• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.12.2018

17:15

SVE JE ODLUČENO! Angela Merkel dobila  NASLEDNICU!

Vesti

SVE JE ODLUČENO! Angela Merkel dobila NASLEDNICU!

Podeli vest

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp-Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mesto lidera stranke, i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima

Kramp-Kerenbauer je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova delegata.

Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Za izbor novog lidera CDU bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp-Karenbauer kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio Merc od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije, te i Jens Špan, kritičar Merkelove koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.

U drugom krugu glasanja Kramp-Karenbauer pobedila je sa 517 glasova, a Merc je dobio 482 glasa.

U prvom krugu Kramp-Karenbauer već je osvojila najveći broj glasova, i to 450 od 999 predatih.

Njen protivkandidat Merc je osvojio 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Špan dobio je svega 157 glasova.

Izbor Kramp-Karenbauer pozdravljen je dugim, glasnim aplauzom prisutnih delegata.

Foto: AP Photo/Markus Sćreiber

U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp-Karenbauer je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, prema njenim rečima, mora imati više hrabrosti i manje da „trčkara za onima koji kukaju“, te treba hrabro i da korača kursom budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, te preuzme odgovornost za opšte dobro.

CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i iz toga crpi snagu, a ne zato što napada političke protivnike, naglasila je ona.

Kramp-Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, kao saveznica Merkelove za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke.

Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez toga da joj uskrati poziciju, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland. 

(FOTO) SUZA U KRAJIČKU OKA, EMOTIVAN GOVOR I DESETOMINUTNI APLAUZ: Angela Merkel otišla sa čela CDU!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Današ šušam ko je Anegret i radio novinar kaže SVE JE PITAJ SAMO NE O GEJEVIMA!Ima da zabrani gej brakove i biće oštrija od Merkelove.Ako niste znali Merkelova je poljakinja po ocu.Marifetlukom su Istočni nemci se vratili zapadnjacima i naturili da ih izdržavaju dan danas.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija