• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

24.04.2017

23:38

MAKRON KRITIKOVAO TURSKU: Ako budem izabran za predsednika štitiću demokratiju u svim zemljama!

Vesti

MAKRON KRITIKOVAO TURSKU: Ako budem izabran za predsednika štitiću demokratiju u svim zemljama!

Podeli vest

Kandidat za predsednika Francuske, centrista Emanuel Makroni zjavio je da se ne slaže s putem kojim je Turska krenula s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Duboko žalim zbog puta kojim je krenula Turska i ne slažem s tim- rekao je Makron kome će u drugom krugu 7. maja protivnik biti kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Penn.

Bivši ministar ekonomije je rekao da će Francuska, ukoliko on postane njen predsednik, "štititi demokratiju u svim zemljama", jer je "uloga Francuske da se drži vizije Evrope i njenih vrednosti". 

Makron je i ranije kriitikovao održavanje referenduma u Turskoj o uvođenju predsedničkog sistema, navodeći da to glasanje "svedoči o sklonosti režima autoritarizmu". 

Odnosi Turske i Francuske su zategnuti jer je Francuska pre nekoliko godina priznala da je otomanski masakr nad Jermenima bio genocid, a Makron je danas u Parizu prisustvovao godišnjoj komemoraciji. 

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion ipo Jermena što smatraju prvim genocidom 20. veka. 

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to bile žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane. Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

KONAČNI REZULTATI PRVOG KRUGA IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron povećao vođstvo nad Marin Le Pen!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbIN

pre 7 godina

A jel si ti kandidat za predsednika SVIH ZEMALJA ili samo Francuske ? Globalisticki olos. Zivela Marin Le Pen.

crni roko

pre 7 godina

Šta je to centrista ? Jel to neko novo mesto fudbalu.Političke podele u 21.veku,na leve,desne,polu-srednje,gornje,donje,su čista budalaština i zamagljivanje suštine.Bitno je ko mu daje pare i šta on treba da odradi za te pare.Ovo političko levantanje sakriva prave igrače,koji vuku konce iza kulisa.Celim svetom upravlja mala grupa ljudi sa svojih 50.multinacionalnih kompanija i oni su jedini robovlasnici,čak i ovakvih marionetskih političara.

Mika

pre 7 godina

Ja se pitam otkud Hrvatima takva matematika kada broje žrtve u Jasenovcu. Sada mi je jasno da uče tu matematiku u Turskoj. Svake decenije smanje sto hiljada žrtava koje su kao dželati počinili. Za neku deceniju će reći da žrtve nisu ni postojale. Da su Jermeni živi ada Jasenovac nije postojao.

Sasa

pre 7 godina

Njega je stvorio i na taj polozaj stavio oland jevreji bankari...sada oce da prikupi glasove desnicara takvim izjavama...ali nije bas pametno za njefa...ima puno Turaka u FR...koji ces ada mozda u inat za Marine da glasaju...i treba...

Bojan

pre 7 godina

Ko prca turcina pa i ovog seronju globalisticku anomaliju liberalnu. Oboje su nebitni za EU. Zivela Le Pen! Le Pen do pobede.\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija