• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično.com

09.06.2018

18:14

TRAMP SRUŠIO LIBERALNI SVETSKI POREDAK: Nemci kasno ukapirali šta rade SAD, Putina ne zanima G8, Rusija i Kina uzimaju Iran!

Vesti

TRAMP SRUŠIO LIBERALNI SVETSKI POREDAK: Nemci kasno ukapirali šta rade SAD, Putina ne zanima G8, Rusija i Kina uzimaju Iran!

Podeli vest

Vera Evrope u liberalni svetski poredak je bila naivna. Za Sjedinjene Američke Države pod vođstvom Donalda Trampa postoje samo suparnici, ne i partneri", izjavio je stručnjak za Ameriku nemačkog Veća za inostrane odnose Josef Braml

Brumley je rekao "kako se Evropa decenijama oslanjala na vodeću roditeljsku ulogu SAD, dolar kao glavnu svetsku valutu i da će SAD uspeti da garantuje funkcionisanje međunarodnih institucija, uključujući i WTO, NATO i UN".

Međutim, ova vremena su prošla i Evropa bi to trebalo da shvati.

- Probudite se i prestanite da govorite o željama koje bi trebalo realizovati. Funkcionisanje liberalizma i njegovih institucija je neostvareni san - rekao je Josef Braml, ističući kako je Tramp odlučan u nameri da uništiti ove institucije.

Uloga Sjedinjenih Država kao "branioca liberalnog svetskog poretka" je oslabila već pod Barakom Obamom, rekao je stručnjak.

- Postoji samo svet političkog realizma u kojem nema prijatelja i postoje samo zaraćeni blokovi - naglasio je.

Nivo ranjivosti Evrope dokazuje situacija oko Irana. 

- Političko ujedinjenje Evrope protiv SAD ne funkcioniše jer evropska ekonomija ima mnogo više interesa da posluje u Americi nego u Iranu -  rekao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, ove godine nisu isključene ni vojne akcije protiv Irana od strane Sjedinjenih Država ili Izraela, jer ako SAD i Evropa "napuste Iran zbog sankcija", Kina će početi da jača poslovanje u toj zemlji, a to Vašington neće dozvoliti.

Evropa svoju politiku sankcija pokušava da sprovodi uvodeći je za Harley Davidson ili viski, ali je EU duboko u zabludi ako se nada da će time pogoditi Republikansku stranku. Prema rečima stručnjaka, Tramp je već uništio Republikansku stranku, dok je istovremeno "ukinuo sistem provere i ravnoteže i sistem demokratske podele vlasti".

- Evropske kompanije bi trebalo da ulažu u Evropu. Moramo modernizovati i proširiti infrastrukturu kontinenta, što će nas učiniti jačima, ali ne u  partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, kojeg, strogo govoreći, više nema - zaključio je Braml.

printscreen

Nemački ministar spoljnih poslova, Heiko Maas, napravio je jaz između Sjedinjenih Država i Evrope koji se više ne može zanemariti.  

Šef Ministarstva spoljnih poslova Nemačke je kritikovao je politiku Donalda Trampa, koji svesno donosi odluke na štetu Evropske unije.

Podsetimo, 1. juna Sjedinjene Države su uvele carine na uvoz čelika i aluminija iz Evropske unije, Kanade i Meksika, čime su počele trgovinski rat sa svojim saveznicima.

KIJEV: PRESRELI SMO RUSKI RAKETNI BROD! MOSKVA: Šta je sledeće, presretanje ruskih MIGOVA MREŽAMA UKRAJINSKIH RIBARA!

Činjenica je da se atlantski saveznici više ne mogu složiti oko nijedne važne teme. Osim toga, Tramp je na samitu G7 rekao kako Rusiji treba vratiti mesto u klubu, iako je Dmitrij Peskov prošle godine rekao kako Moskva nema nikakvu nameru da se vraća u tu grupu i da joj je više nego dovoljno da deluje kroz grupu G20.

Ipak, pre odlaska na samit u Kvabek američki predsednik je pozvao čelnike G7 da prihvate povratak Moskve u to društvo.

- Možda nije politički ispravno, ali moramo vladati svetom. G7, koji je nekad bio G8, ali su izbacili Rusiju, treba da dopustiti Rusiji da se vrati i sedne za pregovarački sto - rekao je Tramp.

Kanada, koja je u 2014. insistirala na proterivanju Rusije, odbila je Trampov predlog, ali je inicijativu podržao talijanski premijer Đuzepe Konte, koji je rekao "kako bi povratak Rusije u G7 bio u interesu svih", prenosi CBC.

EU NE ŽELI SRBIJU, SRBIJA ĆE JE KAZNITI I SRUŠITI?! Beogradu su na račun stavili i cenu za razočarenja, koja su drugi prouzrokovali!

Vraćajući se na sastanak grupe G7, američki "carinski rat" protiv satelita, kao i protiv Kine, obzirom da je nedavni krug pregovora propao, će se nastaviti. 

Ipak, Rusija je svesna situacije i neće se upecati na udicu. Konkretne zaključke trebalo bi izvući nakon završetka samita Šangajske organizacije za saradnju, koji se upravo održava u Kini.

Evropa nikada neće pobeći od Amerike. Ona je dobro ugrađena u novom opštem kursu Vašingtona. Može to učiniti "dobrovoljno" ili na teži način, kroz pritisak carinama zbog kojeg je već spremna na sramotnu izdaju Irana.

Iako tvrde da se bore za očuvanje nuklearnog sporazuma, evropske zemlje ne mogu učiniti ništa i većina kompanija se povlači iz Irana, ostavljajući prostor za poslovanje Kini, Rusiji, Indiji i drugim velikim azijskim ekonomijama.

IRAN POZVAO PUTINA U POMOĆ ZA RAT PROTIV SAD: Rusija igra "veoma važnu i konstruktivnu ulogu"!

Današnji multipolarni svet nije nikakva "svetska mirna i prijateljska zajednica", nego sposobnost svakog središta moći, globalnog ili regionalnog, da odbrani i ojača svoje interese, ako je potrebno i suprotstavljajući se svima koji ih ugrožavaju.

fotomontaža

To znači da svaki centar mora imati svoj put, projekt, suverenitet u poslovanju i finansijama, kao i osnovne tehnologije. Nijedan suverenitet bez toga nije moguć. 

Rusiji i Kini Evropska unija ne treba kao strateški saveznik, nego kao partner u međusobno korisnom poslovanju. Što pre Evropska unija to shvati i oslobodi se iluzije da će SAD večno igrati ulogu "moćnog zaštitnika liberalizma i novog svetskog poretka", koji je propao pre nego je zažveo, tim bolje.

IPAK SU SE SLOŽILI! LIDERI G7: Za slobodnu i fer trgovinu, protiv protekcionizma!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Истерајмо САД-е из Европе...! Доста је било њихове ОКУПАЦИЈЕ...!!

Ljubo

pre 5 godina

Isterivanja Amerike iz Evrope ,ne moze bez rata ,budimo spremni na to .I ponovo ,ne znam da li bi Evropa mogla nastaviti bez Amerike i nakon toga .Evropa je dete bez roditelja ,ostavljena na milost" prostitutkama " .

Jovan

pre 5 godina

Budi ti spreman za rat, mene, a i vecinu ovde bas zabole.

zlata

pre 5 godina

Baš će Kina da pita Ameriku šta će da radi !!! Svašta !!!

Ma šta mi reče

pre 5 godina

A EU kako da se suprotstavi kada je okupirana? Jedino ratom uz pomoć Rusa ilu Kine.

Menta padel

pre 5 godina

E Ko je ovo izjava strucnjaka iz evrope onda u njoj živi sve sam mentol!

Šafran

pre 5 godina

Sve to zvuči kao tačno, ali samo ako se zanemari da u Evropi više nema nijedne suverene države vredne pomena. Iz zahavlanosti prema Americi koja ih je prihvatila sve sa nacistima ona je danas amerikanskija nego Teksas.Samo se Bavarska još donekle drži.

Aba

pre 5 godina

SRBENDA...nije dobro da se Amerika baci na kolena ...najvise joj pripada ravnopravan polozaj sa EU i EAU ...ako to prihvataju onda pomoci im da crate dug od 20000 milijardi ...taj njihov dug ne moze se resiti ni svetskim ratom vec soludarno cela planeta .Potrebni su ali ne smeju biti pretenciozni.

miki

pre 5 godina

Davno to beše kada su se Evropljani /znani i neznani/ utrkivali da pronadju, a zatim i stignu u Ameriku, postanu kauboji, pobiju starosedeoce (gednocid), dovedu crnce za sluge itd. Sada je došlo vreme da se vrate u otadjbinu svojih dedova i to isto učine svojim rodjacima. Ko kaže da gen ne radi. OLOŠ uvek ostaje ološ.

miki

pre 5 godina

Davno to beše kada su se Evropljani /znani i neznani/ utrkivali da pronadju, a zatim i stignu u Ameriku, postanu kauboji, pobiju starosedeoce (gednocid), dovedu crnce za sluge itd. Sada je došlo vreme da se vrate u otadjbinu svojih dedova i to isto učine svojim rodjacima. Ko kaže da gen ne radi. OLOŠ uvek ostaje ološ.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija