• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.09.2018

08:38

PENZIONER ZARADIO MILION DOLARA! Matematičar rešio problem koji je 160 GODINA IZLUĐIVAO NJEGOVE KOLEGE!

Vesti

PENZIONER ZARADIO MILION DOLARA! Matematičar rešio problem koji je 160 GODINA IZLUĐIVAO NJEGOVE KOLEGE!

Podeli vest

Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara, Majkl Atija, tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu - jedan od šest matematičkih problema za čije je rešenje predviđena nagrada od milion dolara, a koji je skoro 160 godina izluđivao njegove kolege

Sada penzionisani Atija (89), nagrađivani britansko-libanski matematičar, predstavio je svoj rad na skupu u Hajdelbergu, za koji tvrdi da je "jednostavan dokaz" Rimanove hipoteze, a da li je uspeo da reši jedan od najpoznatijih nerešenih problema u matematici - utvrdiće komisija, navodi magazin Nju sajentist. 

Ukoliko rešenje Rimanove hipoteze bude potvrđeno, to će biti velika vest, ocenjuje britanski naučni časopis, ukazujući da je, između ostalog, ta hipoteza blisko povezana sa deljenjem osnovnih brojeva, koji se ne mogu deliti ni sa jednim celim brojem osim sa samim sobom i brojem jedan. 

- Ukoliko se dokaže da je ta hipoteza tačna, matematičari će biti opskrbljeni mapom za lociranje svih takvih osnovnih brojeva, što bi bio značajan pomak sa dalekošežnim efektima na tom polju - ističe se u tekstu. 

Nagrada od milion dolara, obećana za rešenje jednog od šest nerešenih "Milenijumskih problema" u matematici, koje je postavio američki Institut za matematiku "Klej", mnoge matematičare je godinama stavljala na iskušenje da se upuste u potragu za dokazom Rimanove hipoteze, ali nijedan od njih do sada nije došao do nagrade. 

Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, svestan je ove istorije neuspeha u istovetnim pokušajima. 

- Niko ne veruje da uopšte postoji dokaz za Rimanovu hipotezu, a kamoli da taj dokaz može da pruži neko ko ima skoro 90 godina - rekao je on, izrazivši ipak nadu da će njegova prezentacija ubediti njegove kritičare u suprotno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija