• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda/Informer.rs

25.07.2017

23:20

SRBI SE DOKOPALI VOJNIH TAJNI ŠVEDSKE! Panika u Štokholmu, ugrožena bezbednost zemlje, opozicija traži ostavku vlade!

Vesti

SRBI SE DOKOPALI VOJNIH TAJNI ŠVEDSKE! Panika u Štokholmu, ugrožena bezbednost zemlje, opozicija traži ostavku vlade!

Podeli vest

Među tajnim podacima su imena, fotografije i adrese osoba koje traži policija, svih vojnih pilota i pripadnika elitnih vojnih jedinica, imena i adrese svih osoba u programu zaštite svedoka, ali i modeli i stanje svih vojnih vozila, kao i tehničke specifikacije svih cesta i mostova - informacije koje su državna tajna jer otkrivaju koje se ceste mogu koristiti kao sletne piste, te koji mostovi mogu prevesti vojna vozila i tenkove

Švedska vlada odgovorna je za najveće curenje ličnih podataka svojih građana u istoriji, nakon što su odlučili da unajme strane privatne firme za vođenje baze podataka o motornim vozilima, među kojima su bili i Srbi, javlja Gizmodo. 

Kada je STA shvatila svoju grešku, uspeli su je pogoršati u pokušaju da je poprave: poslali su nezaštićeni, nešifrovani i-mejl u kojem su naveli sve tajne i osetljive podatke te ljubazno zamolili marketing agencije da ih izbrišu iz svojih baza

 

Propust je posebno zabrinjavajuć jer su ugroženi podaci brojnih zaštićenih građana, od svedoka čiji su identiteti skriveni do pripadnika elitnih vojnih jedinica.

ČAK 2.000 TERORISTA ČEKA ZNAK ZA NAPAD: Švedska se plaši da će proći kao London ili Pariz!

U septembru 2015., švedska agencija za motorna vozila (STA) potpisala je ugovor s češkom podružnicom IBM-a i srpskom podružnicom NCR-a, kojima su predali na upravljanje bazu podataka svih korisnika motornih vozila. Svi podaci, pa čak i oni koji su na sebi imali oznaku tajnosti, postali su lako dostupni stranim državljanima koji nisu prošli sigurnosne provere.

Među tajnim podacima bili su imena, fotografije i adrese osoba koje traži policija, svih vojnih pilota i pripadnika elitnih vojnih jedinica, imena i adrese svih osoba u programu zaštite svedoka, ali i modeli i stanje svih vojnih vozila, kao i tehničke specifikacije svih cesta i mostova - informacije koje su državna tajna jer otkrivaju koje se ceste mogu koristiti kao sletne piste, te koji mostovi mogu prevesti vojna vozila i tenkove.

NAJVEĆA MRAČNA SRAMOTNA TAJNA ŠVEDSKE! I u zemlji iz snova SAKATE ŽENE, ZAR NE?!

Radi se o neverovatnom ugrožavanju bezbednosti države, no STA je počinila još nekoliko neverovatnih grešaka nakon potpisivanja ugovora s Česima i Srbima.

U prelaznom periodu, svi osetljivi podaci bili su dostupni informatičarima agencije, koji su redom dobili otkaze jer su njihov posao dobile privatne firme. Svi nezadovoljni radnici mogli su napraviti lične kopije svih podataka. A potom se dogodila još gora greška.

Printskrin

U martu ove godine, javno dostupni podaci trebali su biti prosleđeni marketing agencijama koje plaćaju pretplatu državi za pristup bazi podataka o vozilima. Ali, greškom su im prosledili i sve zaštićene podatke.

BIJU KO NEĆE: Idite bilo gde u ŠVEDSKOJ i to potpuno BESPLATNO!

Kada je STA shvatila svoju grešku, uspeli su je pogoršati u pokušaju da je poprave: poslali su nezaštićeni, nešifrovani i-mejl u kojem su naveli sve tajne i osetljive podatke te ljubazno zamolili marketing agencije da ih izbrišu iz svojih baza.

Direktorka STA Maria Agren podnela je ostavku u januaru, a prošlog je meseca kažnjena s preračunato 7.300 evra zbog neopreznog upravljanja tajnim podacima.

Premijer Stefan Lcfven juče je izjavio kako je znao za ceo slučaj od januara, da se provodi analiza unutrašnjih pravilnika agencije, te da još uvek ima puno poverenje u sve svoje ministre.

Opozicione stranke najavile su mogućnost glasanja o nepoverenju Vladi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nina

pre 6 godina

To pokazuje koliko su njihove birokrate nestrucne u stvari nepismene za kompjutere i informacije a verovatno dobijaju veoma dobre pare za ono sto "obavljaju".

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija