• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

04.01.2019

21:17

SAMO 4 ZEMLJE U SVETU NEĆE OSETITI GLAD! Pesimistične prognoze svetskih stručnjaka za 2019! SUŠA, URAGANI, MIGRANTI...

Vesti

SAMO 4 ZEMLJE U SVETU NEĆE OSETITI GLAD! Pesimistične prognoze svetskih stručnjaka za 2019! SUŠA, URAGANI, MIGRANTI...

Podeli vest

Agencija "Skor rejtings" navela je u pregledu "Suvereni rizici - 2019" najveće svetske ekonomske rizike u 2019. godini, a to su povećani protekcionizam, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, neizvesnost ekonomskih perspektiva, ekonomsko usporavanje Kine i odliv kapitala iz zemalja sa tržištima u razvoju

Agencija smatra da su pogoršanje finansijskih uslova i problemi globalnog upravljanja osnovni faktori rizika za globalnu ekonomiju i suvereno kreditiranje. Zbog toga, svet očekuje usporavanje globalnog rasta i nesigurnost.Globalni rast će u 2019. godini sa sadašnjih 3,7-3,8 odsto usporiti na 3-3,5 odsto. Rast ukupnog BDP-a evrozone smanjiće se sa dva odsto u 2018. godini na 1,5 odsto u 2019.

Što se tiče Rusije, analitičari smatraju da će sledeće godine finansijska i novčano-kreditna politika zemlje ostati jaka.

"Finansijska politika je usmerena na obnavljanje finansijskih sredstava, a istovremeno je novčano-kreditna politika vezana za ciljanje inflacije od četiri odsto. Očekuje se da će rast BDP-a u 2019. godini iznositi 1,8 odsto u odnosu na 1,7 odsto ove godine", ističu stručnjaci.

Ključni rizici za Rusiju biće pooštravanje antiruskih sankcija, pogoršanje trgovinskog rata između SAD i Kine, nestabilnost cena nafte i eskalacija geopolitičkih rizika zbog konflikta sa Ukrajinom. Agencija Blumberg je bila pesimističnija sa prognozama, a akcenat je na prirodnim katastrofama.

Foto: Tanjug/AP

"Suše i uragani će dovesti do nerodne godine, gladi i snažnog migracionog kretanja", smatraju oni.

Samo četiri zemlje neće imati probleme sa hranom: SAD, Kanada, Ukrajina i Rusija. Pritom će Rusija, prognoziraju, nametnuti embargo na izvoz žitarica, a prioritet će biti domaće tržište, smatra Blumberg.

TESLA ZNAO ZA TAJNU LETEĆIH TANJIRA: Srpski genije je ovladao vanzemaljskim tehnologijama još 1911. godine!

Kompanija Stratfor smatra da će 2019. godinu obeležiti rast geopolitičkih tenzija.

"Odluka SAD da izađe iz Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa dovešće do povećanja vojne moći u SAD i Rusiji, a posebno na marginama Evrope. Poljska, Rumunija i baltičke države pokazaće želju da na svojim teritorijama smeste američke snage i sredstva", navodi se u prognozi kompanije.

Suparništvo između SAD, Kine i Rusije ubrzaće trku u naoružanju i zaoštriće borbu u sajber-prostoru.

Foto: Pixabay

"Biće teško organizovati globalno upravljanje u uslovima rastućih pretnji i zbog toga što se produbljuju protivrečnosti u međunarodnom sistemu", smatraju stručnjaci.

Uz to, američki Kongres može da izvrši pritisak na Belu kuću, kako bi ona preduzela radikalne mere zbog ruskog državnog duga ili kako bi zabranila operacije dolarima sa najvećim državnim bankama u Rusiji, smatraju oni.

Sa druge strane, Rusija će pokušati da se zaštiti od sankcija tako što će povećavati devizne rezerve i obim sredstava u socijalnim fondovima, diversifikujući trgovinske veze i smanjujući svoju zavisnost od dolarskih operacija. To će omogućiti da se izbegne velika ekonomska kriza u 2019. godini, smatra agencija Stratfor.

Govoreći o globalnim problemima, agencija Stratfor upozorava na rast geopolitičkih rizika koji mogu uticati na biznis:

"SAD će vršiti veliki pritisak na Evropu, Japan, Australiju, Kanadu, Južnu Koreju i Tajvan, zahtevajući od njih da stanu na put kineskim investicijama. To će uticati na naučna istraživanja i trgovinu u strateškim oblastima, počevši od veštačke inteligencije i završavajući sa 5G mrežama, koje će početi da se pojavljuju 2019. godine", navode u kompaniji i smatraju da će u trgovinskim ratovima sa SAD najviše izgubiti Nemačka. Dok će SAD nastaviti sa strateškim planom protiv Kine, nametajući dodatne poreze, normativne prepreke i sankcije, podržavajući Tajvan i stvarajući probleme u Južnom kineskom moru, Peking će se oslanjati na svoja moćna ekonomska sredstva u pokušaju da oslabi američke saveze", navodi se u prognozi.

Foto: Reuters

DONALDU SE CRNO PIŠE: Čovek koji je predvideo Trampovu pobedu SADA MU PREDVIĐA PAD!

Situacija na globalnom energetskom tržištu ostaće napeta i u 2019. godini.

"U globalnoj ekonomiji 2019. godine primetiće se nestabilan rast, a Saudijska Arabija i Rusija će, kao i pre, operativno reagovati na događaje na globalnim tržištima nafte, kako bi sprečili nagli pad cena. Krajem 2019. godine SAD će sustići Katar i Australiju i tako će postati jedan od najvećih svetskih izvoznika gasa", smatraju analitičari.

"Sledeća godina bi trebalo da bude mnogo složenija nego 2018. godina. Svetskom finansijskom sistemu ponovo preti kriza. Svet čeka recesija zbog pada američke berze. Nafta, valute i akcije će biti pod pritiskom. Dolar će zbog krize imati sve šanse da se raspadne na nekoliko monetarnih zona", prognozira direktor analitičkog odeljenja kompanije "Alpari" Aleksandar Razuvajev.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vev

pre 5 godina

A gde ce tolku hranu ukrainci proizvesti, kada im je sve povezano sa ratovanjem, ko ce im ocistiti njive, pokupiti bombe koje nisu eksplodirale? Amin Boze daj da zavlada mir, a i tada ce i trebati 10.g da se ociste. Dakle kako ce to oni imati izobilje hrane? Jedio od USA koja je sve zakuvala.....

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija