• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.04.2018

18:49

NEUSPEO BRUTALNI NAPAD! Asad: Sirija se više ne plaši NATO! Srušili smo 71 od 103 rakete!

Vesti

NEUSPEO BRUTALNI NAPAD! Asad: Sirija se više ne plaši NATO! Srušili smo 71 od 103 rakete!

Podeli vest

Sirijski predsednik, dan nakon agresije SAD, Britanije i Francuske na njegovu zemlju, izjavio da je vojska uspela da odbrani državu od zapadnih raketa uglavnom sovjetskim oružjem starim više od 30 godina

Narod Sirije se više ne plaši NATO pakta, izjavio je juče sirijski predsednik Bašar el Asad. On je dan nakon brutalne agresije na njegovu zemlju istakao da je vojska Sirijske Arapske Republike, pomoću starog sovjetskog oružja, srušila čak 71 od ukupno 103 rakete koje su ispalili SAD, Britanija i Francuska. 

Zapad izgubio

Prema navodima ruskih poslanika, koji su se sastali sa Asadom nakon napada, sirijski predsednik je bombardovanje okarakterisao kao agresiju i naveo da Zapad nije postigao svoj cilj. Koordinator poslaničke grupe za veze sa Sirijom Dmitrij Sablin preneo je da je Asad ponosan na svoju armiju i svoj narod.

- Građani Sirijske Arapske Republike više se ne plaše NATO pakta. Sirija će nastaviti svoj nezavisan razvoj, uprkos onome što Zapad pokušava da nametne - prepričao je Sablin Asadove reči. 

On je dodao da je sirijski predsednik zaključio da su napadi

Zaostali Zapad

Staro rusko oružje pokazalo je nadmoć nad bombama agresora. Sad smo videli ko je zaostao

Bašar el Asad

SAD i njihovih saveznika samo učvrstili prijateljstvo između Rusije i Sirije, kao i između svih nacija koje se vode međunarodnim pravom.

- Saradnja Rusije i Sirije mora se odupreti agresivnoj politici Zapada. Naša zemlja je napadnuta jer je Zapad shvatio da je izgubio kontrolu nad situacijom u Siriji - naveo je Asad.

Još jedan od ruskih poslanika, koji se video sa Asadom, Sergej Železnjak, preneo je da je lider Sirije pohvalio staro sovjetsko oružje koje mu je pomoglo da se odbrani. 

- Staro rusko oružje pokazalo je nadmoć nad bombama agresora. Od 90-ih gledamo američke filmove u kojima je rusko oružje predstavljeno kao zaostalo. Sada smo videli ko je zaostao - rekao je Asad.

To su potvrdili i vojni eksperti. Oni kažu da se sirijska vojska hrabro suprotstavila mnogo jačem neprijatelju - SAD, Britaniji i Francuskoj. 

Naime, prema naredbi američkog predsednika Donalda Trampa, kojeg su sledili britanska premijerka Tereza Mej i francuski lider Emanuel Makron, u subotu u zoru, u četiri sata po lokalnom vremenu, iz vazduha i sa Mediterana ispaljene su čak 103 rakete na Siriju. Sve tri zemlje iz aviona, sa podmornica i razarača zasule su Siriju krstarećim raketama. Pogođene su tri mete, za koje Zapad tvrdi da su fabrike hemijskog oružja. Uništeni su istraživački centar u Barzehu, kod Damaska, kao i skladište oružja i vojni bunker Him Šinšar zapadno od Homsa.

Sirijska vojska je, međutim, presrela i oborila čak 71 raketu ispaljenu na aerodrome, vojne baze i civilne ciljeve. Između ostalog, oborena su četiri projektila ispaljena na grad Duvali, 12 na El Dumair, 18 na Blaj i 12 na Šajrat. Pet od devet ispaljenih raketa na vazduhoplovnu bazu Mazeh takođe je oboreno, kao i 13 od 16 projektila koji su ciljali aerodrom u Homsu.

Slavili na ulicama

Građani Sirije su već u subotu nakon napada, ali i juče na ulicama glavnog grada Damaska slavili poraz SAD, Francuske i Britanije. Oni su mašući zastavama svoje zemlje i Rusije, kao i transparentima sa likovima Bašara el Asada i Vladimira Putina plesali i vikali "Pobedili smo SAD".

Dobri stari S-125 i S-200

Vojska Sirije je to uradila pomoću sovjetskih raketnih sistema starih više od 30 godina, S-125 i S-200. Osim toga, u odbrani su učestvovale i baterije sa raketama srednjeg dometa "buk M1", konstruisane za vreme SSSR, kao i moderniji "buk M2". 

Takođe, sirijska vojska koristila je i PVO sisteme "dvina" i "volga", koji su ranih 60-ih korišćeni u obaranju američkih špijunskih letelica U2 iznad SSSR-a i Kube. Najmodernije što je Sirija imala jeste ruski sistem kratkog dometa "pancir S1s".

- Sirijska vojska izvela je neverovatnu stvar. Oružjem koje svi doživljavamo kao zastarelo uspela je da sačuva živote i odbrani se od nadmoćnog neprijatelja. Dve trećine raketa je sirijska armija oborila, a prema izveštajima, u napadima Zapada samo je troje ljudi ranjeno, dok mrtvih nije bilo. To je stvarno neverovatno - naveo je vojni stručnjak Majk Flin. 

Putin: Istorija će ispraviti sve, kao što je to uradila sa Srbijom

Ruski predsednik Vladimir Putin naveo je da će istorija ispraviti nepravdu koju su SAD nanele Sirijcima, kao što je to uradila sa Srbijom, Irakom i Libijom. On je istakao da je Amerika odgovorna za niz krvavih pokolja i da to sad ceo svet zna.

Protesti širom sveta

Širom sveta izbili su protesti zbog agresije SAD, Britanije i Francuske na Siriju. Jedni od najburnijih dogodili su se u Grčkoj, u Atini, gde su demonstranti palili američku zastavu i lutke Donalda Trampa. Protesti su organizovani i u Latinskoj Americi, Parizu, Londonu...

- Istorija će ispraviti stvari, Vašington se već nosi sa teškim posledicama za krvave pokolje u Srbiji, Iraku i Libiji - rekao je Putin.

On je dodao da Rusija snažno osuđuje nelegalan napad na Siriju, gde ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u ratu protiv terorizma.

- SAD svojim akcijama sve više pogoršavaju humanitarnu katastrofu u Siriji, donose patnje civilima i zapravo povlađuju teroristima, koji sedam godina kinje sirijski narod i izazivaju novi izbeglički talas iz te zemlje i regiona - naveo je Putin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija