• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2018

17:19

MAKRON U AMERICI, BRITANCI POBESNELI! Šef Bele kuće zadao težak udarac britanskom establišmentu!

Vesti

MAKRON U AMERICI, BRITANCI POBESNELI! Šef Bele kuće zadao težak udarac britanskom establišmentu!

Podeli vest

Donald Tramp priredio prvi gala oficijelni prijem, i to za francuskog predsednika i njegovu suprugu. Zvanični London, koji je dosad smatrao da ima specijalne veze sa SAD, shvatio je ovo kao uvredu

Britanci su pobesneli što je američki predsednik Donald Tramp juče primio francuskog predsednika Emanuela Makrona (41) i njegovu suprugu Brižit (65) i tako obeležio 250 godina diplomatskih odnosa dve zemlje. Zvaničnom Londonu, koji smatra da ima "specijalne veze" sa Amerikom, smeta to što je Makron prvi svetski državnik kojeg je Tramp pozvao u zvaničnu posetu, a naročito im je zasmetalo to što je poseta okarakterisana kao nešto što nije viđeno 100 godina unazad.

Drzak potez

Listovi u Londonu ocenjuju da je Tramp tako lupio šamar britanskoj premijerki Terezi Mej, koja je tek nakon nedavnih napada na Siriju, zajedno sa SAD i Francuskom, uspela da učvrsti odnos sa američkim predsednikom. Dodatno, britanska štampa tvrdi da je ova poseta Makronu dala krila, te da je bio toliko drzak da u istupima u javnosti zanemari specijalne veze SAD i Britanije.

- Francuska je najstariji američki saveznik. Uvek ćemo stajati rame uz rame - naveo je Makron za američke medije pred trodnevnu posetu SAD.

On je dodao da sa Trampom redovno razgovara telefonom, čime Tereza Mej definitivno ne može da se pohvali.

- Uvek sam bio jasan i iskren u vezi sa našim neslaganjima. Zbog toga

Posebno mesto

Intimna večera za Trampa, Melaniju, Makrona i Brižit organizovana u kući Džordža Vašingtona

je Tramp u poslednjih godinu dana stekao poverenje u mene i veoma me poštuje - objasnio je francuski predsednik.

Kako je istakao, najviše ceni to što ima iskren odnos s Trampom.

- Sa šefom Bele kuće imam veoma poseban odnos jer smo obojica politički neukrotivi i nismo deo klasičnog političkog sistema. Povezuje nas borba protiv terorizma i privrženost slobodi i miru. Veoma smo privrženi istim vrednostima, posebno slobodi i miru. I mislim da SAD danas treba da igraju veoma snažnu ulogu u postizanju mira u različitim regionima sveta, a posebno na Bliskom istoku - rekao je Makron.

Osim toga, Britance je zabolelo i to što je sinoć za Makrona organizovana intimna večera na posebnom mestu - u Maunt Vernonu u Virdžiniji, kući prvog američkog predsednika Džordža Vašingtona, revolucionarnog lidera koji je uz pomoć Francuza porazio Britance. Bela kuća je saopštila da je odabrala tu lokacija kao podsetnik da "Francuska ima jedinstven status kao prvi američki saveznik".

Koliko se Tramp potrudio govori i podatak da je njegova supruga Melanija za tu intimnu večeru sama sve organizovala.

Nakon

Neukrotivi

Sa šefom Bele kuće imam veoma poseban odnos jer smo obojica politički neukrotivi

Emanuel Makron

tako toplog prijema, za danas je zakazana klasična, zvanična večera u Beloj kući sa oko 150 zvanica. Tramp se tu pokazao skromnije u odnosu na svog prethodnika Baraka Obamu, koji je na večere povodom poseta stranih državnika zvao i po nekoliko stotina ljudi. Razlog za manji broj gostiju je, između ostalog, i to što predsednik SAD nije pozvao predstavnike ni demokrata, ni medija.

Prvi put za deset godina

Makronu će pre današnje večere potpredsednik SAD prirediti ručak, i to u Strejt departmentu, što se takođe smatra velikom počasti.

Tanjug

- Poslednji put je republikanski predsednik ugostio francuskog kolegu u novembru 2007, kad je Džordž Buš mlađi dočekao Nikolu Sarkozija. Međutim, ta poseta nije bila ni izbliza ovako organizovana - ocenjuju američki mediji.

Oni podsećaju da je poseta francuskog predsednika uzvratna, budući da su Tramp i Melanija posetili Pariz u julu prošle godine, kad su prisustvovali paradi povodom Dana pada Bastilje. Tada su sa Makronovima večerali u restoranu na drugom spratu Ajfelove kule.

Putin je jak lider, ali nemamo iste ideje

Emanuel Makron opisao je ruskog predsednika Vladimira Putina kao snažnog lidera, ali je istakao da ne deli njegovu ideju o demokratiji.

- Mislim da je on veoma snažan čovek i snažan predsednik. On želi veliku Rusiju. Ljudi su ponosni na njegovu politiku. Istovremeno je izuzetno čvrst prema manjinama i svojim protivnicima, sa idejom o demokratiji koja ne može biti moja - rekao je Makron za "Foks njuz", uoči jučerašnje posete SAD.

Na dnevnom redu Iran, Sirija, trgovina...

Makron će sa Trampom razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, američkom povećanju carina na čelik i aluminijum, kao i o nuklearnom sporazumu s Iranom, koji američki predsednik želi da poništi.

Francuski lider je pre odlaska u SAD poručio da ne postoji "plan B" za nuklearni sporazum s Iranom i da bi Vašington trebalo da ostane u tom sporazumu dokle god ne postoji bolja opcija. Takođe, naveo je da SAD, Francuska i drugi saveznici treba da ostanu u Siriji jer će imati veoma važnu ulogu u obnovi te zemlje nakon okončanja rata.

Poklon - sadnica hrasta

Makron planira da Trampu pokloni ekološki prigodan poklon - sadnicu hrasta. Mladi hrast ima i istorijski značaj, budući da je izrastao na bojnom polju iz Prvog svetskog rata, na kojem se borio i marinski korpus SAD. Makron se nada da će hrast biti zasađen u vrtu Bele kuće, kao simbol trajnosti prijateljstva dve zemlje.

Kako su francuski mediji najavili, Makron će pokušati da ubedi Trampa da EU bude izuzeta iz njegovog povećanja uvoznih tarifa na aluminijum i čelik, kao i trgovinskog rata, koji je najpre usmeren na Kinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija