• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/webtribune

12.10.2018

21:49

AMERIKA TERA SVET NA IVICU NUKLEARNOG RATA: Ako se desi najgore, svi ćemo znati KO JE KRIV?!

Vesti

AMERIKA TERA SVET NA IVICU NUKLEARNOG RATA: Ako se desi najgore, svi ćemo znati KO JE KRIV?!

Podeli vest

“Možda je jedina stvar koja je preostala da se uradi to da se odustane od normalnog odnosa sa Sjedinjenim Državama.“ “Treba napomenuti da Moskva nikada nije pretila SAD-u sa vojnom akcijom, navodi se u tekstu magazina Stratedžik kalčer

Američka ambasadorka u NATO-u, Kej Bejli Hačison, je visoko pozicionirani diplomata. Njene reči, kakve god one bile, su zvanične, što uključuje ultimatume i pretnje koje su postale jezik koji američke diplomate sve više koriste kako bi nametnuli politiku prisilnog ubeđivanja ili prinudne diplomatije. Ratoborne izjave se na ovaj način koriste kao alat piše Strategicculture.

2.oktobra je ambasadorka to ponovo dokazala. Prema njenoj izjavi, Vašington je spreman da upotrebi silu protiv Rusije. Zapravo, ona je predstavila ultimatum – Moskva mora stopirati razvoj rakete za koju SAD smatraju da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF sporazum).

Ako ne, američka vojska će ih uništiti pre nego što oružje postane operativno. “U tom trenutku, mi ćemo gledati na sposobnost da uništimo (rusku) raketu koja bi mogla pogoditi bilo koju od naših država,“ izjavila je Hačisonova na konferenciji za novinare.

“Kontramere (od strane Sjedinjenih Država) bi bile da uništimo rakete koje Rusija razvija kršeći sporazum,“ dodala je ona. “Oni su obavešteni.“ Ovo nije ništa drugo nego direktno upozorenje na preventivni napad.

Istina je da je usklađenost sa INF sporazumom kontroverzno pitanje. Moskva je mnogo puta tvrdila da ga je Vašington kršio, a taj stav je i potvrđen.

Foto: printscreen

 

Na primer, Aegis Ashore sistem, koji je instaliran u Rumuniji i biće raspoređen u Poljskoj, koristi Mk-41 lanser koji je sposoban da ispali Tomahavk rakete srednjeg dometa. Ovo je očigledno kršenje INF sporazuma. Ta činjenica je neosporna.

SAD optužuju Moskvu da poseduje i testira krstareću raketu, koja se ispaljuje sa zemlje, sa dometom od 500km do 5.500km, ali nikada nije bilo nikakvog dokaza da podrži tu tvrdnju. Rusija je dosledno odbacila ove optužbe. Oni kažu da je ta raketa – 9M729 – u skladu sa odredbama sporazuma i da nikada nije nadograđena ili testirana za zabranjeni domet.

Ovo je razumna tvrdnja. Na kraju krajeva, ne postoji način da se takvi testovi ne otkriju i da ih ne nadgledaju sateliti. SAD bi mogle pokrenuti ovo pitanje sa Komisijom za specijalne verifikacije (SVC). Umesto toga, oni prete započinjanjem rata.

Ovo je važno, jer reči ambasadorke nisu bile zbrkana izjava ili improvizovani komentar, već su zapravo pratile još jedno “upozorenje“ koje je nedavno izneo američki zvaničnik.

Govoreći 28. septembra na industrijskom događaju u Pensilvaniji, u organizaciji Saveza potrošača energije, sekretar unutrašnjih poslova Rajan Zinke je sugerisao da bi američka mornarica mogla biti upotrebljena za nametanje blokade kako bi se ograničila ruska energetska trgovina.

Foto: defence tech

 

- SAD imaju tu sposobnost, sa našom mornaricom, da se postaraju da su morske trase otvorene i, ako je potrebno, da ih blokiraju.. kako bi se postarali da njihova energija ne izađe na tržište - rekao je on, otkrivajući da je ovo bila opcija. Odeljenje unutrašnjih poslova nema nikakve veze sa spoljnom politikom, ali je Zinke visoko rangirani član administracije.

Dve ratoborne izjave iznete jedna za drugom, a obe su samo izjave o ratu! Blokada je neprijateljski čin kom bi se suprotstavili silom, a SAD su dobro svesne toga. Oni su takođe vrlo svesni toga da će se Rusija braniti. Važno je napomenuti da nije došlo do nikakvih komentara ili objašnjenja iz Bele kuće. Ovo potvrđuje činjenicu da ono što su zvaničnici rekli odražava stav administracije.

Ovo nas podseća na činjenicu da je Zakon o zabrani i modernizaciji sankcija usvojen u Predstavničkom domu. Ovo zakonodavstvo uključuje nadležnost za inspekciju kineskih, iranskih, sirijskih i ruskih luka. Među ovim poslednjim su luke Nahodka, Vanino i Vladivostok. Ovo je otvoren neprijateljski čin i očigledno kršenje međunarodnog prava. Ako ovaj predlog postane zakon, to će verovatno započeti rat u kom će SAD biti agresor.

Foto: youtube

 

Trident Juncture, najveći trening događaj NATO-a još od 2002. godine, počinje 25. oktobra i trajaće do 7. novembra 2018. godine. On će se održati u neposrednoj blizini ruskih granica. Ruske Vostok-2018 vežbe u septembru su bile najveće zabeležene još od Hladnog rata, ali su održane na Dalekom istoku, daleko od NATO-ove oblasti odgovornosti. NATO je taj, a ne Rusija, koji eskalira već napetu situaciju u Evropi tako što održava tako velike vežbe odmah pored ruskih granica.

Rusija nije jedina zemlja kojoj se preti ratom. Čine se pokušaji i zastrašivanja Kine. Tenzije su visoke u Južnom kineskom moru, gde su američki i kineski brodovi imali “nebezbednu“ međusobnu interakciju 30. septembra. Sudar je jedva izbegnut. Kao rezultat toga, američki sekretar odbrane Džejms Matis je morao da obustavi svoju posetu Kini kada je ona otkazana od strane Pekinga. Bezbednosni dijalog između ove dve nacije je zaustavljen.

Možda je jedina stvar koja je preostala da se uradi to da se odustane od normalnog odnosa sa Sjedinjenim Državama. Izjave ambasadorke Hačison šalju jasnu poruku: “zaboravite na diplomatiju, vraćamo se u kameno doba,“ sa Vašingtonom kao predvodnikom. Ovo je nova stvarnost, zato se naviknite na to. Samo slegnite ramenima i pokušajte da živite bez SAD-a, ali budite pažljivi i spremni da odvratite napad koji je vrlo verovatno već na putu.

Foto: Informer

 

Treba napomenuti da Moskva nikada nije pretila SAD-u sa vojnom akcijom. Ona nikada nije rasporedila vojne snage u blizini američkih obala. Nije započela sve te beskrajne sankcije i trgovinske ratove.

Kada je izlagala američko kršenje međunarodnih sporazuma, nikada nije tvrdila da je upotreba sile bila opcija. Snažno se trudila da oživi dijalog o kontroli oružja i da koordinira operacije u Siriji. Ali je takođe morala i da izda upozorenja o posledicama, u slučaju da bude izazvana da reaguje na neprijateljski čin.

Ako se dogodi ono najgore, svi ćemo znati ko je kriv. Vašington snosi odgovornost za to da gura svet na ivicu svetskog rata zaključuje Peter Korzun za Strategicculture.

 

(VIDEO) AMERI ČIKAJU RUSE! Dođite i učite kako dejstvuje 45.000 VOJNIKA, 150 AVIONA, 60 BRODOVA I 10.000 VOJNIH VOZILA!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vlado

pre 5 godina

Malo ste se vi Ameri za... Jelcin je umro 23. aprila 2007. godine, valjda vas niko nije obavestio o tome. Rusija je postala ponovo snažna vojna sila. Tu je i Kina, vaša najveća ekonomska, ali i vojna mora. Vi možete da se "igrate" sa malim zemljama a ove dve sile od sada ćete morati da slušate. Hteli vi to, ili ne!

Ateista

pre 5 godina

Daće Bog da se i ta satanistička i krivoslavna Rusija izbriše sa lica zemlje ko šta se na vreme izbrisala isto takva prokleta Vizantija pa će posle biti mir?

Nukić

pre 5 godina

Šta smo mi sada u 91g pa opet krivo informišete ljude koji jako dobro znaju ko je prvi pretio sa nuklearnim oružjem kad je uzeo Krim i ko je davao rakete Kimu kojeg Tramp dovede u red i napravi od njega anđela i ko pokazuje po internetu za hibridno ratovanje svoje esove i interkontinentalne NUKLEARNE rakete koje čuda rade ali kad se digne sila da bombarduje e onda se ćuti ma treba samo Tramp da pukne i pošalje svu silu na Rusiju....

Kakabiplayer

pre 5 godina

Taman pomislih da danas nema rata pa se setih vas sa Informera kad ono nuklearni rat

sumadinac neprskani

pre 5 godina

bas lepo sto cu znati ko ce biti kriv za termo nuklearni rat samo neznam kakvu korist cu imati od toga .

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija