• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2017

22:16

RAT AMERIKE I TURSKE! Odnosi dve najjače članice NATO dovedeni do usijanja!

Vesti

RAT AMERIKE I TURSKE! Odnosi dve najjače članice NATO dovedeni do usijanja!

Podeli vest

SAD obustavile izdavanje viza Turcima, nakon čega je Ankara uzvratila istom merom. Povod za sukob je hapšenje službenika konzulata SAD u Istanbulu. Ankara tvrdi da je on povezan sa Fetulahom Gulenom, organizatorom neuspelog puča 2016.

Amerika i Turska, dve najjače članice NATO, u ozbiljnom su diplomatskom ratu. Vašington je juče obustavio izdavanje viza Turcima, nakon čega je Ankara uzvratila istom merom.

Povod za rat bilo je prošlonedeljno hapšenje jednog službenika američkog konzulata u Istanbulu zbog povezanosti sa imamom Fetulahom Gulenom, koji se nalazi u egzilu u SAD, a kojeg turske vlasti krive za organizaciju neuspelog puča 2016.

Špijunirao za imama

Uhapšen je turski državljanin Metin Topuz, koji je optužen za terorizam.
- On će ostati u pritvoru sve dok traje istraga. Pokušavao je da sruši ustavni poredak i tursku vladu, i to uz pomoć imama Fetulaha Gulena, glavnog organizatora propalog puča kog štite Amerikanci - rekao je tužilac i naglasio da je Topuz bio špijun i da je Gulenu slao izveštaje.

Pretnja
Zahtevamo od Amerikanaca da smesta počnu ponovo da izdaju vize da problem ne bi dodatno eskalirao
Mevlut Čavušoglu

Zbog toga su Amerikanci prekinuli da izdaju vize Turcima do daljnjeg. Ambasador SAD u Turskoj Džon Bas saopštio je da mora da preispita stav prema Ankari nakon Topuzovog hapšenja.
- Moramo da preispitamo posvećenost Ankare bezbednosti našeg diplomatskog osoblja. Dok traje istraga, obustavićemo rad službi za izdavanje viza u svim diplomatskim objektima SAD u Turskoj - poručio je Bass.

Samo nekoliko sati posle toga Turci su odgovorili istom merom.
- Građanima SAD nećemo izdavati vize ni u jednom diplomatskom predstavništvu. Obustavljeno je izdavanje viza u pasošima, elektronskih viza i onih koje se dobijaju na granici. Moramo da preispitamo odnos Vašingtona prema Turskoj - saopštila je ambasada Turske u Vašingtonu.

EVO ŠTA KRIJE RUMUNSKI PLAN da pravoslavna četvorka bude "ZID ODBRANE" EVROPE!

Reutes

Hapse još jednog radnika konzulata SAD

Turske vlasti izdale su juče nalog za hapšenje još jednog zaposlenog u američkom konzulatu u Istanbulu.
- Imamo dokaze da je još jedan član osoblja ambasade SAD radio protiv turskih interesa. On je pozvan na saslušanje. Policija će privesti i njegovu ženu i dete koji žive u provinciji Amasja - rekao je izvor iz policije za list "Hurijet".

Istovremeno, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je na hitan razgovor podsekretara američke ambasade u Ankari.
- Tražimo objašnjenje. Zahtevamo od Amerikanaca da smesta počnu ponovo da izdaju vize našim državljanima kako problem ne bi dodatno eskalirao. Naš podsekretar Umit Jalčin pozvao je telefonom ambasadora Džona Basa i zatražio objašnjene - rekao je Čavušoglu.
Sukob otišao predaleko

Diplomatski rat SAD i Turske samo je poslednji u nizu sukoba između dve zemlje. Stručnjaci ističu da je taj sukob sada otišao predaleko i da je veliko pitanje kako će se završiti. Profesor međunarodnih odnosa Univerziteta u Ankari Husein Bagci ocenio je da je obustavljanje izdavanja viza između SAD i Turske potez bez presedana. On smatra da sve dobija posebnu težinu jer su obe države članice NATO.

- Bilo je nekoliko kriza u prošlosti između SAD i Turske. Međutim, situacija je već dugo napeta, a sada može da eskalira. Amerikanci mogu mnogo da izgube jer su im Turci bili glavni saveznici u regionu, a to sad više ne stoji. Turci će, takođe, pretrpeti veliku štetu - kazao je Bagci.

Inače, odnosi dve zemlje naglo su pogoršani posle pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je za organizaciju nasilnog pokušaja smene režima optužio Fetulaha Gulena i traži od Vašingtona da ga izruči. Nadao se da će Donald Tramp nakon dolaska na vlast u SAD prihvatiti turski zahtev, međutim to se nije dogodilo. Osim Gulena, za Erdogana je problem i američka podrška Kurdima u Siriji i Iraku. Ankara tvrdi da su oni povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PPK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

KRALJ SALMAN ODREŠIO KESU: Posle Turske, i Saudijska Arabija kupuje ruski S-400

 

 

Turci opet ušli u Siriju

Reuters

Turska vojska juče je započela operaciju u sirijskoj provinciji Idlib koja, prema navodima Ankare, ima za cilj osiguranje granica Turske. To je drugi put da je turska vojska upala na sirijsku teritoriju od početka građanskog rata u toj bliskoistočnoj zemlji.
Turski generalštab naveo je da je vojna operacija odbrambena.
- Turske oružane snage garant su primirja u Siriji prema sporazumu potpisanom u Astani. Zato je vojska ušla u sirijsku pokrajinu Idlib, koja je prema tom dokumentu postala zona deeskalizacije. Cilj nam je da nadziremo da li se poštuje prekid vatre - saopštio je generalštab.
Pomenutu pokrajinu trenutno kontroliše teroristička grupa Tahrir el Šam, nastala od Al Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide. Cilj Turske je, kako analitičari navode, da porazi teroriste u blizini svoje granice.
Inače, turska kopnena vojska prvi put je upala u Siriju u februaru 2016, kad je napala grad Tel Abjad. Posle pola meseca su Turci morali da se povuku zbog pritiska međunarodne zajednice.

 

 

 

 

 


 

 

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PETAR 1

pre 6 godina

Svi koji nemaju dobre odnose sa amerima sasvim je uredu da ih ispostujemo  a i vise.n

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija