• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.10.2018

23:00

PRINC MUHAMED POSLAO 15 UBICA NA NOVINARA! Saudijci stoje iza ubistva reportera "Vašington posta"!

Vesti

PRINC MUHAMED POSLAO 15 UBICA NA NOVINARA! Saudijci stoje iza ubistva reportera "Vašington posta"!

Podeli vest

Američki i saudijski državljanin Džamal Kašogi (59), koji je nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, brutalno je ubijen jer je kritikovao kraljevstvo, tvrdi Turska. U komadima je prebačen u Rijad

Saudijski princ i prestolonaslednik Muhamed bin Salman (33) poslao je čak 15 ubica na novinara "Vašington posta" Džamala Kašogija (15), koji je navodno 2. oktobra raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Turske vlasti tvrde da imaju dokaze da je Kašogi, koji ima saudijsko i američko državljanstvo, satima ispitivan, mučen i na kraju isečen na komade u diplomatskom predstavništvu.

Umešan i konzul

Saznanja turskih vlasti objavio je u petak "Vašington post". Oni u članku pominju audio-snimke do kojih su došle turske službe, a u kojima saudijski zvaničnici pričaju o tome da je Kašogi ubijen u konzulatu. Jedan od izvora iz turske policije ispričao je da je princ Muhamed planirao da ubije Kašogija jer je kritikovao režim.

Verenica: Ceo svet mi se srušio


Verenica Džamala Kašogija, Hatice Čengiz (36) navela je da je očajna posle nestanka novinara.

- Čekala sam ga ispred konzulata satima, ali se nije pojavio. Nedostajao nam je samo jedan papir. Bili smo u sred planova za svadbu, a kupovali smo i kuću. Još ne verujem da je Džamal mrtav. Ako se ispostavi da je to istina, ne znam kako ću nastaviti dalje - rekla je Čengizova.

- Kako bi ga namamio u Rijad, nudio mu je da radi za njegovu vladu, ali je Kašogi to odbijao. Zato su ga primorali da dođe u konzulat u Istanbulu da bi dobio papire pred venčanje. Navodno mu je nedostajao jedan dokument bez kojeg ne bi mogao da se venča u Turskoj jer mu je verenica Turkinja - rekao je izvor.

On je dodao da je Kašogi 2. oktobra otišao u konzulat i upao u zamku.

- Svim zaposlenima tog dana je naređeno da odu ranije sa posla. U zgradi su ostali samo obezbeđenje i prinčev odred od 15 ubica, među kojima su i pripadnici specijalnih snaga, kraljevske garde i forenzičari. Oni su ispitivali Kašogija, koji je zapomagao i vrištao. Nakon toga su ga mučili i ubili, a telo su mu raskomadali i stavili u torbe - rekao je izvor za "Vašington post".

Dva sata kasnije, automobil sa ostacima Kašogija neprimetno je napustio konzulat i otišao do kuće konzula.

- Odatle su ostaci spakovani u privatni avion saudijskog kraljevstva i odneti u Rijad - dodao je izvor.
Sa druge strane, saudijske vlasti tvrde da je Kašogi napustio konzulat nepovređen. Međutim, Turska i SAD u to ne veruju. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tražio je od Saudijaca da objave snimak nadzornih kamera kao dokaz da je novinar izašao iz zgrade.

Tramp: Prodavaćemo oružje Rijadu


Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da će nastaviti da prodaje oružje Saudijcima uprkos nestanku i verovatnom ubistvu novinara Džamala Kašogija.

- Ako mi odbijemo da prodamo naoružanje Rijadu, oni će ga kupiti od Rusije. Ostaju investicije u kraljevstvu - rekao je Tramp.

On je tako odbio predloge senatora Boba Korkera, koji je kazao da Vašington treba da uvede sankcije Rijadu zbog novinara.

Za razliku od Trampa, britanski milijarder Ričard Brenson zamrzao je poslove sa Rijadom.

 

- Saudijci imaju tako dobre kamere koje bi snimile da je ptica proletela. Ako je Kašogi izašao, to je zabeleženo - rekao je Erdogan.

Veze sa Al Kaidom

Mediji spekulišu da je reporter upao u nemilost saudijskog princa jer je pisao tekstove protiv reformi koje je on uveo u kraljevstvu. Istovremeno, Kašogijev bivši kolega iz "Vašington posta" Džon R. Bredli naveo je da je novinar sebi ispisao smrtnu presudu kad je počeo da piše seriju tekstova o vezama i poslovima saudijske kraljevske porodice sa pokojnim vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom. To su pročitali milioni ljudi jer je kolumnista samo na Tviteru imao najmanje dva miliona pratilaca.

Kašogi je, inače, ranije ove godine osnovao političku partiju u SAD pod imenom Demokratija za arapski svet. On je u Ameriku otišao pre nekoliko godina i tražio azil. Nedavno je dobio i državljanstvo SAD.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 5 godina

AMERIKA SVOJE GRADJANE SMATRA ROBOM ZA BIZNIS,ZA PRODAJU ORUZIJA NEMA LIMITA PA TAKO JE OVAJ NOVINAR ZRTVOVAN ZARAD AMERICKOG SNA.KAZNA ZA SAUDIJCE I UBISTVO GRADJANINA AMERIKE CE BITI DA MORAJU POJACATI UVOZ ORUZIJA OD AMERIKE.NEMA STA PRAVA DEMOKRATIJA.MOGUCE DA CE TRAMP TRAZITI KAZNU DA SE UBICE BICUJU.

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija