• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2018

13:31

TRKA S VREMENOM! Mali fudbaleri s Tajlanda moraju da izađu iz pećine za 24 sata ILI ĆE BITI MRTVI!

Vesti

TRKA S VREMENOM! Mali fudbaleri s Tajlanda moraju da izađu iz pećine za 24 sata ILI ĆE BITI MRTVI!

Podeli vest

Grupa od 12 dečaka, koji su sa trenerom već 12 dana zarobljeni u pećini u Tajlandu, mora brzo da bude evakuisana. Jake kiše prete da ih potpuno potope, te će mališani, koji ne znaju da plivaju, morati da rone četiri sata do izlaza

Tim od 12 malih fudbalera i njihov trener, koji su već 12 dana zarobljeni u pećini u Tajlandu, moraju da budu evakuisani u naredna 24 sata jer jake kiše prete da ih potpuno potope. Prvobitni plan, prema kom je trebalo da mališani ostanu u pećini do kraja oktobra, kad se završava sezona monsuna, propao je jer nivo vode ponovo raste. Tako će deca, iako ne znaju da plivaju, morati da rone čak četiri sata do izlaza.

Prema navodima tajlandskog ministra unutrašnjih poslova Anuponga Paodžinde, jedina šansa da dečaci prežive je da rone kroz mutnu vodu i uske prolaze pećine Tam Luang.

Plan je jako opasan, ali se plašim da je to jedino moguće rešenjeAnupong Paodžinda

Ušli u pećinu zbog rituala incijacije

Tanjug/AP

Mali fudbaleri i njihov trener Ekapol Jantavong (25) nisu ušli u pećinu kako bi se spasli od oluje, kako se dosad mislilo. Oni su planski otišli tamo u sklopu rituala inicijacije koji moraju da prođu svi mlađi članovi kluba kako bi bili primljeni u tim.Belgijski ronilac Ben Rejmenan, koji je upoznat sa praksom u klubu, kaže da su dečaci planirali da prepešače celu pećinu i dođu do kraja tunela.
- Tamo su hteli da se potpišu na zid i vrate se nazad. Takva praksa se primenjuje za sve nove članove kako bi se proverilo da li su odani klubu - rekao je Rejmenan.On je dodao da o tome svedoči i to što su mališani na ulazu uredno parkirali bicikle i ostavili kopačke kako bi se kasnije vratili po njih.

- Mališani moraju da prerone pećinu do izlaza. To je jako opasan plan, ali se plašim da je to jedino moguće rešenje - rekao je Paodžinda.

On je dodao da su juče počele neverovatno jake kiše, zbog čega se situacija naprasno promenila.

Proslavio rođendan u pećini

Dečak Duangpetč Promtep, poznatiji po nadimku Dom, proslavio je u utorak 14. rođendan zarobljen u pećini. Mališan je napravio slavlje dan nakon što su grupu fudbalera pronašli ronioci. Rođaci su mu tim povodom čestitali na društvenim mrežama.
- Srećan rođendan, Dome. Uskoro izlaziš napolje. Sve najbolje ti želimo - jedna je od poruka.

- Mislili smo da će grupa moći da ostane u pećini četiri meseca, dok ne prođe kišna sezona. Međutim, prognoza je veoma loša. Nivo vode raste, pa strahujemo da će put do dece biti potpuno odsečen. Ako ove padavine ne stanu, cela pećina će biti pod vodom - naveo je ministar.

Vern Ansvort, britanski stručnjak za pećine koji učestvuje u akciji spasavanja, rekao je da su naredna 24 sata ključna.

- Ronioci su već počeli da obučavaju decu da rone i plivaju. Izveli su i probu akcije spasavanja. Svi mališani će dobiti ronilačku opremu. Oni koji budu najspremniji prvi će zaroniti i poći ka izlazu. Taj put može da traje i četiri sata, a sve vreme će ih pratiti profesionalci. Problem je u tome što su neki prolazi u pećini toliko uski da kroz njih može da se provuče samo jedna osoba. Svi moramo da se molimo i nadamo najboljem - naveo je Ansvort.

Tanjug/AP

Dobili su kontakt sa svetom

Kako je istakao, svi mališani su dobro i raspoloženi su.

- Dečaci se odlično drže. Veseli su i nasmejani. Međutim, još su slabi i mršavi. Sa njima je tim od sedam osoba, uključujući ronioce i lekare. Oni paze na grupu i brinu da sve prođe u najboljem redu - istakao je Ansvort.

Javili se roditeljima videom

Dečaci su juče snimili video kojim su se javili roditeljima i poručili im da ne brinu. Mališani se na snimku smeju i izgovaraju svoja imena. Njihove porodice, koje sve vreme dežuraju ispred pećine i prate kako teče akcija spasavanja, bile su presrećne kad su dobile poruke od dece.

Komandant tajlandske mornarice Arpakorn Jukongkau naveo je da postoji još jedna opcija, ako deca ne budu spremna da prerone pećinu.

- Pokušaćemo da kroz brdo probušimo prolaz do mališana u pećini i izvučemo ih napolje u posebnim kapsulama. To smo pokušavali da uradimo tokom devet dana potrage za njima, ali nismo znali tačnu lokaciju na kojoj se nalaze. Ako se ispostavi da se brdo neće obrušiti na decu tokom bušenja, to bi moglo da bude idealno rešenje - naveo je Jukongkau.

Inače, deca su sa trenerom 23. juna ušla u pećinu i tada im se izgubio svaki trag. Nađeni su u ponedeljak, devet dana nakon što je pokrenuta međunarodna potraga za njima.

Informer




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!
Politika

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!

Posle brutalnih laži o 40 000 “fantoma” iz Republike Srpske, o biračkom mestu u Areni koje nije postojalo i mnogih drugih budalaština koje su Đilasovci izmišljali kako bi našli izgovor i opravdanje za poraz na izborima, ali i paravan koji bi im omogućio da ruše nezavisnost i suverenitet naše zemlje, ne samo da se nisu izvinili građanima, nego su sakrili prave fantome, u svojim redovima, saopštila je Milica Nikolić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

28.03.2024

10:10

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu "Kosova" u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu "Kosova" u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija