• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

09.06.2017

19:01

KOCKANJE JOJ SE OBILO O GLAVU! Evo zašto je Tereza Mej najveći GUBITNIK IZBORA U BRITANIJI!

Vesti

KOCKANJE JOJ SE OBILO O GLAVU! Evo zašto je Tereza Mej najveći GUBITNIK IZBORA U BRITANIJI!

Podeli vest

U prvim ocenama nakon izbora u Velikoj Britaniji, gotovo da se samo jedna reč vezuje za Terezu Mej - gubitnik. Kockala se i izgubila, ali od premijerske funkcije ne odustaje. Kakva je budućnost jedine žene koja je na čelo vlade došla nakon čuvene čelične ledi Margaret Tačer?

Jutro nakon izbora Tereza Mej dočekla je kao žena koja je zbog svojih stavova o Bregzitu izgubila izbore.

Kada je raspisala vanredne parlamentarne izbore sredinom aprila nakon samo godinu dana na čelu vlade, Mej je bila sigurna u svoju odluku.

Tada je delovalo da je veći broj mesta u parlamentu sasvim dostižan cilj i da Džeremi Korbin nije ozbiljan protivnik, ali kako je kampanja (dva puta prekinuta zbog terorističkih napada) odmicala, tako se razlika topila i rezultat je poslednje što je Mej priželjkivala.

Neuspešno kockanje

U prvim analizama mediji na ostrvu izbore su komentarisali kao neuspešno kockanje Tereze Mej i kaznu birača upravo zbog čvrstog stava o Bregzitu.

Mej i njeni konzervativci su za potpuni raskid sa EU bez obzira da li može da se postigne zadovoljavajući dogovor o izlazu, čak rizikujući da plate ceh od 100 milijardi dolara, što Britanci uplašeni za svoja radna mesta, premijerki očigledno nisu mogli da oproste.

Sa druge strane, liberalni demokrati su obećali biračima drugi referendum o tome da li prihvatiti dogovor sa Briselom. Premijerka je biće zaboravila na milione glasača koji nisu želeli da napuste Uniju, a dobar deo njih je i među onima koji su na tadašnjem referendumu zaokružili "DA".

Reuters

Iznevereni obećanjima u predreferndumskoj kampanji u kojoj su dominirali populisiti poput ultranacionaliste Najdžela Faraža, pa i aktuelnog šefa diplomatije Borisa Džonsona, mišljenje je promenilo oko milion glasača prema pojedinim anketama, ali kasno. Tereza Mej ipak nije izvukla pouku iz toga.

Premijerka je pokušala da obezbedi svoj mandat upravo tvrdokornim stavovima koji očigledno nisu svojstveni evropskoj Britaniji i njenim građanima, pa još i na njihovu štetu.

Premijerka u neznanju

Tu je pokazala i neznanje, o čemu najbolje svedoči sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, koji je ostao, blago je reći zaprepašćen i šokiran uslovima koje je nametala britanska premijerka.

Mejova je rekla Junkeru da Britanija ne mora da plati bilo kakve neplaćene račune ili obaveze. Premijerka je insistirala na tome da svi pregovori treba da ostanu stroga tajna i iznenadila se na njegov komentar da će morati da podnese izveštaje nacionlanim parlamentima.

Ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju, dobiće niži status, kao "treće zemlje", i od Turske, rekao je tada Junker.

Junker je podsetio Mejevu da je EU pravna konstrukcija, a ne golf klub, te da bi uzimajući u obzir dužinu dogovora sa Kanadom ili Hrvatskom, prošle godine da se finalizuju EU-UK trgovinski sporazumi.

Public

Ona je rekla da bi pitanje EU građana u Britaniji moralo da bude gotovo do juna. Kako je istakla, to uključuje zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, što su nadležnosti vlade. Štaviše, UK i ne poseduje listu građana EU koji se nalaze u Britaniji.

Mej se pozvala na besmislene privremene pregovare oko EU pravosudnih i unutarpolitičkih mera i predložila da bi to mogao da bude model za Bregzit napominjući da bi Britanija mogla da izabere onakvo jedinstveno tržište kakvo joj se sviđa.

Junker je Dauning strit napustio u stanju šoka, a kada se vratio u Brisel pozvao je Angelu Merkel rekavši da je zaprepašćen količinom neznanja oko procedure Bregzita.

Arogancija bez pokrića

Moglo bi se s pravom reći da je i ona odlutala na talasima populizma obećavajući stanovnicima Britanije da su oni ti koji će iz pregovora o Bregzitu izaći kao največi pobednici. Htela je sve i htela je to odmah. Relanost je, ipak, poprilično drugačija. EU neće dozvoliti Britancima lak izlazak, niti "izvlačenje" bez posledica.

Svakako da je jedinstveno tržište u interesu obe strane, ali EU neće pogaziti svoje temeljne principe demokratije i ljudskih prava u kojim je sloboda kretanja svih njenih građana jedna od krucijalnih stavki. A Tereza Mej ne želi imigrante u Britaniji iako su upravo oni u najsvežijem napadu pokazali da su spremi i da daju život za Britaniju i njene građane kada su Rumun, Španac i Australijanka skočili da se obračunaju sa teroristima.

AP PHOTO

Njeno neznanje i nipodaštavanje EU kao institucije i stuba odbrane evropskih, liberalnih i demokratskih vrednosti, zasigurno su je koštali apsolutne većine u parlamentu. Nejna arogancija, nepotkovana nepopustljivost i ugrožavanje egzistencije Britanaca i njihovih poslova, pa i ljudskih prava vratili su joj se kao bumerang.

Iako većina jeste glasala za izalazak iz Unije u maju prošle godine, to su uglavnom bili stariji i siromašniji birači, dok su mlađi, obrazovaniji i urbaniji sloj društva većinski bili za Uniju. Upravo oni su najveća glasačaka mašina Džeremija Korbina, levičara koji je kampanju vodio izbegavajući temu Bregzita, ali glasno govoreći o nacionalizaciji železnica, reformi poreskog i sistema zdravtsvene nege... I Mej je u jednom trenutku pokušala da izmesti Bregzit iz fokusa izbora koji su zbog Bregzita i raspisani i pozabavi se socijalnim temama, ali je to tako nespretno uradila da je brže-bolje sama pogazila svoje reči.

Tanjug

U jednoj od prvih post izbornih analiza "Gardijan" je ocenio da je su obe partije izbegavle Bregzit kao temu, ali Brisel pregovarače iz Londona očekuje već za deset dana. Evropski komesar Ginter Etinger već je rekao da nije izvesno da li bi pregovori mogli da počnu 19. juna kao što je planirano dodavši da će razgovori bez snažnog pregovaračkog partnera biti neizvesniji. Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi rekao je da "gospođa Mej, koja je trebalo da izađe osnažena, izgubila opkladu".

Gospođa Mej ipak ne planira da premijersko mesto prepusti bilo kome. Ipak, pitanje je da li gospođa Mej ima šanse da zadrži mesto na kome se nalazila do sinoć.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija