• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com

23.05.2017

13:41

(VIDEO) PENTAGON POLUDEO! RUSI PRAVE BAZU NA PRAGU AMERIKE: Svetu preti nova kubanska kriza!

Vesti

(VIDEO) PENTAGON POLUDEO! RUSI PRAVE BAZU NA PRAGU AMERIKE: Svetu preti nova kubanska kriza!

Podeli vest

U situaciji u kojoj se SAD i Rusija sukobljavaju na tri fronta - Baltiku, Ukrajini i Siriji - Moskva ponovo igra na kartu Kube. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu potvrdio je da Rusija razmišlja da ponovno otvori vojne baze na tlu Latinske Amerike, pre svega u Venecueli, Nikaragvi i Kubi

Kuba, koja je decenijama bila trn u oku Sjedinjenih Država, uprkos otvaranju Vašingtona i predloga Obame da se ukine embargo protiv Havane, ostaje predana savezu s Moskvom. Ovaj put je ključ u odnosima između Rusije i Kube - nafta.

Odgovor NATO

Kremlj nije odustao od prisustva u Latinskoj Americi. Prošle godine rusko Ministarstvo odbrane ponovno razgovaralo o mogućnosti ponovnog otvaranja nekih baza, posebno u Vetnamu i na Karibima, što je bio odgovor NATO paktu na njegova očigledna nastojanja da okruži teritorija Rusa.

Poslednjih nekoliko godina je Kuba po pitanju energije uspevala preživeti zahvaljujući sporazumima s Venecuelom, koja je ostrvo snabdevalo naftom po niskim cenama, a Karakas isporuke često uopšte nije ni naplaćivao. 

Geopolitička logika

To je bio deo geopolitičke logike Čavezove Venecuele. Drugim rečima, Hugo Čavez je pomagao svoje latinoameričke saveznike i smatrao se liderom sposobnim koji će po "bolivarskom kalupu" Latinsku Ameriku preobraziti u grupu zemalja nezavisnu o SAD-u.

(VIDEO) PUTINOVE PODMORNICE MOGU DA ZATVORE EVROPU ZA AMERIČKE KONVOJE: Novi šok za NATO i njegove saveznike!

Odlaskom Čaveza i dolaskom Madura je Venecuela zapala u najtežu institucionalnu i velikim delom proizvedenu ekonomsku krizu, nakon čega Karakas više nije mogao ispunjavati svoje ugovorne obaveze u naftnom sektoru prema Kubi. 

Neredi i kriza u Venecueli nakon Čaveza su prekinuli isporuke nafte i na Kubi ubrzo stvorili vakum kojeg je bilo teško popuniti. Jedina zemlja koja danas ima tu moć je Ruska Federacija, što je i učinila.

(FOTO) PUTIN ZNA ZAŠTO! Ruska vojska nije samo najjača, već i najlepša vojska na svetu!

Početkom maja je ruska naftna kompanija Rosneft saopštila da je postignut dogovor s kubanskom državnom energetskom firmom Kubametals za nabavku 250 hiljada tona sirove i rafinirane nafte. Zapravo, sporazum predviđa da Kuba godišnje dobije oko dva miliona barela nafte i rafiniranih proizvoda. 

printscreen

Već ovih dana treba dobiti prvu pošiljku 250 hiljada barela dizela iz Rusije. Kako prenosi Rojters, Kuba ruskog proizvođača nikada neće moći platiti za nabavku naftom.

Procene govore da se radi o tržišnoj vrednosti isporuka od oko 105 miliona dolara, a to je cena koju u ovom trenutku kubanska vlada ne može platiti ni pod kojim okolnostima.

Putina ne zanima novac

Ali, "problem" u naftnom poslu očito nije novac, nego veliki politički dogovor. Rusiju zapravo i ne zanima novac Kube, kojoj je već oprostila milijarde dolara duga. 

Za Rusiju je strateški važno da postave savremeni operativni radar u bazi "Lourdes" na Kubi, čime će ruska vojska u vojnoj ravnoteži u odnosu na SAD biti u povoljnijoj situaciji nego što jest

Podsetimo da je Putin tokom posete Kubi u julu 2014. otpisao čak 32 milijarde dolara duga. Iako je dug bio iz vremena sovjetske ere, to ništa ne menja na stvari.

AMERIČKI GENERAL PODIGAO TEMPERATURU U EVROPI: Dijalog je dobar, ALI SPREMAJTE SE ZA RAT SA PUTINOM!

Najnoviji ugovor u kojem Rusiju ne zanima finansijska dobit iz Kube potvrđuje savez u vremenima sve napetijih diplomatskih odnosa Moskve s Belom kućom, a takođe može poslužiti i kao alat u diplomatskom pritisku na Vašington, od kojeg Rusija očekuje da preispita svoje stavove.

Moskva nikada nije zaboravila niti je htela poremetiti potencijal saveza s Kubom, ni nakon desetljeća od raspada Sovetskog Saveza i toliko najavljivanog kraja američkog embarga.

U 2014. je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da Rusija razmišlja da ponovno otvori vojne baze na tlu Latinske Amerike, osobito u Venecueli, Nikaragvi i, naravno, na Kubi.

AP PHOTO

Događaji u Ukrajini i na Bliskom istoku su promenili političke i vojne prioritete Kremlja, koji se morao preciznije fokusirati na najvažne fronte i vlastitu sigurnosnu strategiju prilagoditi situaciji u Kijevu i Damasku, ali i Baltiku.

Baza Lurdes

No, ideja Kremlja o prisustvu u Latinskoj Americi nikada nije definitivno odbačena. Često je naglašavana, toliko da je prošle godine rusko Ministarstvo odbrane ponovno razgovaralo o mogućnosti ponovnog otvaranja nekih baza, posebno u Vetnamu i na Karibima, što je bio odgovor NATO paktu na njegova očigledna nastojanja da okruži teritorija Rusa.

(VIDEO) OVO SU PUTINOVE POLARNE LEGIJE: Ruska vojska demonstrira moć!

Rusija sada, preuzimanjem uloge u nabavci nafte Kubanaca, dobiva mogućnost povratka u Srednju i Južnu Ameriku, što se nikako ne može podceniti.

Putin tokom posete Kubi u julu 2014. otpisao čak 32 milijarde dolara duga iz sovjetske ere

Prvo, za Ruse je strateški važno da postave savremeni operativni radar u bazi "Lourdes" na Kubi, čime će ruska vojska u vojnoj ravnoteži u odnosu na SAD biti u povoljnijoj situaciji nego što jest.

(VIDEO) AMERIČKE FOKE POBEGLE OD RUSKIH ALFI U JUGOSLAVIJI: Žestoka šamarčina ponosu vojske SAD!

Biznis insajder 2014. piše kako su se Vladimir Putin i Raul Kastro složili da ponovo otvore obaveštajnu bazu za slanje podataka "Lurdes" na Kubi, koja je postojala u vreme Hladnog rata. Sporazum su potvrdili i ruski izvori, koji su agencijama kratko priopštili da je o bazi "dogovoren okvirni sporazum".

Sada bi "kompenzacija" za novi naftni posao Rosnefta i Kube mogla biti uspostava ruske savremene baze za slanje obaveštajnih podataka "SIGINT Lurdes".

Osim toga, kriza u Venecueli i gubitak prijateljske zemlje je svakako valjan razlog da Moskva povratiti kontrolu nad tim područjem, ili da ga barem u potpunosti ne izgubi iz vida, a najnoviji naftni sporazum govori da postoji velika verojatnost da će se ići u tom smeru.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Ближе "мети" - сигурнији и погодак...!! Понекад и злу мораш у "очи" погледати...ако хоћег да га свладаш...!! А и време је: да се "Че Гевара" "пробуди" и поново укључи у процес ослобађања Латинске Америке од ... - неоколонијализма САД-е ...!! Време је...

Ljubo

pre 6 godina

Valjda je konacno doslo Rusima iz " dupeta u glavu " .Jos i nama Srbima da dodje " iz dupeta u glavu" ....da prestanemo da se " iscudjujemo" ," pametujemo" ...

David

pre 6 godina

Onaj ko se odluči samo na odbranu potpisao je sam sebi propast.Odbrana sa ciljem stvaranja uslova za napad ima smisla.Rusi su u složenim društveno-istorijskim uslovima,kao i obično,stvorili respektivne uslove za napad kojeg sada realizuju. Sada imamo onu našu...zaigrala mečka i pred NJIHOVIM vratima...

vladimir

pre 6 godina

Hvala dragom bogu. Konačno , možemo reći , ako je tako, a mora biti radi opstanka mnogih naroda u životu, da se konačno vidi ko je gazda i gde je kome mesto, na geopolitičkom planu. Rusi su konačno sami sebi otvorili oči. Dosta američke demokratije koja je zasnovana na krvlju i broju uništenih naroda.. Rusijo, zajedno sa Putinom i Medvedevim napred, nedaj nase što kaže onaj, neš nadame / ZMAJ / od Šipova..

Sima

pre 6 godina

Svega ovog ne bi bilo da su kauboji sedeli kod kuće.Od drugog svetskog rata pa na ovamo naj ratobornija nacija na planeti.Mislim da je vec sad evidentno da nisu sposobni da budu lideri u svetu pogotovo ne na ovakav neodgovoran nacin.n

Anarhista

pre 6 godina

Каква црна обавештајна база. Нуклеарна база и то са најмање хиљаду пројектила. Нацисти разумеју само Смрт.

Lala

pre 6 godina

Ako Ameri "lude" zbog toga treba Putin jasno da im kaže" dobro ,ako vi povučete sve svoje rakete iz Evrope mi nećemo praviti bazu na Kubi". Tačka

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija