• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 100posto.hr/Informer.rs

28.08.2017

21:16

(FOTO) ŽIVOT NAKON UŽASA! NATAŠA KAMPUŠ -"DETE IZ PODRUMA": Još uvek se sećam svakog dana zarobljeništva, ali OPROSTILA SAM MONSTRUMU!

Vesti

(FOTO) ŽIVOT NAKON UŽASA! NATAŠA KAMPUŠ -"DETE IZ PODRUMA": Još uvek se sećam svakog dana zarobljeništva, ali OPROSTILA SAM MONSTRUMU!

Podeli vest

Nataša Kampuš je oteta kada je imala 10 godina. U tamnici je provela 3.096 dana, a danas, posle 11 godina, svakim danom dokazuje da se traume mogu prevazići

Pre 11 godina, 23. avgusta 2006. godine, u 12 sati i 53 minute, 18-godišnja tinejdžerka trčeći je došla do kuće u Štrashofu, naselju nadomak Beča. Bila je neverovatno mršava, bleda, iscrpljena i prestrašena. Već je nekoliko prolaznika molila za pomoć, ignorisali su je.

- Molim vas, pomozite, moje ime je Nataša Kampuš, zovite policiju - rekla je iznenađenoj ženi, koja ju je gledala kroz prozor svoje kuće. Ubrzo je došla policija, neverovatna priča, koja je kasnije obišla svet, počela je da izlazi na videlo.

Nataša je posle 3.096 dana videla ljude. Već punoletna devojka kao 10-godišnjakinja nestala je na putu od kuće do osnovne škole. Bila je dete razvedenih roditelja. Sa majkom Brigitom posvađala se 2. marta 1998. godine. Majka se ljutila što je prethodnu noć Nataša provela s ocem. Devojčica je izjurila iz kuće bez pozdrava. Na putu do škole sačekao ju je beli kombi. Iz njega je izašao muškarac, ugurao ju je unutra i odvezao kombi velikom brzinom. Narednih osam godina niko nije znao ništa o devojčici. Nastala jedna od najvećih potraga u austrijskoj istoriji, provereni su svi lokalnoj policiji poznati seksualni prestupnici, dojave građana, više od 1.100 vlas­nika belih kombija na širem području - uključujući i, kako se kasnije ispostavilo, i Natašhinog otmičara koji ni po čemu nije bio sumnjiv.

OVAKO SE MELANIJA OSVETILA TRAMPU! Prva dama Amerike dočekala je svojih pet minuta!

Austrijska policija/AP

Ništa nije urodilo plodom. Devojčice nije bilo. Mediji su prestali da izveštavaju o nestaloj devojčici, a fotografija devojčice u crvenom kaputiću ostala je samo izbledela uspomena.

Kad se Nataša konačno pojavila, saznalo se i šta se desilo. Volfgang Priklopil, poremećen, ali vrlo inteligentan mladić, za nju je napravio tamnicu u podrumu svoje kuće u Štrashofu. Držao ju je u podzemnoj sobi veličine pet kvadrata, koja joj je služila i kao toalet. Jedini kontakt sa svežim vazduhom bila je ventilacija.

Kada je izašla iz tamnice, Nataša je imala 48 kilograma. Od svoje desete godine do punoletstva, zbog loše ishrane, nedostatka elementarnih životnih uslova i zlostavljanja, koje je u kasnijim godinama uključivalo i seksualno nasilje, porasla je svega petnaestak centimetara. Priklopil ju je ošišao na ćelavo i ponižavao.

U tamnici duboko u podzemlju Priklopil je devojčicu izgladnjivao, posle nekoliko dana dao bi joj tek pokoji komadić hrane, ali redovno joj je pokazivao obilje hrane u kući. Tražio je od nje i da mu priprema obroke, a ni zalogaj da ne pojede, kažnjavao bi je za svaku sitnicu, čak i ako bi ga pogledala u oči. Kazne su bile raznolike - od premlaćivanja do višednevnog izgladnjivanja.

AP/Photo

Nataša je danas samopouzdana, uspešna, poslovna žena, na pragu 30-ih, više nije samo "dete iz podruma", kako ju je austrijska javnost prozvala. O tome ne voli mnogo da priča jer joj uporno ponavljanje priče o zatočeništvu stvara dodatne traume. Voli da govori o životu na slobodi, poslovnim planovima, knjigama koje je objavila. Svakodnevno dokazuje da je traume moguće prevladati.

- Pisac sam i dizajnerka nakita. Nisam više samo dete iz podruma, kao što su me drugi često doživljavali... Naravno da se još uvek sećam svakog dana zarobljeništva. Ali to sećanje bledi iz dana u dan. Na neki način, to sam iskustvo pokušala prevladati kroz knjige koje sam napisala , "3096 dana" i "10 godina slobode". Sigurno je da ono što mi se dogodilo nikad neću zaboraviti - priča.

NEMAČKA POLICIJA NA NOGAMA ZBOG MUŠKARCA IZ SRBIJE! Odneo stotine hiljada evra iz kombija za prevoz novca!

Zbog detinjstva provedenog u tamnici ova djevojka nikada nije doživela iskustva normalna njenom uzrastu. Nije uživala u prvim izlascima, koncertima, ljubavima. Bilo joj je teško uspostaviti normalne kontakte s ljudima. Smetali su joj mirisi, zvukovi, tuđi glasovi. Izlazila bi iz kuće samo kada je padala kiša, kada bi kišobrtanom sakrila lice. Prvi intervju dala je sasvim zatvorenih očiju. Nakon oslobođenja upisala je srednju školu, ali nije dugo ostala, neprijatno se osećala. Nije mogla da deli prostoriju sa toliko novih ljudi. Danas je, kaže, mnogo bolje. Mnogo su joj pomogli i psihijatri. Izlazi, druži se s ljudima, živi punim plućima.

- Da, u početku sam osećala veliko nepoverenje među ljudima, no to se s godinama promenilo. Sada imam bliske prijatelje. Kao i svaki čovek, održavam prisne odnose s prijateljima, a imam i poznanike. Odvojila sam svoj život, tako da imam privatni i poslovni život... Prošlo je 11 godina otkako sam na slobodi i sve je mnogo lakše nego pre. Tragovi svega što mi se dogodilo su, naravno, prisutni. No, trudim se da ih ne pokazujem u javnosti... Iako se sećanja povremeno pojavljuju, u svakodnevnom životu Volfgang Priklopil i moja otmica nisu nešto o čemu razmišljam - kaže.

AP/Photo

Natašin slučaj izazvao je velike kontroverze u austrijskoj javnosti. Njen otmičar ubrzo nakon njenog bega izvršio je samoubistvo, nikada nije odgovarao za ono što je učinio. Javnost je Nataši zamerala što je, kako se kasnije otkrilo, često imala prilike da pobegne, no nije ih iskoristila. Otkriveno je kako ju je Priklopil povremeno puštao na slobodu, kada ju je, na primer, vodio na skijanje. No život u strahu učinio je svoje.

Na pitanje da li su tačne objave medoija da je Priklopilu oprostila sve što joj je učinio, Nataša nedvosmisleno odgovora:

- Da, to je istina. Šta da radim, oprostila sam mu. Čak sam jednom otišla na njegov grob - otkriva.

Priklopil je, inače, pokopan na tajnoj lokaciji, a na njegovom nadgrobnom spomeniku nalazi se lažno ime i prezime, kako bi se izbegla mogućnost vandalizma i skrnavljenja.

Mnoge iznenađuje podatak da Nataša vikende i dalje provodi u kući koja joj je godinama bila tamnica. Priklopilovo imanje i automobil dobila je od austrijskih vlasti u znak obeštećenja za godine zlostavljanja. Psihijatri su to smatrali pogrešnim jer bi upravo udaljavanje od te lokacije zacelilo njene rane. Ipak, Nataša je više puta izjavila da joj upravo boravak na tom imanju pomaže da pobedi strahove. Pre godinu dana medijima je dopustila ulazak u kuću.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija