• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.08.2018

23:00

TRAMP OBJAVIO RAT ERDOGANU! Opasnije nego ikad, dva saveznika NATO u veoma ozbiljnom sukobu!

Vesti

TRAMP OBJAVIO RAT ERDOGANU! Opasnije nego ikad, dva saveznika NATO u veoma ozbiljnom sukobu!

Podeli vest

Predsednik SAD uveo sankcije dvojici Erdoganovih ministara jer Turska drži u zatvoru američkog sveštenika Endrua Bransona zbog navodnog terorizma i špijunaže. Turski lider preti odmazdom

Američki predsednik Donald Tramp objavio je rat turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu. Vašington je u sredu uveo sankcije dvojici ministara iz Erdoganovog kabineta jer Turska drži u zatvoru američkog sveštenika Endrua Bransona optuženog za terorizam i špijunažu. Zbog toga je turski lider Trampu zapretio odmazdom.

Finansijska blokada

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova Abdulhamitu Gulu i Sulejmanu Sojluu. Njima će biti zamrznuta sva imovina u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno da obavljaju bilo kakve transakcije s njima.

- Ta dva turska zvaničnika odigrala su ključnu ulogu u hapšenju i zatvaranju Bransona. Oni su odgovorni za kršenje ljudskih prava - saopštilo je američko ministarstvo finansija.

S druge strane, Turska je pozvala SAD da promeni svoju odluku zapretivši odmazdom "bez odlaganja". U saopštenju Erdoganovog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Turska oštro protestuje protiv odluke američkog ministarstva finansija.
- Na agresivan stav SAD Turska će odgovoriti na isti način, bez odlaganja - saopštilo je tursko ministarstvo.

Kako se dodaje, tema sankcija biće tema broj jedan na sastanku između šefova diplomatije dve zemlje Majka Pompea i Mevluta Čavušoglua, koji bi trebalo da bude održan tokom vikenda.

Inače, evangelistički sveštenik Branson iz Severne Karoline, koji živi u Turskoj više od 20 godina, uhapšen je nakon neuspelog puča u toj zemlji 2016. Optužen je da je pomagao organizaciji imama Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD, a kojeg Ankara smatra glavnim organizatorom pokušaja prevrata u Turskoj. Branson je prošle srede iz zatvora u Izmiru prebačen u kućni pritvor, a ukoliko bude proglašen krivim, preti mu kazna od 35 godina robije.

TRAMPOV ČOVEK STIV BENON: Balkan bi mogao postati MNOGO VAŽNIJE MESTO!

Reuters

Endru Branson

Njegovo oslobađanje Donald Trap traži otkako je ušao u Belu kuću 2017. Međutim, Erdogan uporno odbija da se povinuje njegovim zahtevima. Prošle nedelje Tramp je zapretio sankcijama, na šta mu je turski predsednik poručio da ga time neće naterati da popusti.

Ponovo smrtna kazna

Erdogan je juče ponovio da bi Turska opet mogla da uvede smrtnu kaznu.
- Ne bih oklevao da odobrim uvođenje smrtne kazne ukoliko bi turski parlament usvojio zakon koji bi to omogućio - istakao je Erdogan.
To nije prvi put da Erdogan govori o ponovnom uvođenju smrtne kazne, koju je Turska ukinula 2004. u nadi da će ući u EU. On o tome govori još od 2014, kad je posle premijerskog osvojio prvi predsednički mandat.

Niz sukoba

Pitanje američkog sveštenika je samo poslednji u nizu sukoba koji su izbili između dva saveznika NATO. Tramp preti da neće isporučiti vojne avione F-35 Turskoj, prema ugovoru koji je sastavljen mnogo ranije, ukoliko Ankara ne odustane od kupovine ruskog raketnog sistema S-400.
Erdogan mu je poručio da neće odustati od ruskog naoružanja i da će Ameriku izvesti pred sud ukoliko prekrši odredbe ugovora.
Takođe, problem je i u tome što Tramp ne želi da isporuči Ankari turskog imama Fetulaha Gulena, koji od 90-ih živi u SAD. Erdogan tog imama smatra najvećim neprijateljem i tvrdi da je on organizator propalog puča u Turskoj i da je vođa terorističke organizacije.

KIM NAMAGARČIO TRAMPA! Severna Koreja I DALJE PRAVI BALISTIČKE RAKETE!

Lira na rekordnom minimumu

Turska lira pala je juče na rekordno nizak nivo zbog američkih sankcija turskim zvaničnicima. Za jedan dolar juče je moglo da se kupi samo pet lira.
Turska valuta je, inače, od početka godine izgubila petinu vrednosti, usled rastuće inflacije i zabrinutosti u pogledu nezavisnosti centralne banke, na koju je Erdogan u više navrata vršio pritisak da smanji kamatne stope.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija