• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.03.2018

11:40

REZULTATI GLASANJA U SPD: Merkelova će formirati novu vladu!

Vesti

REZULTATI GLASANJA U SPD: Merkelova će formirati novu vladu!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Socijaldemokratskoj (SPD) partiji na "jasnom rezultatu" nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u kolicionu vladu sa njenim konzervativcima

"Čestitam SPD na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobro naše države", poručila je Merkel na Tviter stranici njene Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU), prenosi Rojters.

Kako javlja AP, sledeće nedelje se očekuje zasedanje Bundestaga na kojem bi Merkel trebalo da po četvrti put u nizu bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Kako je preneo Rojters, za ulazak u veliku koalicionu vladu sa konzervativcima kancelarke Merkel glasalo je dve trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto, a tehnički predsednik stranke Olaf Šolc je izjavio da će u novoj vladi, SPD imati šest ministara - tri žene i tri muškarca.

- Ogromna većina članova SPD usvojila je predlog liderstva partije. Sada nam je jasno: SPD će se pridružiti novoj vladi Nemačke - rekao je Šolc i naglasio da je odziv glasača bio "veoma, veoma visok".

Šolc je kazao da je o rezultatima glasanja putem pošte obavestio Merkel i predsednika Nemačke Frank Valtera Štajnmera.

Ovakav rezultat glasanja, navela je agencija, otvara put za ponovo pokretanje "velike koalicije" koja je Nemačkom vladala od 2013. godine, čime će biti završena politička neizvesnost koja traje već više od četiri meseca.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija