• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: intermagazin.rs

03.02.2017

23:33

LUKAŠENKO PROTIV RUSKE KONTROLE NA GRANICI BELORUSIJE:  Putin mi je prijatelj iako se povremeno svađamo!

Vesti

LUKAŠENKO PROTIV RUSKE KONTROLE NA GRANICI BELORUSIJE: Putin mi je prijatelj iako se povremeno svađamo!

Podeli vest

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nazvao je „potpunom izmišljotinom“ tvrdnje da njegova zemlja ima nameru da istupi iz konfederalne zajednice sa Rusijom i iz Evroazijskog ekonomskog saveza

Međutim, nije Lukašenko izašao pred novinare da bi samo ovo rekao. Važnije mu je bilo da prodemonstrira Moskvi nezadovoljstvo što je Rusija - prvi put od raspada SSSR između dve zemlje počela da uspostavlja pravu državnu granicu.

Beloruski lider je ocenio da Rusija time krši i međunarodne norme i međudržavne sporazume.

Kremlj je odmah odreagovao je poručio mu da nekorektno i netačno tumači stvari. Istovremeno ga je podsetio da je prvo on - sa svoje strane granice - uspostavio „prigraničnu zonu“, da je još dozvolio građanima 80 zemalja da na pet dana dolaze u Belorusiju bez viza, a da Rusija sa Belorusijom ima bezvizni režim prelaska zajedničke granice i da Moskva naprosto štiti svoju granicu i interese.

UZNEMIRENJE U RUSIJI: Lukašenko ukinuo vize za SAD i zemlje EU, Moskva uvela kontrolu na granici!

U pozadini svega je spor dve zemlje oko cene ruske nafte i gasa za Belorusiju. Lukašenko traži niže cene. Kad Moskva nije na to pristala – počeo je jednostrano da za gas plaća manje, odnosno – cenu koju je on smatrao za sebe prihvatljivom. Usledila je kontramera: smanjenje količina nafte koju je Belorusija dobijala bez plaćanja carine.

Imajući sve ovo u vidu, Lukašenko je na velikoj konferenciji za medije u Minsku rekao:

- Zbog čega nas hvataju za grlo. Jasno je da ćemo se mi bez ruske nafte snaći, ali i da će nam biti veoma teško. Mi ćemo naći izlaz. Za nas je neprihvatljivo da na jednom tasu bude naša nezavisnost, a na drugom - ruska, iranska, azerbejdžanska ili američka nafta. Rusija to, na žalost, ne shvata“.

Držeći se svoje oprobane taktike toplo-hladno, beloruski predsednik je izgovorio i ovo: „Za nas građani Rusije tuđi ljudi nikada neće biti“.

Još je naglasio da on ima „bliske odnose“ sa Vladimirom Putinom, koji mu nije samo kolega nego i prijatelj iako se povremeno spore, pa i svađaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija