• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.05.2017

09:37

BITKA ZA BUNDESTAG: Evo zašto je Šulc-efekat prestao da deluje i ZAŠTO ĆE MERKEL PONOVO POBEDITI!

Vesti

BITKA ZA BUNDESTAG: Evo zašto je Šulc-efekat prestao da deluje i ZAŠTO ĆE MERKEL PONOVO POBEDITI!

Podeli vest

Izazivač nemačke kancelarke Angele Merkel, Martin Šulc i njegova socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) "popuštaju" u najnovijim izbornim anketama od čega profitira kancelarkina hrišćansko-demokratska partija Nemačke (CDU) i liberali, piše Dojče Vele

U Nemačkoj se za četiri i po meseca održavaju izbori za Bundestag. Za mnoge u toj zemlji, ali i van nje glavno pitanje glasi: da li će Angela Merkel ostati kancelarka ili ovi izbori znače kraj njene ere?

Kako DW navodi, to uveliko zavisi od kancelarskog kandidata SPD. Krajem januara, došlo je do velikih promena kod socijaldemokrata. Dugogodišnji šef SPD-a Zigmar Gabrijel čelno mesto je prepustio Martinu Šulcu.

Bivši predsednik Evropskog parlamenta u predizbornu trku ušao je borbeno: „U kampanju ulazim s namerom da postanem kancelar“.

Kako se navodi, izgledi za socijaldemokratskog kandidata najpre su bili dobri. SPD je naglo uzletela u anketama i opet je počela da važi za stranku koja je u stanju da izbaci Angelu Merkel iz kancelarskog ureda.

AP PHOTO

U Nemačkoj je taman počelo je da se prica o tzv. „Šulc-efektu“ - ali od njega sada kao da nije ostalo ništa. To pokazuje aktuelno istraživanje javnog servisa ARD, koje je medu 1.000 ispitanika sproveo institut „Infratest dimap“.

Anketa je pokazala da kada bi se u Nemackoj kancelar birao direktno, skoro polovina Nemaca ponovo bi izabrala Angelu Merkel za kancelarku, tri odsto više nego prethodnog meseca.

Martin Šulc je od tada izgubio četiri poena, njega bi direktno biralo 36 odsto ispitanika. Pre samo tri meseca polovina ispitanika bila je za to da Šulc bude kancelar.

Razlog za opadanje podrške Šulcu jeste to što njemu nedostaje sadržaj.

Dve trećine ispitanih je kazalo da im u njegovoj politici nedostaje jasna sadržajna linija. Duduše, imenovanje Šulca za kancelarskog kandidata socijaldemokrata, prema mišljenju vecine (56 procenata) ispitanika, jasnije je naglasilo razlike izmedu dve najvece stranke SPD i CDU. Čak 45 odsto ucesnika ankete imalo je veća ocekivanje od SPD kandidata.

 

Tanjug

S druge strane, kancelarku Merkel velika većina Nemaca vidi kao garanta blagostanja i stabilnosti u svojoj zemlji. Ipak, velika vecina smatra da su zlatna vremena Merkolove prošla. Ona je već dvanaest godina kancelarka i ovo je četvrti put da u izbornu trku ulazi kao glavna kandidatkinja unije CDU/CSU.

Uzlet kancelarke i pad Martina Šulca odražava se i na popularnost njihovih stranaka. 

Da su izbori za Bundestag vec sledeće nedelje, stranke Unije Angele Merkel, osvojile bi 37 odsto glasova, tri procenata više nego u anketama iz prošlog meseca. Jačanje CDU pre svega ide na štetu socijaldemokrata. Šulcova SPD je tako, u najnovijoj anketi ostala bez cetiri poena i ona sada ima samo još 27 procenata. Na saveznim izborima 2013. godine osvojili su 25,7 odsto glasova, piše DW.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SARA

pre 6 godina

MERKEL OSTAJE PREDSEDNIK JER TO SU VEC URADILI JEVREJSKI MILIARDERI A ONA SAMA JE HAZARKA SA MAJCINE STRANE.\nISTO KAO U FRANCUSKOJ\n

Zvezdan

pre 6 godina

Sulc je lazov, prevarant i pijanica. Nema karater ni dusu. A Merkel je desna ruka davola. Tako da se zna ko ce pobediti... Los ili losiji... Sve jedno... Obican narod, kao uvek placa racun. \n

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20