• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.06.2018

22:15

NEMA DOKAZA ŽIVOTA NA MARSU! (ISPRAVKA)

Vesti

NEMA DOKAZA ŽIVOTA NA MARSU! (ISPRAVKA)

Podeli vest

Američka svemirska agencija NASA je 7.6.2018. godine objavila kako je rover “Curiosity” pronašao organska jedinjenja u 3,5 milijarde godina starim sedimentima u krateru na Marsu.

Ipak, Ajgenbrodi je pojasnila kako organski molekuli pronadeni na Marsu nisu dokaz života, prenosi Index.hr.
"Oni mogu poticati i od stvari koje nisu biološke", rekla je.

U pokušaju da verifikujemo i pronađemo izvor izjave, pregledali smo članak objavljen na hrvatskom “Indexu” i vidjeli da izjave dr. Eigenbrode nema u tekstu “Veliko otkriće: Na Marsu pronađene organske molekule”.  Daljom analizom smo utvrdili da je članak koji je “Index” inicijalno objavio promijenjen, te da je u originalu imao iste greške koje se nalaze i u “Informerovom” članku. Prva greška se tiče rovera “Curiosity” koji je lansiran 2011. godine, a ne 2001. kako stoji u članku; a druga je izjava dr. Eigenbrode koju ona nije dala, već je to dio NASA-inog saopštenja. Finalni odgovor na pitanje da li organske molekule znače znakove života dao je Michael Meyer, glavni naučnik NASA-inog programa istraživanja Marsa:

“Ima li znakova o životu na Marsu? Ne znamo, ali nam ovi rezultati govore da smo na dobrom tragu.”

Istraživanje ovog članka dalo nam je dobar uvid šta se desi kada portal ispravi grešku, a nigdje to ne navede. “Informer” je naveo “Index” kao izvor vijesti koja se u ovom trenutku fundamentalno razlikuje na ova dva portala. Neko bi tako mogao zaključiti kako je “Informer” izmislio sve što stoji u članku, te bi iz tog razloga trebala postojati praksa da se u online medijima navede kada su ključni dijelovi članka mijenjani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Ovi oz NASA stalno nesto lazu. Sad je organsko sad nije biolosko, sad nema vode sad ima vode, nema atmosfere, atmosfera retka i ne moze da stiti it tako to. Sto vec jednom ne kazu ko vec godinama cisti solarne panels na vozilu pa ce nam svima sve biti jasno.

Realan

pre 5 godina

Super.Ima li neka fotografija nase lepe planete koja je uradjena iz svemira,ovom prilikom?Voleo bih da postavite u vasim novinama.Nikada nisam video Zemlju iz svemira.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija