• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

12.09.2018

22:11

UKRAJINA PUCA PO ŠAVOVIMA, AMERI JE GURAJU U RAT SA RUSIJOM: SAD bi da naplate i Krim i Donjeck i Lugansk!

Vesti

UKRAJINA PUCA PO ŠAVOVIMA, AMERI JE GURAJU U RAT SA RUSIJOM: SAD bi da naplate i Krim i Donjeck i Lugansk!

Podeli vest

Prošlo je deset dana od ubistva lidera Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka, a i dalje nema nikakvog pomaka u istrazi. Sagovornici emisije "Svet sa Sputnjikom", diplomata Srećko Đukić i stručnjak za međunarodne odnose Srđan Perišić podsećaju da je u Ukrajini na sličan način poginula čitava jedna plejada lidera

- Služba bezbednosti je morala da vodi računa o prvoj ličnosti, bez obzira na njegovo ponašanje. To je bio njihov propust, a Kijev koristi oprobana sredstva - tamo je infiltracija diverzanata. Rusija je to ubistvo i okarakterisala kao teroristički akt, a to nisu negirali u Zapadnoj Evropi - smatra Đukić. 

Posle pogibije Zaharčenka pronose se vesti da je u Kijevu ponovo na snazi „partija rata" i da može doći do novog napada na Donjecku i Lugansku republiku.

Đukić smatra da mnogo stvari koči kijevske vlasti da krenu u rat, od niza unutrašnjih problema, preko izostanka podrške spoljnih faktora, do predsedničkih izbora koji kucaju na vrata.

Iako se spekulisalo da je za Zaharčenkovu smrt kriva Moskva, Srđan Perišić je drugačijeg mišljenja. On smatra da je Ukrajina imala motiv za nestanak Zaharčenka sa političke i vojne scene, jer je on bio omiljen čovek u tom delu pobunjene Ukrajine i u Kijevu su mislili da će da otupe tu oštricu pobunjenih Rusa.

- Ukrajinu na konfrontaciju sa Rusijom podstiču SAD, jer je ta evropska zemlja jedno od žarišta koja se iz geopolitičkih razloga izazivaju da bi se Rusija iscrpljivala. Vašington želi taj sukob kako bi Moskvu navukli na direktnu konfrontaciju, što se neće dogoditi. Ovo ubistvo je miniranje Minska iz 2014. i 2015. godine - kategoričan je Perišić.

Sa druge strane, diplomata Đukić smatra da se u Ukrajini vodi složena igra i da SAD ne mogu da ne podrže Minski dogovor, jer alternativa ne postoji.

- SAD hoće da naplate sve ono što se desilo Ukrajini - Krim, Donjeck i Lugansk. Ukrajina danas nije sposobna da ratuje ni sa daleko slabijom zemljom, a kamoli sa Rusijom, u šta je Amerika očito gura zbog svojih interesa. Dobro je što takvo stanje ne odgovara Evropi, a Ukrajini je i te kako stalo do EU, kako bi održala bezvizni režim i dobijala ekonomsku pomoć koja joj je neophodna.

ZNAMO GA SAMO PO ZLU, RUBIN PRETI: SRBIJI SE NE SME VEROVATI, a Rusija ne želi nezavisno Kosovo! 

Mnogi su se, međutim, pribojavali da će Zaharčenkova smrt ugroziti Minske dogovore.

- Mislim da će u Donjcku, kao i u Luganskoj republici, jačati vojni faktor, jer politički modalitet rešavanja ne zavisi od Donjecka i Luganska. Igrači su van tog terena. Ništa ne bi trebalo da se desi pre predsedničkih izbora u Kijevu, u narednih sedam meseci, ali sam ubeđen da bi Porošenko, kada bi imao dobitnu kartu u vojnoj intervenciji, uradio to momentalno. Njegov poraz ne bi značio samo pad na izborima, već bi bio konačan kraj postojanja Ukrajine kao države u sadašnjim granicama, bez Krima i Donjecke i Luganske republike - kaže Perišić.

- Nije samo moje mišljenje da je Ukrajina jedina država u Evropi kojoj preti raspad po svim šavovima. Prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk je pozvao Kijev da stupi u direktne pregovore sa Moskvom, da počne regulisanje nakupljenih problema i da pristupi decentralizaciji i federalizaciji Ukrajine sa čime je zapravo počela ukrajinska kriza. To sada dolazi u glavu jednom čoveku koji je u ukrajinskoj politici od 1986. godine, koji je bio prvi predsednik nezavisne Ukrajine i jedan od rasturača SSSR-a i koji je izgubio izbore 1994. godine zbog udaljavanja od Rusije. Ukrajina ne može da postoji, a da na svojim granicama ima Rusiju za neprijatelja - smatra Srećko Đukić.

SENATOR RON DŽONSON, ČOVEK OD POVERENJA PREDSEDNIKA SAD! Tramp stiže u Srbiju, podelićemo Kosovo!

Bilo iznenađenje ili ne, ali favorit na narednim predsedničkim izborima u Ukrajini je bivša premijerka Julija Timošenko. Diplomata smatra da iako Timošenkova iza sebe ima već dve neuspele kandidature, ona zna da vodi politiku i naglašava da su sve procene takve da bi ona bila pogodna za normalizaciju odnosa sa Rusijom, s tim da sačuva i zapadni stav. 

Reuters

Perišić tvrdi da je Julija Timošenko sklona toj trgovini.

- Ko god da pobedi na izborima, Rusija nema interes da se dogovori, jer bi Ukrajina mogla da uđe u NATO. Julija bi, na primer, prodala Donbas zarad ulaska u Alijansu, a raketa od Harkova do Moskve leti 25 sekundi. Biće još mrcvarenja - uveren je Perišić.

Sagovornici emisije „Svet sa Sputnjikom" su saglasni da, demografski gledano, nema evropske zemlje u kojoj je situacija tako katastrofalna kao u Ukrajini. Kad je bila u SSSR-u, Ukrajina je imala 52 miliona stanovnika, 2001. je imala 46 miliona, a sadašnje procene govore da Ukrajina nema više od 32 miliona stanovnika. Iz Ukrajine svake godine ode oko 1.400.000 stanovnika ili mesečno više od 100.000. U Ukrajini nema posla, nekada je proizvodila 400.000 automobila, a danas ne proizvodi nijedan.

(VIDEO) SAMO ZA ONE JAKOG SRCA, AUTOMOBIL ULETEO U LJUDE U KINI, poginulo najmanje 9 osoba, 46 povređeno!

Đukić naglašava da ruska politika trajno ostaje vezana za Ukrajinu i dodaje da je ona deo ruskog identiteta kao što je Kosovo i Metohija deo srpskog. Oni će to čekati i uveren sam da će to Rusi dočekati, zaključuje Đukić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija