• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

27.12.2018

09:52

NATO NIKAD BLIŽI RUSKIM GRANICAMA, MOSKVA HLADNA: Imamo manji budžet, ali SUPERIORNIJE ORUŽJE!

Vesti

NATO NIKAD BLIŽI RUSKIM GRANICAMA, MOSKVA HLADNA: Imamo manji budžet, ali SUPERIORNIJE ORUŽJE!

Podeli vest

Kako će Rusija odgovoriti na povećavanje američkog strateškog visokopreciznog naoružanja u blizini ruskih granica i šta stoji iza takvih poteza SAD, samo su neka od pitanja koja su se pojavila u ruskoj javnosti, nakon što je vrhovni komandant ratne mornarice Rusije admiral Vladimir Koroljov upozorio na opasne poteze Vašingtona

Admiral je, kako prenosi ruski portal "Crvena zvezda", naveo da su SAD i zemlje NATO-a u poslednje vreme povećale broj operativnih i borbenih aktivnosti u blizini granice sa Rusijom.

- Raspoređivanje oružja NATO-a na granicama Rusije proces je koji traje već duže vreme i sada jača. NATO se širi i u njegov sastav ulaze nove zemlje, a nekoliko zemalja je izrazilo želju da se priključi Alijansi, među kojima je i Ukrajina. Posle pridruživanja NATO-u te zemlje, po pravilu, izjavljuju da na njihovoj teritoriji neće biti novih vojnih baza, potpisuju odgovarajuće sporazume, ali vojne baze se otvaraju, kao što je to učinjeno na primer u Rumuniji i Bugarskoj ili baltičkim zemljama. Trenutno broj vojnika zemalja NATO-a i broj manevara koji se održavaju na granicama Rusije stalno rastu - rekao je za Sputnjik ruski politikolog Vladimir Šapovalov.

Prema njegovim rečima, ovo je sveobuhvatna i dugoročna politika pritiska na Rusiju i strategija širenja NATO-a.

- Glavni cilj te strategije je širenje mogućnosti zapadnih zajednica, prvenstveno SAD, i slabljenje pozicije Rusije, pošto se ona ne pokorava SAD, a u nekim pozicijama i prevazilazi Ameriku. SAD ima svoje viđenje stvari i to je glavni uzrok agresivnog ponašanja koji se trenutno manifestuje rastom vojne potrošnje, pojavom novih baza i nastavkom širenja vojnog prisustva NATO-a na granicama Rusije - rekao je Šapovalov.

(VIDEO) ZA POROŠENKOVU REZIDENCIJU BIĆE DOVOLJNE DVE RAKETE KALIBAR: Poruka iz Moskve zaledila Ukrajince!

Politikolog je naveo i kako na takve poteze Vašingtona i njegovih saveznika odgovara Moskva.

- Rusija odgovara zaštitom sopstvenih interesa na diplomatskom i političkom nivou i stvaranjem svojih efikasnih sistema naoružanja, koji su garancija da Rusija neće biti napadnuta. Uprkos tome što je vojni budžet Rusije znatno manji od američkog, Rusija ima oružje koje je superiornije od američkog. Sa manjim snagama mi postižemo one ciljeve na koje SAD troše znatno veće resurse - podvukao je Šapovalov.

Komandant ratne mornarice Rusije admiral Vladimir Koroljov naveo je i da se u vodama koje okružuju teritoriju Rusije raspoređuju američki pomorski protivraketni sistemi, strateški nenuklearni sistemi visokopreciznog oružja i vojna infrastruktura.

On je dodao da će brojnost prisustva ruske mornarice na svetskom okeanu 2019. godine omogućiti da se "isključe sve pretnje sa morskih i okeanskih pravaca". Kako je precizirao admiral, trenutno "oko sto ratnih brodova i plovila mornarice različite klase" obavlja zadatke na moru.

Koroljov je takođe rekao da će ubuduće osnovu grupa morskih strateških snaga činiti raketne podmornice nove generacije, a osnovu grupa brodova u okeanskoj zoni fregate i veliki desantni brodovi.

UZBUNA U NATO, PUTIN POKRENUO MORNARICU: Ruska raketna fregata iz pravca KRIMA ZAPLOVILA KA AZOVSKOM MORU!

Kako je ranije objavljeno, SAD su razvile koncept takozvanog munjevitog globalnog napada, koji predviđa uništavanje važnih vojnih objekata protivnika, konkretno štabova, komandnih centara i pre svega lansera interkontinentalnih balističkih raketa, koristeći nenuklearna visokoprecizna oružja. Jedno od sredstava za izvođenje takvog napada biće krstareće rakete raspoređene na podmornicama i brodovima, kao i nenuklearne balističke rakete podmornica.

Moskva je u više navrata izrazila zabrinutost zbog širenja NATO-a i približavanja Alijanse ruskim granicama, ali je takođe isticala i da poštuje suverenitet drugih zemalja i da nema planove da napadne bilo koju od njih.

Stav Moskve je da prva neće nikog napasti, ali da će pružiti adekvatan odgovor ako njeni nacionalni interesi i bezbednost zemlje budu ugroženi.

(VIDEO) PUTIN: RUSIJA ĆE 2019. BITI NAJJAČA SILA: Šef Kremlja poručio Zapadu da sa Moskvom nema igre!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Најебанли Наполеонови војници!Најебанли Хитлерови војници!А да је глупи грузијски господар Русије Стаљин знао да га Хитлер заварава споразумом о ненападању војску би спремио а не да су му немци дошли до Москве.Данас би баћушка сазнао да се мангупарија договара шапатом о нападу на Русију.Сваки аеродром војни у Европи је већ нациљан.Авиони из Америке морају да узимају гориво у ваздуху из летећих цистерни које баћушка може да пообара из зезања. Ни један војник НАТО мангупарије нема ни трунку мотива да нападне Русију.Ко буде заробљен не гине му гајење воћа и поврћа у Сибиру?Русима ће помоћи Кина,Индија,Иран а још када ми срби улетимо има,бре,бато,само да пршти!

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija