• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

06.02.2018

07:45

MISTERIJA MINHENSKE TRAGEDIJE! Zašto je zaista POGINULA EKSPEDICIJA MANČESTER JUNAJTEDA!

Vesti

MISTERIJA MINHENSKE TRAGEDIJE! Zašto je zaista POGINULA EKSPEDICIJA MANČESTER JUNAJTEDA!

Podeli vest

Na današnji dan, pre 60 godina, srušio se avion koji je prevozio ekspediciju Mančester junajteda koja se vraćala iz Beograda i meča sa Crvenom zvezdom

Minhenska tragedija! Reči koja se nikada neće zaboraviti i reči koje simbolizuju jednu od najvećih sportskih tragedija. Ako ne i najveću. Na današnji dan, pre 60 godina, ekspedicija Mančester junajteda doživela je avionsku nesreću u kojoj su poginule 23 osobe, a 19 je povređeno.

Vraćajući se sa meča protiv Crvene zvezde (3:3), u okviru Kupa evropskih šampiona, specijalni avion sa 38 putnika i šest članova posade srušio se prilikom uzletanja na minhenskom aerodromu. Stali su da natoče gorivo i nikada nisu poleteli.

aboutmanchester.co.uk

Nakon dva neuspešna pokušaja uzletanja, usledio je treći. Pokušaj koji se ispostavio kao pogrešna odluka jer avion nije uspeo da dostigne željenu brzinu. Zakačio je dve obližnje zgrade, pao i odmah zapalio dve kuće.

Glavni uzrok nesreće, prema nemačkim vlastima, bio je led koji je pronađen na krilu aviona, a kao glavni krivac za tragediju proglašen je kapetan aviona Džejm Tejn.

- Osim leda, nismo mogli pronaći nijedan razlog o avionskoj nesreći - stajalo je u obrazloženju nemačkih vlasti.

Kapetan Tejn je bio jedan od najboljih britanskih pilota, a i avion kojim je upravljao (Elizabeten) bio je najbolja mašina koje je britansko vazduhoplovstvo tada imalo.

Otuda i nije čudlo što je nesrećni kapetan sam pokrenuo opsežnu istragu o nesreći. Savest ga je i te kako pekla, a zaključak je bio da jeste led glavni krivac, ali ne onaj na krilu. U smrt ih je odveo onaj na pisti.

Ceo slučaj poprimio je političke razmere. Nemci nisu hteli da ponovo otvore slučaj, kriveći Tejna, ali je tadašnji najmoćniji britanski političar Harold Vilson dao izjavu u kojoj je tvrdio da je kapetan žrtva nepravde.

aboutmanchester.co.uk

Napokon, 11 godina od nesreće, Tejn je proglašen nevinim od strane britanske vlade, ali uzalud. Zbog stresa i traume koju je proživljavao, Tein je ubrzo umro, ali je u grob otišao čistog obraza.

- Minhenska nesreća nije ubila 23 osobe, nego 24. Moj otac je, takođe, poginuo s tim ljudima - istakla je kapetanova ćerka nakon njegove smrti.

Smrti, koja je sa sobom iz Minhena momentalno ponela 20 ljudi, dok je troje preminulo u bolnici. Među njima je bio Dankan Edvards, tada najbolji fudbaler Junajteda i čarobnjak na terenu. Njegov kolega, golman Hari Greg, je ostao živ i spasio suprugu i ćerku srpskog diplomate u Londonu Nebojše Tomaševića.

Pored Edvardsa, u Mančester se nisu vratili ni fudbaleri Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Liam Vilan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milann

pre 6 godina

Zalost velika. Losa procena kapetana gde god da je bio led. On jedini odlucuje u slucnim situacijama.

nikanor

pre 6 godina

Podli englezi uvek hoće da okrive drugog. Kriv je isključivo kapetan, a avion je pao zbog leda i gustog snega koji je padao na avion. Setite se pre neki dan kako je zaustavljen vozač autobusa sa 1,6 tona snega na krovu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija