• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2018

10:05

(FOTO/VIDEO) MALI FUDBALERI BIĆE ZAROBLJENI U PEĆINI 4 MESECA! Neviđeno komplikovana akcija spasavanja dece iz pećine na Tajlandu!

Vesti

(FOTO/VIDEO) MALI FUDBALERI BIĆE ZAROBLJENI U PEĆINI 4 MESECA! Neviđeno komplikovana akcija spasavanja dece iz pećine na Tajlandu!

Podeli vest

Čak 12 dečaka starih između 11 i 16 godina i njihov trener, nađeni u poplavljenoj pećini Tam Luang posle devet dana, čekaće do kraja oktobra da izađu napolje. Nijedan od mališana ne zna da pliva, pa će izaći tek kad se voda povuče

Grupa od 12 malih fudbalera i njihov trener, koji su u ponedeljak posle devet dana pronađeni u pećini na severu Tajlanda, ostaće zarobljeni čak do kraja oktobra kad prolazi sezona monsuna. Pećina Tam Luang poplavljena je usled jakih kiša, pa spasioci ne mogu da izvuku napolje decu jer nijedno od njih ne zna da pliva ni da roni.

Prema navodima kapetana mornarice Ananda Suravana, dečaci stari od 11 do 16 godina i njihov trener Ekapol Jantavong (25) bili su van sebe od sreće kad su ih dvojica iskusnih britanskih ronilaca pronašla pet kilometara od ulaza u pećinu.

Tanjug/AP


- Kad su ih spasioci pitali kako su, mališani su samo rekli da su mrtvi gladni. Odmah su pitali koji je dan. Ronioci su se jako obradovali kad su čuli da su svi na broju. Rekli su im da su u pećini zarobljeni devet dana i pohvalili ih što su bili hrabri. Mnogi dečaci su se rasplakali od šoka -
rekao je Suravan.

Rizik
Tuneli u pećini su pod vodom punom mulja kroz koji se ništa ne vidi. Postoji rizik da bi se deca udavila ako bi pokušali da roneAnando Suravan

Dečaci će biti izvlačeni po fazama,uvode im optički kabl

Dečaci zaglavljeni u poplavljenoj tajlandskoj pećini verovatno neće biti svi u isto vreme izvučeni napolje, već po fazama, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, rekli su danas tajlandski zvaničnici koji rukovode operacijom spasavanja.Kako je istaknuto, svakog dana biće procenjivana spremnost dečaka i ako bude bilo kakav rizik operacija neće biti sprovedena, prenela je agencija AP.
U toku su radovi u kojima učestvuju pripadnici tajlandskih specijalnih jedinica, mornaričkih "foka", da se u pećinu uvede optički internet kabl, koji bi, kada bude instaliran, omogućio telefonsku vezu.Uvođenje optičkog kabla pokušano je u utorak, ali nije uspelo, jer je opremu oštetila voda.

On je dodao da je lekarski tim doronio do mališana i pregledao ih.

- Svi su dobro, samo dvojica imaju lakše povrede. Odmah smo im dali energetske gelove, kako bi se povratili. Pravo je čudo da su preživeli. Uspeli su jer su pili vodu koja je kapala sa stalaktita - rekao je Suravan.

Prema njegovim rečima, cela grupa je sedela na jednoj od stena iznad vode.

- Cela pećina je poplavljena, a kiše nastavljaju da padaju. Razmatramo kako na najbolji način da izvučemo dečake na bezbedno. Tuneli u pećini su pod vodom punom mulja kroz koji se ništa ne vidi. Deca ne umeju da plivaju ni da rone, pa bi bilo jako rizično ako bismo sada počeli da ih izvlačimo. Postoji rizik da bi se udavili - objasnio je Suravan.

Roditelji slave

Tanjug/AP

Roditelji spasenih dečaka van sebe su od sreće nakon što su čuli da su im deca pronađena živa. Oni su naveli da jedva čekaju da zagrle mališane kad konačno budu izvučeni na bezbedno.- Nisam mogla da spavam od uzbuđenja kad sam čula da mi je sin Čanin (11) živ! Slavila sam celu noć. Čim dođe kući, spremiću mu omlet, njegovo omiljeno jelo - rekla je Aiša Vibunrungrueng.

Kapetan je istakao da je zato moguće da će cela grupa morati da ostane u pećini dok ne prođe kišna sezona.

- Doneli smo im osvetljenje, hranu i vodu, koji mogu da im traju do oktobra. Instaliran im je i telefon kako bi mogli da komuniciraju sa roditeljima. Dopremili smo i ćebad da bi im bilo toplo - kazao je Suravana i dodao da su mališani juče dobili prvi obrok i to svinjetinu sa pirinčem.

Portparol tajlandske vlade Ahisit Čajnuvat naveo je da spasilački timovi razmatraju i drugu opciju koja će se primeniti u slučaju da kiše budu toliko jake i budu pretile da potpuno potope pećinu.

Pravo čudo
Deca su preživela pijući vodu koja je kapala sa stalaktita

- Za narednih nekoliko dana najavljene su još jače padavine nego sada. Iako svakodnevno ispumpavamo vodu, nivo kao da ostaje isti. Izbacujemo po 10.000 litara na sat, ali se time nivo vode smanjuje samo za centimetar. Gubimo trku sa vremenom. Ronioci će zato početi da uče dečake da rone kako bi mogli da napuste pećinu u slučaju nužde. To je, ipak, veoma rizično. Na nekim delovima tuneli su izuzetno uski i mračni. Čak i najiskusniji ronioci mogu da dožive napad panike, a kamoli deca. Ako bi se desilo da im spadne oprema, to bi moglo da bude opasno po život - rekao je Čajnuvat.

Deci se, inače, izgubio trag 23. juna posle treninga. Oni su se sa trenerom vraćali kući kad ih je zatekla jaka oluja. Uleteli su u pećinu da bi se spasli, ali su ostali zarobljeni jer je voda počela da nadire. Kako je koja odaja pećine plavila, tako su se oni povlačili sve dublje. Za njima je brzo organizovana potraga, u kojoj je učestvovalo više hiljada spasilaca, tajlandskih, američkih i australijskih vojnika, kao i tri britanska ronioca.

Britanski ronioci spasavali ljude širom sveta

Tanjug/AP

Dvojica britanskih ronilaca Rik Stanton i Džon Volanten, koji su pronašli male fudbalere, spasavali su ljude širom planete. Oni su se dobrovoljno prijavili i otputovali na Tajland kako bi pomogli u akciji spasavanja dečaka.- Rik i Džon su naši najbolji eksperti za ronjenje u pećinama. Stenton je penzionisani vatrogasac, a Volanten radi i kao stručnjak za kompjutere. Oni su čak učestvovali u spasavanju 13 ljudi zarobljenih u pećini u Meksiku 2004. - rekao je Bil Vajthaus, potpredsednik britanske asocijacije za spasavanje iz pećina.Sam Volanten priznao je 2013. u jednom intervjuu da je posao ronioca opasan po život.- Ako nešto pođe po zlu u podvodnom tunelu na dubini od 10 kilometara, imamo vremena da smislimo plan B dok nam ne istekne zaliha kiseonika. Kad se to desi, počinjemo da se molimo - kazao je Volanen.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija