• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

11.07.2018

19:10

ŠOJGU: AMERI, NEĆE VAM PROĆI RAT ISPROBAN PROTIV SRBA: SAD sprovodi politiku neokolonijalizma!

Vesti

ŠOJGU: AMERI, NEĆE VAM PROĆI RAT ISPROBAN PROTIV SRBA: SAD sprovodi politiku neokolonijalizma!

Podeli vest

Amerika sprovodi politiku neokolonijalizma, koju je već patentirala na Iraku i Libiji, i koja se zasniva na ideologiji slabljenja zakonski izabranih vlasti, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

Kako je rekao u intervjuu za italijanski list "Đornale", prvi korak predstavlja lažno optuživanje određene zemlje da je koristila oružje za masovno uništenje ili da je odgovorna za humanitarnu katastrofu, zatim se primenjuje vojna sila kako bi se stvorio "kontrolisani haos", a potom se formiraju uslovi za prodor američkih transnacionalnih kompanija.

- Rusija će se, međutim, uvek suprotstavljati takvom konceptu strategije jer se zalaže za koncept multipolarnog sveta, kao i za saradnju sa svim zemljama na osnovu uzajamnog poštovanja i saradnje - rekao je.

Šojgu je ukazao i da Zapad na oporavak Rusije gleda kao na pretnju američke dominacije, optužujući Moskvu za kojekakve agresivne planove na osnovu kojih dovlači oružane snage na njene istočne granice.

Amerika krši Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa postavljanjem u Evropi sistem protivraketne zaštite, budući da ti sistemi mogu biti korišćeni i za lasniranje krstarećih raketa "Tomahavk" - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u dometu tih raketa je praktično celokupna evropska teritorija Ruske Federacije.

SRBIJA NEĆE U EU AKO NE PREDA KOSOVO: Bodo Veber otkrio šta Brisel očekuje od Beograda!

- Amerika priprema da izađe iz tog sporazuma, a kao razlog optužuje Rusiju da ga krši - dodao je on.

Amerikanci vode hibridne ratove oprobane na Iraku i Jugoslaviji

Šojgu je optužio Amerikance i da vode hibridni rat sa Rusijom, a najbolji primer toga je Ukrajina, odnosno dešavanja u 2014. godini.

Kako je objasnio, to se pre svega odnosi na vršenje pritiska na određene zemlje bez upotrebe vojne sile - kontrola medija, ekonomske sankcije, sprovođenje diverzija i terorističkih akata, ali i održavanje unutrašnjih tenzija.

Takvu metodiku SAD i Velika Britanija usavršile su na Iraku, još 1991. godine, odmah nakon završetka "Hladnog rata", a ogleda se u suoperiornosti kada je reč o uticaju svetskih medija, kao i u vođenju svetskog finansijskog sistema.

MAKEDONIJA DOBILA ZVANIČAN POZIV U NATO: Rešenje pitanja imena ubrzalo proces pristupanja

- Takva metodika oprobana je potom i na Jugoslaviji i Libiji, kao i nedavno u Sirji. Međutim, u svemu tome prisutne su naznake i pasivnog učešća određenog broja evropskih zemalja - istakao je.

Šojgu je istakao da je direktni sukob između Rusije i Ukrajine nemoguć, jer te dve zemlje povezuju isti koreni.

- Mi smo zajednički preživeli teške izazove tokom vekova, rame uz rame smo odbranili svoju slobodu i nezavisnost za vreme Drugog svetskog rata - rekao je.

DAČIĆ NA RTS: Kosovo neće biti tema razgovora Putina i Trampa, NEĆE STIĆI DOTLE!

Ruski ministar je naveo i da je on lično kršten u ukrajinskom gradiću Stahanov u Luganskoj oblasti, budući da su mu rođaci po maminoj liniji živeli u Ukrajini, stoga je ubeđen da zbog istorijske povezanosti nikada neće moći da dođe do konfrontacije između Rusije i Ukrajine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija