• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.09.2018

23:44

IZBORI U ŠVEDSKOJ: Vladajući blok levog centra u neznatnom vođstvu

Vesti

IZBORI U ŠVEDSKOJ: Vladajući blok levog centra u neznatnom vođstvu

Podeli vest

Švedski vladajući blok levog centra u neznatnom je vođstvu nad Alijansom desnog centra, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila izborna komisija nakon danas održanih parlamentarnih izbora u Švedskoj, a mesta u parlamentu osvojile su i antiimigracione Švedske demokrate

Rezultati, dobijeni na osnovu prebrojavanja glasova u 4.800 od ukupno 6.004 izborna okruga, pokazuju da je vladajuća koalicija Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, zajedno sa Levom partijom, osvojila 40,6 odsto glasova, prenosi Rojters.
Opozicionom bloku pod nazivom Alijansa, sačinjenom od Partije umerenih, Hrišćansko-demokratske stranke, Centrističke partije i Liberalne partije, pripalo je 40,1 odsto glasova.

Nacionalistički nastrojene Švedske demokrate na putu su da osvoje 17,8 odsto poslaničkih mesta u parlamentu od ukupno 349 poslanika, pokazuju preliminarni podaci o ishodu glasanja.
Rezultati su delimični i mogu se neznatno razlikovati od konačnog ishoda, napominje britanska agencija.

AP je ocenio da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je - žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.
Ovo su prvi izbori nakon što je švedska vlada 2015. godine dozvolila da 163.000 migranata uđe u zemlju sa deset miliona stanovnika, što je, inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika.

Ankete javnog mnjenja pokazale su, uoči izbora, da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana.
Uz to, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto koliko su dobili na izborima pre četiri godine.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija