• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija danas

25.08.2018

18:06

ODBROJAVANJE! TRAMP PRED SMENOM, SAD MORA DA ZAPOČNE NOVI RAT: Najverovatnije mete Iran ili Severna Koreja?!

Vesti

ODBROJAVANJE! TRAMP PRED SMENOM, SAD MORA DA ZAPOČNE NOVI RAT: Najverovatnije mete Iran ili Severna Koreja?!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp, koji možda broji poslednje dane na mestu šefa države zbog priznanja da je 2016, tokom kampanje, plaćao porno-glumice da ćute o seksu sa njim, mogao bi da pokrene vojnu intervenciju kao poslednju opciju koja bi ga eventualno sačuvala u fotelji Ovalnog kabineta Bele kuće

Nakon što je više vodećih američkih listova pokrenulo pitanje njegove smene, takozvanog impičmenta, analitičari smatraju da bi, ugledajući se na svoje prethodnike, Tramp sada mogao da naredi hitan napad na neku od svojih uobičajenih meta poput Irana i Severne Koreje ne bi li skrenuo pažnju javnosti sa brojnih afera koje mu dišu za vrat.

Tome u prilog ide i nedavno usvajanje vojnog budžeta od 716 milijardi dolara, što je najveća suma izdvojena u te svrhe u poslednjih deset godina.

Tim, kako su pojedini mediji okarakterisali, dodvoravanjem vojnoj eliti, ali i običnim regrutima, Tramp je želeo da obezbedi snažno uporište u konzervativnim militantnim krugovima unutar Pentagona, osiguravajući na taj način i svoj položaj na čelu države.

Ipak, on i dalje ima nekoliko opcija, podsećaju analitičari, da spreči ili bar odloži svoju smenu, a čitava Republikanska partija, čiji je on lider, strepi od novembarskih izbora za Kongres, kada bi snage unutar tog tela mogle da prevagnu u korist demokrata.

Do tada, smatraju stručnjaci, Tramp će svakako svu svoju snagu usmeriti prema toj kampanji ne bi li bar zadržao onaj broj poslanika koji sada ima. Tako bi održao na snazi pat-poziciju u američkom parlamentu, u kojem nijedna strana nije dominantna, što će ga sačuvati u Beloj kući bar do sledećih predsedničkih izbora 2020.

SVET U ŠOKU! VOJSKA SRBIJE MOŽE DA KONTROLIŠE VREME: Tajno oružje biće prikazano tokom Putinovog boravka u našoj zemlji!

Do tada, prenose pojedini mediji, na stolu Bele kuće stoji i vojna agenda, a nedavno istupanje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom samo je korak u pravcu zaoštravanja odnosa sa Teheranom kao deo priprema za novi rat na Bliskom istoku.

Ovo su koraci za smenu predsednika

Da bi se pokrenula smena, moraju da postoje osnovi kao što su primanje mita ili druga krivična dela koja je predsednik ili visoki zvaničnik učinio.

Potom predstavnički dom mora da odluči prostom većinom da su optužbe dovoljno ozbiljne da bi mogle da se iznesu pred sud.

POSTAJEMO SVE OZBILJNIJA DRŽAVA! PROJEKAT PUPIN: Vojska Srbije lansira satelit!

Ako predstavnički dom izglasa impičment, suđenje se sprovodi pred Senatom, kojem je potrebna dvotrećinska većina da osudi predsednika i pokrene proceduru za smenu s funkcije.

U slučaju da opoziv bude uspešan, što se do sada nikada nije dogodilo, na mesto predsednika dolazi njegov zamenik, u ovom slučaju to bi bio Majk Pens.

AP PHOTO

Predsednici koji su posezali za ratom!

Frenklin Ruzvelt (predsednik 1933-1945)Nakon izbijanja Drugog svetskog rata SAD su se držale po strani čuvajući svoju neutralnost, sve dok Japanci nisu napali njihovu vojnu bazu na Havajima Perl Harbor 1941, kada je Amerika i zvanično ušla u rat. Poslednjih godina spekuliše se da su Amerikanci znali za japanske planove, ali da ih svesno nisu sprečili kako bi ušli u rat, što je Ruzveltu omogućilo da ostane na čelu SAD i u četvrtom mandatu, a od Amerike napravilo prvu silu u svetu.

Lindon Džonson (predsednik 1963-1969)Došavši na vlast bez izbora, prostim polaganjem zakletve u avionu nakon ubistva Kenedija, Džonson je najveći krivac za otpočinjanje rata u Vijetnamu, a da bi opravdao intervenciju, poslužio se lažnim incidentom u Tonkinskom zalivu kada su američki brod navodno napale snage Vijetnama, što je iskoristio da uđe u najkrvaviji rat u istoriji SAD. Iako se nadao da će osvojiti i naredni mandat, on se povukao iz izborne trke 1968.

Bil Klinton (predsednik 1993-2001)

AP PHOTO

Jedan od najneuticajnijih američkih predsednika ostaće upamćen po seks-skandalu sa Monikom Levinski 1998, kada je slagao američku javnost da nije imao seks sa tom ženom. Kako je kasnije priznao da ipak jeste, protiv njega je pokrenut opoziv, ali je on bio neuspešan. Da bi zataškao svoju aferu, on je pokrenuo najbrutalniji napad na Saveznu Republiku Jugoslaviju, što je bila agresija bez presedana u modernoj istoriji.

Džordž Buš stariji i mlađi (1989-1993. i 2001-2009)Dinastijski dvojac otac i sin Buš iskoristili su započinjanje Prvog i Drugog zalivskog rata kako bi ostali na vlasti. Kako starijem Bušu uprkos uspešnoj intervenciji u Iraku nije pošlo za rukom da osvoji i drugi mandat, njegov sin iskoristio je napade na Kule bliznakinje u Njujorku da pokrene napad na Avganistan, a kasnije i Irak, i učvrsti se na čelu SAD.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kikani

pre 5 godina

Američkim predsednicima čim zagusti oni udare na nekog. Klinton je zbog Monike udario po Srbiji. Tramp zbog smene planiraeat sa Iranom ili Korejom. Opeći će se jednom za sva vremena. Doživeću, valjda, i to čudo da vidim?

Ljubo

pre 5 godina

Mozda suprotno da se desi ,a to je rat u sopstvenoj kuci ,(koji bi najbolja opcija bio za svet ) pa ko ostane , ostace...Sada su i dve velike sile zaigrale sa svojim kartama ,nije samo " zlo" zvano USA u igri. Novi Napoleoni konje svoje imaju ....do juce mi je bilo nepojmljivo da neko moze izazvati potrese u Beloj kuci ,ali gresio sam ,nikada ne reci nikad....

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija