• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.02.2019

21:26 >> 21:38

(FOTO/VIDEO) IRAN ĆE SE OSVETITI ZA NAPAD! Izraelci pozvali na RAT, a svet dobija novog Snoudena - Američka špijunka pobegla u Teheran!

Vesti

(FOTO/VIDEO) IRAN ĆE SE OSVETITI ZA NAPAD! Izraelci pozvali na RAT, a svet dobija novog Snoudena - Američka špijunka pobegla u Teheran!

Podeli vest

Iran će se osvetiti za samoubilački napad protiv iranske Revolucionarne garde u kome je najmanje 27 osoba poginulo, izjavio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, javio je Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Fars.

- Samopožrtvovani vojnici i obaveštajna deca naroda Irana će se osvetiti za krv mučenika ovog incidenta - rekao je Kasemi, prema Farsu.


AP je preneo da je do napada došlo na jugoistoku zemlje, u provinciji Sistan i Balučistan.



U tom delu Irana, koji je na važnoj ruti krijumčarenja opijuma, povremeno dolazi do sukoba iranskih snaga sa balučistanskim separatistima kao i sa krijumčarima. 

Novi Snouden -  Bivša američka kontraobaveštajka prebegla u Iran 

Bivši američki specijalista kontraobaveštajne službe američkog vazduhoplovstva Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena je za otkrivanje tajnih informacija teheranskoj vladi, uključujući kodni naziv i tajnu misiju jednog programa Pentagona.


Američko državno tužilaštvo je navelo da je Vitova (39) prebegla u Iran 2013. godine, nakon što je prisustvovala skupu u toj zemlji, čiji cilj je bio "osuda američkih moralnih standarda", preneo je AP.

Ona se nedostupna američkoj pravdi, kao i još četiri iranska hakera, koji su, kako navode tužioci, koristili infrmacije koje im je ona pružala protiv njenih bivših kolega u američkoj obaveštajnoj zajednici.

Četvorica Iranaca delovala su za račun Iranske revolucionarne garde, naveli su tužioci, i za njima su raspisane poternice.

Prema optužnici, Vitova, koja je napustila americko ratno vazduhoplovstvo 2008. godine i kasnije radila po ugovoru za Ministarstvo odbrane, otkrila je Irancima kodno ime i poverljivu misiju jednog specijalnog pristupnog programa Pentagona.

Ona je, takođe, istraživala privatne informacije o kolegama sa kojima je radila i stvorila je ono što vlada naziva "ciljanim paketima" za upotrebu od strane iranske vlade.

U Tužilaštvu nisu želeli da kažu u kojoj meri su njena otkrića ugrozila američke obaveštajne operacije u Iranu.

Prema optužnici, Iranci su Vitovu, kada su prvi put stupili sa njom u kontakt, ocenili kao dobro obučenu.

Ona im je rekla da voli svoj posao i da nastoji da svoje znanje stavi "u službu dobra, umesto zla", i izrazila zahvalnost Irancima što su joj pružili tu mogućnost. 

U poruci neimenovanoj osobi ona je kasnije navela:

- Ukoliko sve drugo propadne, mogu i da izađem u javnost sa tim programom i učinim ono što je učinio (Edvard) Snouden", bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije po ugovoru koji je javno objavio američke poverljive informacije.

Izrael poziva na rat

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da planira da sarađuje sa arpaskim zemljama na konferenciji o Bliskom istoku u Varšavi, koja se održava pod pokroviteljstvom SAD, kako bi se fokusirali na "zajednički interes rata sa Iranom". 


Netanijahu je to rekao novinarima posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Omana Jusufom bin Alavijem na marginama konferencije, prenosi AP.

Izraelski premijer rekao je da je sastanak značajan jer je reč o retkom, otvorenom okupljanju sa predstavnicima arapskih zemalja "koji su, zajedno, za istim stolom sa Izraelom, seli kako bi napredovali u zajedničkom interesu rata sa Iranom", preneo je AP. 


S druge strane, Iran je konferenciju u Varšavi nazvao pokušajem SAD da "demonizuju" ulogu zemlje na Bliskom istoku i potkopaju Savet bezbednosti UN. 

U takozvanom "non pejperu", koji je objavila iranska vlada, ocenjuje su da su "zlonamerne namere" administracije američkog predsednika Donalda Trampa za ministarski sastanak jasne, iako je visoko pozicionirani predstavnik Poljske uverio Teheran da skup nije usmeren protiv Irana.

AP navodi da se u dokumentu, koji je agenciji dostavila iranska misija u UN, navodi da će "ciljevi i pristrasna agenda" sastanka najverovatnije dovesti do eskalacije "nepoverenja, haosa, kriza i sukoba u regionu, koji već duboko pati zbog višestrukih tragičnih katastrofa". 

Konferencija u Varšavi, zvanično nazvana Ministarski program za promociju budućnosti mira i bezbednosti na Bliskom istoku, uključiće predstavnike iz najmanje 10 arapskih država.

Netanijahu je jedini šef vlade koji će prisustvovati konferenciji, sa 60 drugih država koje šalju svoje predstavnike na ministarskom ili nivou zamenika ministra.

ŠAH-MAT! POROŠENKO ĆE POLUDETI! Putin šalje ruske posmatrače na izbore u Ukrajini! MOSKVA ĆE SPREČITI KRAĐU?!

TRAMP PRAVI TERMINATORA! Američki predsednik potpisao kontroverzni plan - Preti nam VLADAVINA MAŠINA I POBUNA LJUDI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija