• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2018

15:02

PUTIN STIGAO U BEČ! Predsednik Rusije dočekan najvišim vojnim počastima!

Vesti

PUTIN STIGAO U BEČ! Predsednik Rusije dočekan najvišim vojnim počastima!

Podeli vest

Najvišim vojnim počastima u Beču je danas po podne dočekan predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je doputovao u jednodnevnu radnu posetu Austriji

Sa nešto više od pola sata zakašnjenja on je sleteo na bečki aerodrom Švehat, odakle je predsedničkom limuzinom, koja je dopremljena iz Rusije, dovežen u palatu Hofburg, gde ga je dočekao predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

Garda austrijske vojske bila je postrojenja ispred sedišta austrijskog predsednika, ali za razliku od nekih drugih državničkih poseta, areal palate Hofburg je zatvoren za javnost.

Zbog posete Putina zatvaraju se delovi Beča, a više od 800 policajaca angažovano je na obezbeđivanju visokog gosta, kao i 1.000 vojnika koji učestvuju u podršci merama bezbednosti sa zemlje i vazduha.

Duž rute kretanja konvoj predsednika Putina neprestano prati i helikopter, a vojni avioni nadziru zabranu leta iznad centra Beča.

Nakon svečanog dočeka Putin se pozdravio sa velikog delegacijom koja ga je dočekala ispred sedišta predsednika Austrije, u kojoj su bili članovi vlade, ali i novi gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Dva predsednika potom su se povukla na razgovore u četiri oka.

Nakon susreta šefova dve države planiarana je konferencija za štampu, posle koje će Putin otići na razgovor u sedište Vlade Austrije, koje se nalazi preko puta sedišta predsednika, gde će ga dočekati austrijski kancelar Sebastijan Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe.

Zatim je predviđeno da Putin položi venac na spomenik palim ruskim borcima u pratnji šefice austrijske diplomatije Karin Knajsel.

Potom je planirano i da se dva predsednika obrate na austrijsko-ruskom poslovnom forumu.

Na kraju posete Putin će sa Van der Belenom otvoriti izložbu "Ermitaž u gostima – dela majstora od Botičelija do Van Dajka".

Poseta Putina trajaće ukupno oko devet sati.

Inače poseta Austriji je prva bilateralna poseta Putina jednoj zemlji od kada je položio zakletvu nakon proteklih predsedničkih izbora u Rusiji.

Predsednik Srbije bio je prvi gost iz inostranstva koji je boravio u radnoj poseti Moskvi nakon što je Putin započeo novi mandat, a Austrija, koja će od 1. jula preuzeti predsedavanje EU, je prva destinacija za posetu šefa ruske države.

Austrija je u prošlosti u EU insistirala na dijalogu sa Rusijom i izjašnjavala se protiv sankcija, a ujedno se nije priključila merama proterivanja ruskih diplomata nakon afere oko trovanja dvostrukog špijuna u Velikoj Britaniji.

Povodom posete Putina u centru Beča održavaju se i dva protesta, jedan podrške Putinu, a jedan protivnika, a na oba skupa učestvuje svega desetina ljudi sa parolama i zastavama.

Uoči posete Putina Beč, koji dolazi povodom 50-te godišnjice od potpisivanja sporazuma o snabdevanju gasom iz Rusije, Štrahe je zatražio od EU da ukine besmislene sankcije protiv Moskve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija