• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.05.2018

11:19

CRVENA UZBUNA NA HAVAJIMA! Pokrenula se lava i uzrokovala niz zemljotresa! VULKAN IZBACUJE KAMENJE!

Vesti

CRVENA UZBUNA NA HAVAJIMA! Pokrenula se lava i uzrokovala niz zemljotresa! VULKAN IZBACUJE KAMENJE!

Podeli vest

Na havajskom Velikom ostrvu proglašena je crvena uzbuna za aviosabraćaj zbog ogromnog oblaka pepela iz vulkana Kilauea nakon što se lava pokrenula i uzrokovala niz zemljotresa od kojih je najjači 4,4 stepeni Rihtera, a iz samog vulkana je počelo da izleće kamenje veće od pola metra

Potresi su oštetili puteve i zgrade na Velikom ostrvu. Snažno kamenje prečnika 60 centimetara pronađeno je na parkingu na oko par stotina metara od kratera vulkana. 

To, kako se navodi u saopštenju Havajske opservatorije za vulkane odražava "najsnažnije eksplozijje koje su primećene i mogle bi da nagoveste novu eksplozivnu aktivnoste, prenosi AP.

LJUDI NA HAVAJIMA SE PRIPREMAJU ZA NAJGORE! Pretnja od vulkana Kilauea sve veća


Toksični oblak se kreće na visini od preko tri kilometara, šireći sivu prašinu unaokolo.


Nadrealno deluje scena u kojoj se vide igrači golfa, koji kao da nisu svesni mogućih posledica erupcije vulkana, prenosi Ej-Bi-Si njuz. 

Najsnažniji potres dogodio se jutros i bio je jačine 4,4 stepeni Rihterove skale. Dno kratera je opalo za 90 centimetara, navodi AP ističući da postoji opasnost od snažne eksplozivne erupcije na vrhu vulkana. 

Iz kratera povremeno izbija pepeo koji je vetar naneo prema nekoliko sela, gde je, međutim, sada vidljiv samo u tragovima. 


Strucnjaci upozoravaju da zemljotres može da pokrene odrone i podzemne stene i otvori nove tunele za tok lave.

Naučnici su u pripravnosti zbog moguće veće aktivnosti vulkana. 

Geolozi upozoravaju da bi na vrhu vulkana moglo da dođe do eksplozivne erupcije koja bi izbacila ogromno kamenje i pepeo u visinu od više metara, ali nije sigurno da li bi se i kada to moglo dogoditi.

Zbog opasnih gasova iz vulkana zvaničnici su izdali i zdravstveno upozorenje za obližnje stanovništvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija