• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

16.12.2018

08:29

CARIGRAD POCEPAO PRAVOSLAVLJE! Priznanje autokefalnosti "nove crkve" u Ukrajini 6. januara!

Vesti

CARIGRAD POCEPAO PRAVOSLAVLJE! Priznanje autokefalnosti "nove crkve" u Ukrajini 6. januara!

Podeli vest

Carigradski patrijarh Vartolomej uručiće 6. januara tomos, odnosno priznanje o autokefalnosti, poglavaru „nove crkve" u Ukrajini, saopštila je Carigradska patrijaršija.

-- Vaseljenska patrijaršija je, u slavu Boga i na svoju radost, zadovoljna uspešnim završetkom 'ujediniteljskog sabora' danas u Kijevu i osnivanjem nove pravoslavne autonomne crkve Ukrajine i time što je za poglavara izabran 'mitropolit' perejaslavski i belocerkovski Epifanij - izjavio je predstavnik Carigradske patrijaršije.

PATRIJARH KIRIL PISAO PAPI I SVETSKIM MOĆNICIMA: Zaštitite ruske pravoslavne sveštenike i vernike u Ukrajini!

On je dodao da je novoizabrani poglavar ukrajinske nekanonske crkvene strukture telefonom razgovarao s patrijarhom Vartolomejem i tražio blagoslov od njega za novu dužnost.

Prema rečima predstavnika Carigradske patrijaršije, Vartolomej je pozvao Epifanija da zajedno služe liturgiju u njegovoj rezidenciji u Fanari.

PRVO SAOPŠTENJE SPC O RASKOLU: Jedinstvo Pravoslavne crkve ruše DOGOVORI SA POLITIČARIMA!

- Vaseljenski patrijarh Vartolomej je pozvao blaženog Epifanija da zajedno vode službu na veliki praznik Teofanije i da mu preda tomos o obrazovanju sestrinske autokefalne crkve - naveo je predstavnik Carigrada.

U Kijevu je danas održan „ujediniteljski sabor" na kojem je izabran poglavar nekanonske crkvene strukture. Prema navodima ukrajinskih medija, na saboru su učestvovala samo dva predstavnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je odbila da se priključi tom skupu.

RASKOLNIK VATROLOMEJ NE SME DA UDARI NA SRPSKU CRKVU! Makedonci i raspop Miraš i CPC mogu da zaborave na autokefalnost!

Ruska pravoslavna crkva smatra da je kanonski značaj sabora u Kijevu ništavan, a da je mogućnost priznavanja Epifanija za poglavara „Pravoslavne crkve Ukrajine" u pravoslavnom svetu zadatak koji je teško ostvariti. Beloruska i Bugarska pravoslavna crkva već su saopštile da ne priznaju "ujediniteljski sabor" u Kijevu i njegove odluke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragob3

pre 5 godina

Koji je glupan napisao da je Ukrajinac ? Bartholomew Rođen sam u selu Zeytinli ( grčki : Άγιος Θεόδωρος, Agios Theodoros ) na otoku Gökçeada ( grčki : Ίμβρος, Imvros ), sin Christos i Merope Archontónis. Njegov sekularni rođen naziv je Dimitrios Arhondonis (Δημήτριος Αρχοντώνης, Dimítrios Archontónis). On je turski državljanin, ali pripada (etnicki) povijesno autohtonim Rum - potomcima istočne rimske careve / bizantske imperije Grčke zajednice u Turskoj , koja se danas smanjuje i smanjuje zbog grčkog genocida, naknadnu razmjenu stanovništva iz 1923. između Grčke i Turske i konačno kroz egzodus Grka koji su postavili 1960. sukobe na Cipru.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija