• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/sputnik

28.11.2018

20:41

(VIDEO) AMERIČKI EKSPERTI SU SE SLOŽILI: Najboji tenk na svetu je ruski T-90 Vladimir, EVO I ZAŠTO!

Vesti

(VIDEO) AMERIČKI EKSPERTI SU SE SLOŽILI: Najboji tenk na svetu je ruski T-90 Vladimir, EVO I ZAŠTO!

Podeli vest

Na spisku „najsmrtonosnijih“ savremenih tenkova, koji je sastavio američki list „Nešenel interest“, nalazi se i ruski T-90A „Vladimir“, koji je prvobitno predviđen za izvoz. Ruska „Armata“ i modernizovani T-72B3 nisu se našli na spisku pet najboljih

List navodi da su se Sjedinjene Američke Države nakon raspada Sovjetskog Saveza koncentrisale na borbu protiv međunarodnog terorizma, a tenkovi su otišli u drugi plan. Neke zemlje, poput Holandije, potpuno su prestale da ih upotrebljavaju. Međutim, sa početkom rata u Siriji i pogoršanjem odnosa između Rusije i Zapada, tenkovi su ponovo došli na dnevni red.


Prema američkom listu, ruski tenk T-90 je prvi na listi najboljih tenkova. Novinari ga nazivaju najnaprednijim tenkom ruskih kopnenih snaga, kao i najboljim među tenkovima „velikog dometa“. Uprkos činjenici da je top 2A46M kalibra 125 milimetara manje efikasan od zapadnih pandana, T-90 i dalje može naneti više štete, jer ima sposobnost da ispaljuje protivtenkovske rakete. Raketa sa laserskim navođenjem 9M119M „Refleks“ prodire oklop debljine 700 milimetara na udaljenosti od pet kilometara, što je veoma impresivno.

Sledeći na listi je američki tenk „Abrams“, kome su novinari dodelili naziv kralja ere koja je nastupila nakon završetka Hladnog rata. Ova mašina poseduje savršenu kombinaciju vatrene moći, zaštite i mobilnosti. Ovaj tenk je uspešno testiran u stvarnim sukobima za vreme rata u Persijskom zalivu i Iraku.

Foto: printscreen

abrams

„Leopard 2“ je „rođak“ američkog „Abramsa“, i evropske zemlje su uglavnom kupile oba tenka. Zanimljivo je da je nakon završetka Hladnog rata Nemačka zadržala minimalan broj ovih mašina. Ona je prodala 90 odsto tenkova, a preostali su sada u lošem stanju. „Leopard 2“ bi u budućnosti mogao da postane glavni borbeni tenk NATO-a.

Foto: printscreen

merkava

Četvrti na listi najboljih je sasvim očekivano izraelski tenk „Merkava“, koji koriste oružane snage zemlje koja decenijama ratuje. Među glavnim prednostima ovog tenka ističe se odlična bezbednost. Kupola i prednji deo tenka imaju oštre uglove kako bi se granate i rakete odbijale od njega i tako postigao minimalan udar. Motor se nalazi na prednjoj strani i on takođe ima ulogu zaštite posade. Dobro se pokazala i aktivna zaštita „Trofej“.

Foto: printscreen

čelendžer

Na kraju liste se nalazi „Čelendžer 2“, tenk koji se proizvodi u Velikoj Britaniji — zemlji koja je izumela tenkove. Ovaj tenk je jedinstven po tome što je opremljen oružjem sa zarezima L30 kalibra 120 milimetara.

Ovo je jedan od najzaštićenijih tenkova na svetu, jer je opremljen oklopom druge generacije „čobem“, koji je napravljen od metala i keramike.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 5 godina

Sta ima da se sloze, to je samo tesko izgovorena istina.

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija