• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

09.02.2017

22:04

(VIDEO) ŽESTOKA ŠORKA U PARLAMENTU JUŽNE AFRIKE: Poslanici opozicije se potukli sa obezbeđenjem!

Vesti

(VIDEO) ŽESTOKA ŠORKA U PARLAMENTU JUŽNE AFRIKE: Poslanici opozicije se potukli sa obezbeđenjem!

Podeli vest

Opozicioni južnoafrički poslanici razmenili su udarce s pripadnicima obezbeđenja

Obezbeđenje je pokušalo da ih izbaciiz parlamenta pošto su poslanici pokušali da spreče godišnji obraćanje predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume naciji.

Poslanici opozicione partije Borci za ekonomsku slobodu (EFF) više od sata su ometali Zumin govor, smatrajući da on više nema legitimitet da se obraća narodu, a onda ih je, u opštem metežu, tridesetak pripadnika obezbeđenja Parlamenta izbacilo. 

- Pred nama je jedan nepopravljiv čovek, truo do srži - rekao je Džulijus Malema, lider EFF-a, upirući prstom na predsednika Zumu, koga optužuju za korupciju. Drugi opozicioni poslanik dobacio je Zumi da je "kršilac ustava". 

U martu je sud proglasio Zumu krivim za kršenje Ustava zato što je koristio državna sredstva za renoviranje svoje privatne rezidencije. Predsednik je od tada vratio deo potrošenog novca, odnosno pola miliona evra. 

Pošto je prvo komentarisao i slušao upadice, predsednica Parlamenta Baleka Mbete zatražila je od poslanika EFF-a obučenih u crvene kombinezone rudara i spremačica, da napuste Skupštinu. Kada su odbili, obezbeđenje ih je izbacilo. 

Posle tog opšteg haosa poslanici glavne opozicione partije Demokratskog saveza napustili su salu iz protesta. Sa više od sata zakašnjenja predsednik Zuma je mogao da održi govor. 

Ovo je treća godina zaredom da poslanici EFF-a remete Zumino godišnje obraćanje naciji. Jake bezbednosne mere bile su zbog predsednikovog govora, te je oko zgrade Parlamenta raspoređeno više od 400 vojnika i pojačano je prisustvo policije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin

pre 7 godina

Svuda izbacuju iz skupstine , samo jos kod nas nemogu da izbace tu zutu gamad i jos poneke sto remete mir i red a trebalo bi . Krajnje je vreme za njihovo izbacivanje.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija