• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.08.2018

23:15

KRAJ NATO PAKTA! Makron tvrdi da Evropa mora da se okrene Rusiji!

Vesti

KRAJ NATO PAKTA! Makron tvrdi da Evropa mora da se okrene Rusiji!

Podeli vest

Francuski predsednik po zemljama EU promoviše novu strategiju, prema kojoj Stari kontinent treba da se oslobodi uticaja SAD i da sklopi čvrst strateški savez sa Moskvom, uključujući i vojni

Francuski predsednik Emanuel Makron rešio je da razbuca NATO. On smatra da Evropa mora da se oslobodi američkog uticaja i da se okrene Rusiji, sa kojom treba da izgradi čvrstu stratešku saradnju, uključujući i vojnu.

Decenijske greške

Makron, koji kroz zemlje EU promoviše svoju novu strategiju odbrane Evrope, juče je u Finskoj ponovio ranije iznet stav da bezbednost Starog kontinenta ne sme da zavisi od SAD.

- Evropi je potrebna autonomija u odbrani, a ne kao sada da zavisi od Amerike. U našem je interesu da imamo strateške odnose sa Rusijom i sa Turskom. To će nam doneti stabilnost, koja će na duge staze ojačati i ujediniti ceo kontinent - rekao je Makron na konferenciji za novinare sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom u Helsinkiju.

On je dodao da Evropa mora da promeni svoj odnos prema Rusiji.
- Činili smo mnogo grešaka i imali mnogo nesporazuma poslednjih decenija. Kao što sam istakao i tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, moramo uspostaviti čvrstu saradnju, na primer u oblasti sajber-bezbednosti, vojne bezbednosti, ali i na svim drugim poljima - istakao je Makron.

Prema njegovim rečima, preduslov za to je da se Stari kontinent oslobodi američkog uticaja.
- Moramo preuzeti inicijativu u poboljšanju odnosa sa Rusijom. Kad je reč o Ukrajini, sporazum iz Minska je takav kakav je. Ne treba da zaboravimo šta se dogodilo, ali moramo biti realni i nastaviti dalje - naglasio je francuski predsednik.

Kako je naveo, da bi EU obezbedila veću stabilnost, najpotrebniji su joj dobri odnosi sa susedima.
- Moramo dobro preispitati transatlantske veze i popraviti odnose sa silama i velikim nacijama sa kojima Evropa deli istoriju. Potrebne su nam i šire evropske vrednosti, koje su se tokom decenija izgubile - izjavio je Makron.

Ilustracija/Tanjug/AP/Reuter

Francuski predsednik je, inače, od početka ove nedelje krenuo u ofanzivu protiv SAD i njihovog predsednika Donalda Trampa. Makron smatra da Trampovo nametanje sankcija evropskim partnerima i njegovo distanciranje od NATO saveznika podriva bezbednost u Evropi, izgrađenu nakon Drugog svetskog rata.

- Partner s kojim je Evropa izgradila posleratni poredak okreće leđa našoj zajedničkoj istoriji. Stoga evropske zemlje moraju da rade zajedno u borbi protiv Trampove izolacionističke politike. Njegova pobeda na izborima predstavlja krizu moderne globalizacije i sad je na svim zemljama sveta da učine tu globalizaciju humanijom - rekao je Makron u ponedeljak, dajući svojim ambasadorima smernice u narednih godinu dana.

Tanjug

MAKRON ODUVAO TRAMPA: Kraj romanse dvojice državnika kojom je svet bio šokiran!

Kraj dominacije SAD

Analitičari na osnovu Makronovih poteza smatraju da je došao kraj NATO i da Evropa želi novi svetski poredak u kom Amerika neće dominirati.
- Novi predlog francuskog lidera o oslobađanju od američkog uticaja na Starom kontinentu znači prekid transatlantskih odnosa, a samim tim to je kraj za NATO pakt. Taj vojni savez godinama je služio samo interesima Amerike, a tome je očigledno došao kraj. Stoga nova Makronova vojna strategija za Evropu, koja se bazira na savezu bez SAD, a na saradnji sa Rusijom, može da bude prekretnica za ceo svet - smatraju stručnjaci.

Oni podsećaju da EU planira da uloži 20 milijardi evra na reformu odbrane između 2021. i 2027. godine.
- To znači da para za NATO neće biti. Članice EU ionako su opterećene raznim dažbinama, te je malo verovatno da će hteti da izdvajaju za dve vojne alijanse - za evropsku i transatlantsku - kažu analitičari.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
papundek

pre 5 godina

Trla baba lan, nista od toga, kad je sa trampom onda prica drugu pricu kao i svi ostali!

milemalivuk

pre 5 godina

Sam Bog je poslao ovog Trampa da razbuca ovo najvece zlo u ljudskoj civilizaciji. Vazno je da se tocak zakotrljao I nadajmo se da propast te azdaje vise niko nemoze zaustaviti. Pa mozete li zamisliti da se ostatak Evrope, naravno bez glavnog parazita ljudske civilizacije (britanaca) udruzi sa mocnom Rusijom kakva bi to sila pozitivna bila I koliko bi Evropa samo trziste imala da ne govorimo o vojnoj moci.Zapadna Evropa, Rusija, I Kina covece I da vrate poredak zasnovan na postovanju medjunarodnog prava. Covjecanstvo nije svjesno da svo zlo I naopako u univerzumu dolazi samo od dvije nacije Britanije koja je kolijevka zla I njihovog nus produkta USA.

Petar

pre 5 godina

Gispodine Makron siguran sam da neko vec danas upucava snajpersku pusky. A Vi vidite sta ce te?

Nepoznati

pre 5 godina

Samo gledajte sta ce Makronu da urade povodom ovih izjava.

Kosovka

pre 5 godina

Bravo! Nije trebalo ni stvarati NATO PAKT. Znala sam još pre 15 godina da će pući NATO, jer nema logike da se Evropa veže za Ameeiku, a protiv Rusije od koje zavisi kada je reč o energetici, a i strateški...

SS

pre 5 godina

Prpa mićo,napokon vam dolazi iz gu*ice u glavu.Od amera su samo doičenacisti imali koristi i ponovo vam posle 45 preuzeli liderstvo u EU.Godinama vam naci i ameri vode politiku i komanduju šta će te da radite.Opasuljite se svi zajedno dok se sve ne raspadne u Evropi.

Branko

pre 5 godina

" OVOME JE DOSLO IZ D*PETA U GLAVU, SAMO NE ZNAM KAD CE HRVATIMA DOCI ILI CE I DALJE OSTATI AMERIMA U ZADNJICI KAO TOPOVSKO MESO " !!???? " BAS ME ZANIMA KAKO CE HRVATI SAD ZAVOLETI PUTIN I AKO IH ON HLEBOM HRANI, POSTO SU 39 % VLASNICI AGROKORA " !!!??? " HRVATI SU NAVIKLI DA UVEK BUDU U SAVEZU SA SILAMA ZLA, AUSTROUGARSKA, HITLER, NATO " !!!????

Branko

pre 5 godina

" AKO BI SE TAKO NESTO NAPRAVILO, JA MISLIM DA BI TO BIO NORMALAN SAVEZ KOJI BI BIO U INTERESU CLANICA" !!???? " NATO JE ZLOCINACKI SAVEZ, KOJI IZVRSAVA INTERESE AMERA, A OSTALE CLANICE SISA KAO OVCE " !!????

Branko

pre 5 godina

" HRVATI OPET SU VAS VASA BRACA AMERI Z*JEBALI, UVALI VAM KRSEVE OD F 16 I OSTALU ZASTARELU VOJNU TEHNIKU PA CE VAS SISATI KAO OVCE ZA ODRZAVANJE " !!?? " JEDINO VAS MOZDA SPASE LNG-TERMINAL SA UKAPLJENIM PLINOM IZ SAD, haaa haaaa haaaa " !!???

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija