• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2017

20:52

PADA BREGZIT: Velika Britanija u potpom haosu posle parlamentarnih izbora, IZLAZAK IZ EU POD ZNAKOM PITANJA!

Vesti

PADA BREGZIT: Velika Britanija u potpom haosu posle parlamentarnih izbora, IZLAZAK IZ EU POD ZNAKOM PITANJA!

Podeli vest

Izlazak Britanije iz EU je pod znakom pitanja nakon haosa u koji je država upala posle izbora, tvrde stručnjaci. Tereza Mej neće formirati vladu na vreme da bi započela pregovore o izlasku iz EU 19. juna

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije pod velikim je znakom pitanja nakon haosa u koji je država upala posle parlamentarnih izbora, smatraju stručnjaci.

Premijerka Tereza Mej jedva je osigurala većinu u skupštini, a veliko je pitanje da li će formirati vladu na vreme kako bi 19. juna započela pregovore u Briselu o Bregzitu.

Nikola Strudžen: Zaustavite Bregzit

Premijerka Škotske Nikola Strudžen pozvala je juče nadležne da zaustave proces izlaska Velike Britanija iz EU zbog nestabilnosti koja vlada u državi posle parlamentarnih izbora.
- Hajde da stopiramo Bregzit. Britanija je trenutno u haosu i ne može da pregovara sa Unijom. Treba nam pauza da bi se sve partije dogovorile o tom važnom pitanju - poručila je Strudženova.

Mejova u problemu

Problemi za Bregzit počeli su nakon što je Konzervativna partija britanske premijerke Tereze Mej na izborima u četvrtak osvojila samo 318 mesta u parlamentu, što nije dovoljno za većinu od 326 poslanika.

Zato Mejova računa na glasove severnoirske Demokratske unionističke partije (DUP), međutim sa njima nije napravila koaliciju već su oni obećali da će je podržati. To znači da neki od 10 poslanika DUP može da se predomisli i ne da podršku Mejovoj u parlamentu, što može da ugrozi pregovore Londona sa EU.

Takođe, stručnjaci ističu da je vrlo neizvesno da li će premijerka uspeti da sa DUP dogovori novi sastav i program vlade jer za to ima samo nedelju dana do početka pregovora 19. juna.

 

 

- Debakl Mejove na izborima veoma je uzdrmao Bregzit. Taj proces će sigurno biti odložen jer je nemoguće da će premijerka za samo sedam dana napraviti vladu i dogovoriti sve što je neophodno kako bi mogla da izađe sa jasnim stavom pred evropske zvaničnike. Počinje doba nesigurnosti za Britaniju - rekao je ekonomski stručnjak Grejem Rid.

Odlaganje pregovora najavio je i britanski ministar za pregovore o izlasku iz EU Dejvid Dejvis.

 

 

- Pregovori će kasniti i sigurno neće početi 19. juna. Tog dana u britanskom parlamentu planiran je govor kraljice Elizabete II kojim će premijerka Tereza Mej otvoriti novi parlament - kazao je Dejvis.

Norveški model

Inače, sve je izvesnije i da će Britanci odustati od prekidanja svih veza sa Briselom (tvrdi Bregzit) i da će ostati deo slobodnog tržišta, poput Norveške, koja nije deo Unije ali slobodno trguje sa Briselom.

Han: EU spremna

Pregovarački tim EU spreman je za razgovore o izlasku Velike Britanije i nada se da će London ispoštovati dogovor i započeti pregovore 19. juna, rekao je juče evropski komesar za proširenje Johanes Han.
- Na Britaniji je da formira vladu i nadamo se da će se to dogoditi uskoro. Rezultati verovatno neće pojednostaviti situaciju, ali mi smo spremni za razgovor - rekao je Han.

Na taj način bi se zadovoljile i želje 42 odsto Britanaca koji su glasali da Britanija ostane deo EU. Novi dil podržao je čak i jedan od najvećih zagovornika Bregzita Najdžel Faraž.

- Najbolja opcija za nas je da izađemo iz EU, ali da ostanemo deo Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA). Na taj način mogli bismo slobodno da trgujemo sa članicama Unije, a bilo bi slobodno i kretanje radnika. Po svemu sudeći, krećemo se ka tom norveškom modelu, što nije loše - istakao je Faraž.

Inače, Britanci su izglasali izlazak iz EU na referendumu 17. juna 2016. Da bi ispoštovala volju građana, premijerka Tereza Mej je 29. marta aktivirala član 50 Lisabonskog sporazuma i tako zvanično započela Bregzit. Pregovori bi trebalo da počnu 19. juna, a u roku od dve godine Britanija mora da napusti Uniju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
CICKA

pre 6 godina

То су намерно урадили, и опет су оставили времена да још размисле шта ће да раде .

Sasa

pre 6 godina

Ne razimem kako nece pa valjda je narod rekao da za Bregzit a ne Tereza Mej,Dzonson i drugi....\n

Mile

pre 6 godina

Naredila vlast iz senke, nema tu narod sta da prica.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija