Srbi se voze do centra grada u svojim džipovima i kombijima, i onda počinje pucnjava.

Ova manifestacija oduševljava i ostale stanovnike grada koji nisu srpske nacionalnosti. Oni se sa svojim komšijama odlično provedu, a mediji spremno svake godine isprate ovu sada već “čuvenu” manifestaciju.

Oni su vrlo često javljali da to u “Džeksonu puca Sveti Sava”. Tako je slavu stekla i crkva Sveti Sava, najstariji srpski pravoslavni hram u SAD.

Podignut je 1894. godine na brežuljku iznad Džeksona. U to vreme u Džeksonu i okolini živelo je 650 srpskih familija mahom pristiglih iz Hercegovine, Boke, Crne Gore i Vojvodine. Iako siromašni, jer je većina radila najslabije plaćene poslove, oduševljeno su prihvatili ideju o gradnji crkve.

U znak sećanja na zaslužne darodavce Čed Kolak, Amerikanac srpskog porekla, podigao je 2002. godine spomen ploču sa njihovim imenima. Pijetet je iskazao i vladika Maksim, episkop zapadnoamerički, koji je sa sveštenstvom održao svečanu liturgiju u čast 120 godina od izgradnje prvog srpskog hrama u Americi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
XXL

pre 7 godina

A kod nas bi ih strpali u ludaru jer NEMAJU lekarsko uverenje za oružje, obuku kod licenciranog trenera za oružje, čipovani oružni list, dozvolu MUP-a za 'prenos' oružja u automobilu, plaćenu taxu MUP-u za nabavku municije od 25 komada za godinu dana, dozvolu za upotrebu oružja u naseljenom mestu kao i uredno plaćeni porez na oružje kako bi se punio budžet Režimu i uz krivičnu odgovornost za davanje malodobnoj deci oružje u ruke bili bi sporovedeni kod sudije za šta bi im bilo određeno 'zadržavanje' u pritvoru do 30 dana da ne utiču na svedoke do početka suđenja koje će trajati godinama. Naravno uz zaplenu oružja (koje će se posle prodati nekim trećim stranama, a u cilju punjenja budžeta).

steva

pre 7 godina

oni bili u Dzeksonu , a "vas" 50% u Beogradu . :))

padobranac

pre 7 godina

a i ti bio na dinari 95 pa sad cukas komentare po novinama??? herojcino?

Sasa

pre 7 godina

Da nije bilo dijaspore brate danas nebi ni srbije bilo....tih 4meseca kada dodu da trose ovde devise u tvojoj kafani i marketu ne vverujem fa ti smetaju...i kada ti cale salje pare preko westerna...sto ti nisi isao da radis i saljes pare i trosis u Srbiji nego pametujes esada preko komputera star 6godina eli novog kupljen na rate

Vlah alija

pre 7 godina

Slavljenje isusovog rodjenja oružjem i pucnjavom govori puno o ljudima koji ga slave na taj način

Drina

pre 7 godina

Ma ne,ne slave oni Isusovo rodjenje,vec salju poruku muslimanskim fundametalistima da znaju sta ih ceka kojim slucajem se late oruzija da se obracunavaju s "nevernicima"!

Boogeyman

pre 7 godina

Jeli ALIJA da te pitam... Neki od nas, kao što vidiš, slave Isusovo rodjenje pucanjem U VAZDUH... neki od nas ne slave tako. A kako bi nazvao one što posle svakog ispaljenog metka i granate, posle svake odsečene glave viču "Alah je veliki"?

Vladimir markovic

pre 7 godina

lepo da lokalna zajednica to tolerise, ali braco Srbi ogli ste malo da utrenirate repetiranje pumparice, da se ne brukate pred Amerima

Ljupce Dragoljupce

pre 7 godina

Nemoj tako knindzo , ovo se radi stotinjak godina , a ti bi da ti dodje iz amerike, da tebi brani kucu 95te ....

Milan Jankovic

pre 7 godina

Isus je propovedao mir i toleranciju a oruzje bas i nije simbol mira. Ne daj boze da amerikanci pomisle da se bozic tako slavi i u Srbiji. Dobro i za nas . jer bi tada bilo mnogo mrtvih.

grom

pre 7 godina

Osim toga sto prave se divljaci, i ponasaju se na sveti praznik kao da smo islamiati. Ali ko god dosje u Ameriku taj vise ne zna za svoj obicaj kako ide.\n

daki

pre 7 godina

evo cist primer kako se vera vekovima menjala,koli je pre 2017 godina ovoliko pucao kada se isus rodio.Za 100godina ce reci valja se koju atomsku bombu ispaliti i proslaviti,a tek za 1000....

mica

pre 7 godina

Secam se, kao dete sam isao na jutarnju liturgiju za Bozic, u selu Cepinu kod Osijeka. Pucalo se iz prangija, koje su bile specijalno namenjene za to i cuvale se u crkvenim prostorijama. Takav je bio obicaj. Nista lose u tome nema.

Jasmina Jevtic

pre 7 godina

Dragi sunarodnici, da li mislite da bi Isus blagoslovio ovaj običaj? Sumnjam. Ovo nema veze sa Isusom.

Sacha

pre 7 godina

Zbog cega negativne kritike? Doduse pucanje za Bozic nije tradicija u Srbiji ali su iseljeni srbi vremenom napravili tu tradiciju tamo daleko i nek im je sa srecom. A sto ti je Amerika, postuje se svacija tradicija.\n

Knindza

pre 7 godina

@steva @padobranac bio sam 91 u splitu i zadnju sekundu i 95 na Dinari,i da vam kazem,muka mi je vise od velikih Srba,nego ajd da zavrnemo rukave,a svaki ispaljeni metak,Ma cemu i zasto,dajte u prilog,koliko kosta metak vi dajte pa puta koliko ste ispalili pa pomnozite,a ovaj sta pise dje je odlazilo to sto su oni slali i kako su slali,Crveni su to sve kroz sverc u Erdutu unovcili! A svoj normalnoj braci MIR BOZIJI HRISTOS SE RODI! A ostali daleko im ljepa kuca.I da ako nekog interesuje pisem sa novog IPhone 6,krvavo zaradjenim radom,Hvala!

Milan Jankovic

pre 7 godina

Boli nas dupe sa cim ti pises. Bilo bi bolje da krvavo zaradjene pare potrosis za nesto sto ce tebi ili tvojima biti vazno u zivotu. Budala ima na sve strane.

Vele

pre 7 godina

Jankovicu bilo bi ti bolje da citas sa razumijevanjem.Ovdje te je samo ubola informacija o Iphone 6....Bozic je bio, cemu zavist.

marko

pre 7 godina

Rado idem u Dzekson na eparhijske dane pocetkom septembra. Grad u kome je srpska zajednica veoma cenjena i postovana. Kao da sam kod kuce. I sve Hvala nasim precima koji su nam osvetlali obraz.

ČITATELJKA

pre 7 godina

Čega se pametni stide, time se budale ponose.

srex

pre 7 godina

srbi da imaju atomsku oni bi je bacili za bozic :-)\n

krmak

pre 7 godina

valjda je staro srbsko oruzje Topuz i Pracka kakve puske i prangije

daco

pre 7 godina

I ovo dozvoljeno u Americi ovolika kolicina oruzja i ovoliko pucanje na javnom mestu,pa sta ih onda cudi kad; klinac upadne i pobije pola skole.IZgleda ko teroristicki napad.

bratislav

pre 7 godina

Zasto prvo nisu sacuvali svoja imena nego su svi dzon i ostali

beli

pre 7 godina

Jel' imate neki snimak kako slave srbi u Vladivostoku

rankomocart

pre 7 godina

Svaka čast, ali molim vas da neko skrene pažnju tim ljudima na rukovanje oružjem kako nebi došlo do nesreće. Evidentno je da većina njih ne vodi računa gde okreću cev... Srećan Božić i sve najbolje svim Srbima na kugli zemaljskoj.

PLAŠKI

pre 7 godina

Prangije su uvijek pucale a sad stiglo novo vreme , a običaji koliko sela toliko običaja . . Bog s vama OVCE drž se dvorišta pa komšije i sve će nam biti potaman !

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija