• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/ Informer.rs

02.09.2018

08:36

PONIŽEN! OBAMA, BUŠ I MEKEJNOVA ĆERKA ISPROZIVALI TRAMPA: Iskoristili smrt senatora, pa u oproštajnom govoru iskritikovali predsednika SAD

Vesti

PONIŽEN! OBAMA, BUŠ I MEKEJNOVA ĆERKA ISPROZIVALI TRAMPA: Iskoristili smrt senatora, pa u oproštajnom govoru iskritikovali predsednika SAD

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države se opraštaju od nedavno preminulog senatora Džona Mekejna

Mediji ukazuju da se ceremonija odavanje počasti republikanskom senatoru pretvorila u svojevrsnu osudu aktuelnog američkog političkog establišmenta na čelu sa Donaldom Trampom, čije je odsustvo na komemoraciji bilo upadljivo.

Mnogi učesnici komemoracije u svojim obraćanjima su upravo insistirali na tome, suprotstavljajući vrlo eksplicitno način na koji je politiku shvatao Mekejn i kako to sada čini aktuelni američki predsednik.

Mekejn je uostalom svoje neslaganje pokazao i tokom izbora 2016. ali i kasnije kritikujući vrlo često poteze Trampa i njegove administracije.

NI MRTAV NE ŽELI DA GA VIDI! Mekejn zabranio Trampu da mu dođe na sahranu!

To su jasno poručili i bivši predsednici Barak Obama i Džordž Buš Mlađi, mnogi drugi politički zvaničnici, ali i Mekejnova ćerka koja je pozvala Ameriku da se vrati građanskoj opciji koja podrazumeva, pre svega, učtivost i pristojnost, ocenjuje AP.

Tanjug/AP

Mekejnova ćerka Megan se prva obratila prisutnima i kako navodi CNN, iako nijednom rečju nije pomenula Trampa, ona je u govoru iznela nekoliko nepogrešivih i jasnih aluzija

- Amerika Džona Mekejna nema potrebe da bude učinjena ponovo velikom zato što je Amerika uvek velika - rekla je ona.

Megan je svog oca opisala kao "američku veličinu", "pravu stvar" a ne "jeftinu retoriku"...

USA Today ocenjuje da je memorijalna služba koju je Džon Mekejn, očigledno, pažljivo planirao, uspela da uputi konačnu i prkosnu kritiku Trampu, čoveku koji nije bio među 3.000 prisutnih i čije ime nijednom nije izgovoreno.

- Došli smo da odamo počast izuzetnom čoveku, ratniku, državniku i patrioti koji je bio otelotvorenje svega što je najbolje u Americi - rekao je Obama.

(FOTO) DVA PUTA GA "OŽALIO"! Tramp prvo spustio, pa digao, pa opet spustio američku zastavu za Mekejna!

Mekejn je bio konzervativni senator, naveo je Obama, ali je, kako je rekao, razumeo da neki principi nadilaze politiku, da neke vrednosti nadilaze partiju, prenosi AP.

 - On nas je učinio boljim predsednicima - rekao je Obama koji je 2008. godine bio Mekejnov protivkandidat na predsedničkim izborima u SAD.

AP PHOTO

Bivši predsednik Džordž Buš, koji je 2000. pobedio Mekejna na unutarstranačkim izborima republikanaca, pohvalio je Mekejnovu "kombinaciju hrabrosti i pristojnosti", ističući da je prezirao zloupotrebu vlasti.

Američki predsednik Donald Tramp nije pozvan na službu u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali, kojoj, međutim, prisustvuju njegova kćerka i zet, Ivanka Tramp i Džared Kušner, a koji su savetnici u Beloj kući, kao i drugi članovi Trampove administracije.

Mekejnova porodica jasno je stavila do znanja da ne želi Trampa ni na jednom komemoratovnom skupu u zemlji, koji traju već pet dana, jer je Tramp često kritikovao senatora iz Arizone.

UZ ZVUKE SINATRINE PESME 'MY WAY' građani Arizone se oprostili od Džona Mekejna!

Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počela je tokom kampanje za predsednicke izbore 2016. kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD.

Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.

Među prisutnima na komemoraciji u Vašingtonu su i bivši američki potpredsednik Džo Bajden, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, osnivač FedEksa Fred Smit, milijarder Ronald Perelman, ruski disident Vladimir Kara-Murza, glumac Voren Biti.

Mekejn je preminuo u 81. godini od tumora na mozgu, 25. avgusta. Biće sahranjen u nedelju u pomorskoj akademiji u Anapolisu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saa

pre 5 godina

Posuli mu u grob i dzak sode bikarbone da ga zemlja lakse svari.

Vladdimir

pre 5 godina

Džon Mekejn je bio agresivni zagovornik američke dominacije i predvodnik “jastrebova” u američkom Senatu... Dobro je za ceo svet što nismo imali prilike da saznamo kakav bi bio kao Predsednik... Čovek je celog svog života smatrao da je jedini dozvoljeni patriotizam onaj američki, a da su svi drugi direktna pretnja Americi koju brutalno treba suzbiti svim sredstvima... Njegov život je opredelilo to što je proveo 5 godina u vijetnamskom logoru, ali se nikada nije pitao šta je tamo tražio... U svakom slučaju, nek mu je laka zemlja... Treba poštovati i neprijatelje...

Beloica

pre 5 godina

Veliki je covek bio tvoj otac gospodjo Megan tacno je to ali treba te reci Amerikancima da je bio Jos veci ubica i zlotvor koji je javno pricao a verovatno i izdavao naredbe da se u Srbiji bombarduje sve sto se moze pa cak skole, vrtice, bolnice, mostove i mnogo toga drugog a povodom cega sve to gospodjo Megan !??

white

pre 5 godina

Oni su sami sebe ponizili,jer su iskoristili sahranu nekokog koga vole,da blate nekoga koga ne vole,svoga predsednika,ljigavo

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija