• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

28.07.2018

10:20

IMA LI SISTEMA U TRAMPOVOM "LUDILU"?! Amerčki mediji misle da NIJE LUD, ALI JE OPASAN I IZDAJNIK!

Vesti

IMA LI SISTEMA U TRAMPOVOM "LUDILU"?! Amerčki mediji misle da NIJE LUD, ALI JE OPASAN I IZDAJNIK!

Podeli vest

Šta nam je činiti ako je Tramp zaista lud, upitao je, sasvim ozbiljno, autor jednog od komentara u „Vašington postu“. Predsednik Tramp nije lud, ali jeste opasan, usledila je, takođe u „Vašington postu“, nešto drugačija dijagnoza aktuelnog američkog predsednika. On nije samo imbecil, nego je i izdajnik, tvrdi pak bivši direktor CIA Džon Brenan

I raniji američki predsednici doživljavali su kritike svojih političkih protivnika, ali nijedan do sada nije bio izložen ovakvim i ovolikim napadima američkog establišmenta i sa leva i sa desna, kao što je to Donald Tramp.

Čime je to zaslužio? Znače li ovi napadi da se u Beloj kući zaista nalazi predsednik čija je politika suštinski drugačija od politike njegovih prethodnika? Ima li sistema u tom Trampovom navodnom ludilu, sistema koji ga čini zaista opasnim, naravno, sa stanovišta zagovornika američke imperijalne politike? Ili je u pravu Džefri Saks koji tvrdi da nema sistema nego samo ludila i to čak „nekoliko vrsta psiholoških patologija“, pa je zato Tramp opasan za čitav svet?

DONALD TRAMP IDE U MOSKVU: Predsednik Amerike prihvatio Putinov poziv!

O učincima Trampove spoljne politike u „Novom Sputnjik poretku“ govorili su analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić i politikolog Aleksandar Pavić.

- Ovi napadi govore kako politički i medijski establišment gleda na Trampa, koji predstavlja opasnost po dosadašnju dominantnu, globalističku ideologiju — njega smatraju za jeretika koji po svaku cenu treba da bude odstranjen ili barem stavljen pod kontrolu - smatra Obrad Kesić i napominje: - Trampa optužuju da je izdajnik zbog svojih stavova prema Rusiji i NATO-u, a ako je on išta izdao, to je dosadašnja ideologija vladajućeg američkog političkog establišmenta.

Tanjug

- Tramp je ispao lud zato što želi mir s Rusijom i okončanje novog Hladnog rata - dodaje Aleksandar Pavić. - Establišment želi da utera Rusiju u matricu Sovjetskog Saveza, iako su ideološke razlike u međuvremenu nestale, da bi mogao od nje da napravi glavnog protivnika i da bi i dalje Evropu držao pod kontrolom, jer bez te navodne ruske opasnosti prestaje potreba za postojanjem NATO-a, a samim tim i američka kontrola Evrope preko NATO-a.

Povlačenje iz TPP-a, iz Pariskog klimatskog sporazuma, iz nuklearnog dogovora s Iranom, konstantna kritika NATO saveznika i Evropske unije, pokretanje trgovinskog rata i sa saveznicima i sa rivalima, samiti sa Kim Džong Unom i sa Vladimirom Putinom… — ovo su neki od najvažnijih među dosadašnjim Trampovim potezima. Šta je, ako ga ima, zajednički imenitelj među njima?

(VIDEO) AMERI SPREMNI ZA NAPAD NA IRAN: Nuklearni objekti na meti već u avgustu, RUSIJA POKUŠAVA DA SPREČI KATASTROFU!

- Tramp pokušava da resetuje američku spoljnu politiku, da je pre svega okrene američkim interesima - komentariše Pavić. - Kao što je nedavno formulisao Stiven Benon, koji je slovio za Trampovog ideologa — Amerika nije imperija, ona želi da ima saveznike, a ne podanike, a Evropa ne treba da bude američki protektorat. U tome je sabrao suštinu Trampove politike, sve i ako sam Tramp to ne uspeva da artikuliše tako jasno. U svakom slučaju, poruka ’Amerika na prvom mestu‘ daleko je manje agresivna od dosadašnje globalističke politike.

Ovakva ocena deluje kao da je u neskladu s povećavanjem američkog vojnog budžeta i izlaskom iz sporazuma s Iranom, koji dodatno doprinosi napetosti u regionu Bliskog istoka, ali Pavić pronalazi objašnjenje: - Tramp ima vrlo malo saveznika, a među njima su Pentagon — otuda i povećavanje vojnog budžeta — i moćni izraelski lobi u Vašingtonu, zarad čije podrške je i izašao iz iranskog sporazuma.

Tanjug/AP


Tramp se zalaže za popravljanje odnosa s Rusijom, ali je dozvolio naoružavanje Ukrajine takozvanim smrtonosnim oružjem, što Obama nije učinio; kritikuje NATO, ali dozvoljava njegova proširenja, na Crnu Goru, a sada i na Makedoniju; najavljuje povlačenje iz Sirije, ali ju je bombardovao u dva navrata.

- On je prinuđen da bira svoje bitke, a pojedine ustupke — poput ulaska Crne Gore u NATO — potom lukavo koristi, postavljajući pitanje koje i sami Amerikanci postavljaju. Naime, kakvu korist Amerika ima od Crne Gore i time politički establišment stavlja u poziciju da brani ono što je neodbranjivo - objašnjava Obrad Kesić.

On smatra da je „još rano za davanje definitivne ocene, jer je zbog onoga što želi da postigne u neprestanom ratu sa sopstvenim institucijama. Sve što pokušava u velikoj meri nailazi na otpor i sabotažu, s Kongresom koji pokušava da mu uskrati nadležnosti i time zemlju uvodi u ozbiljnu ustavnu krizu. Ali već i samim stavljanjem pod znak pitanja stvari koje nisu smele da se dovedu u pitanje, on postiže izvestan efekat; polako se menja i američka spoljna politika, ali i čitav svetski poredak. 

ŠOK U ZAGREBU! TRAMP RUŠI HRVATSKU VLADU: U Evropu poslao čoveka koji će povesti KRSTAŠKI RAT protiv neposlušnih režima!

Globalizam se, kao ideološki sistem, nalazi u svojim poslednjim danima. A sama činjenica da je Tramp postavio pitanje američkog ostanka u NATO-u, za vašingtonski establišment predstavlja pravu revoluciju.“

Upravo zato En Eplbaum nedavno u „Vašington postu“ i postavlja pitanje „da li Tramp zapravo želi da NATO alijansa odumre? Da li želi da destabilizuje i potkopa zapadni savez, pa čak i da ga rasturi?“, podsećajući da se već više decenija aktuelni predsednik SAD javno zalaže za povlačenje američke vojske iz Evrope, jer bi ušteda bila ogromna „a taj bi novac mogao da bude upotrebljen mnogo bolje“.

TRAMP VALJDA HTEO DA POHVALI CRNOGORCE: To je zemlja snažnih i agresivnih ljudi. MOGLI BI DA ZAPOČNU TREĆI SVETSKI RAT!

- Tramp to govori već tridesetak godina - ističe Aleksandar Pavić. - To jeste njegov pogled na svet, on je ubeđen da organizacije kao što je NATO posle Hladnog rata više nisu potrebne.

S tim u vezi, „Njujork tajms“ u jednom od komentara navodi: „Tramp je uzdrmao međunarodni poredak. Može li i da ga polomi?“. Ovo se pitanje u prvom redu odnosi na NATO, za koji se otvoreno kaže da mu je svrha u „držanju Evrope ujedinjene pod jarmom američkog liderstva“.

AP/fotomontaža

- NATO je služio interesima Amerike za vreme Hladnog rata, kada smo imali dve ideološki suprotstavljene supersile. Tramp sada postavlja pitanje — da li NATO i dalje služi interesima Amerike? - kaže Obrad Kesić, i zaključuje: - On zato nudi novi model bilateralnih sporazuma, poručujući pritom otvoreno da Evropa više nije u centru američkih interesa, više nije stub američke spoljne politike. On želi da Amerika i dalje bude dominantna, a veruje da to može da postigne samo ako izgradi dobre odnose sa dvema drugim vodećim svetskim silama, a to su Rusija i Kina, i on to otvoreno govori. Zato američki spoljnopolitički establišment i ima problem s Trampom, jer je i dalje vezan za onaj stari pogled na svet koji više ne daje rezultate i zbog koga je svet bio mnogo nesigurniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija