• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

16.02.2019

09:00

NEZAPAMĆEN SKANDAL U ČUVENOJ BOLNICI! Doktor oplodio na stotine žena, NAPRAVIO OKO 200 DECE!

Vesti

NEZAPAMĆEN SKANDAL U ČUVENOJ BOLNICI! Doktor oplodio na stotine žena, NAPRAVIO OKO 200 DECE!

Podeli vest

Grupa od 22 ljudi iz Holandije na sudu je izborila pravo da se njihov DNK uporedi sa onim lekara klinike za plodnost za kojeg se sumnja da je sopstvenom spermom, a ne donorskom, oplodio brojne pacijentkinje što je rezultiralo sa oko 200 dece

Nakon što su se pre nekoliko godina pojavile sumnje u njegovo ponašanje i rad, Jan Karbat je odbacivao sve optužbe i odbijao da sarađuje sa onima koji su njegovim delima bili pogođeni. Kad je njegova klinika zatvorena 2009. godine, pronađene su brojne administrativne nepravilnosti, a doktor sa 200 dece preminuo je u aprilu 2017. u svojoj 89 godini.

Njegova smrt dogodila se mesec dana pre nego što je 22 dece začete u njegovoj klinici pokrenulo sudski postupak, a advokat njegove porodice žestoko se borio protiv bilo kakvog DNK testiranja tvrdeći kako treba poštovati privatnost pokojnika i njegove rodbine.

Međutim, sud je sada odlučio da se DNK testovi mogu obaviti jer postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da je Karbat u svom Blijdorp medicinskom centru južno od Roterdama, koristio i vlastitu spermu bez da je to ikome saopštio. Sud je odobrio korištenje samo Karbatove DNK koja je uzeta sa 27 njegovih ličnih predmeta, uključujući četkicu za zube, koji su nakon njegove smrti ostavljeni na sigurno u iščekivanju presude.

(VIDEO) STAVIO KOKAIN NA VRH PENISA, LJUBAVNICA SE PREDOZIRALA! Nemački estetski hirurg OSUĐEN NA 9 GODINA ZATVORA zbog smrti pacijentkinje sa kojom je imao seksualnu vezu!

Od početka sudskog procesa otkrivene su značajne DNK veze između Karbatove legalne dece i one začete uz pomoć njegove klinike, a sud je presudio da su interesi onih koji žele da znaju jesu li doktorovi potomci važniji od interesa njegove supruge i naslednika.

Ako je zaista upotrebljavao svoju spermu, bez da je to objavio, njegova udovica i naslednici ne mogu da tražie da njegova anonimnost bude poštovana, rečeno je na sudu. A dosadašnji testovi pokazali su visok nivo sigurnosti da je 47 dece začeto doktorovom spermom.

U Holandiji deca koja su rođena uz pomoć sperme donora pre 2004. godine, kad je zakon promenjen, nemaju pravo da znaju identitet biološkog roditelja. Međutim, u presudi je rečeno kako Karbatov slučaj ima poseban status zbog ilegalnih postupaka lekara. Holandski zakon ograničava mogućnost začeća uz pomoć jednog donora sperme na 25.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sotir

pre 5 godina

Hahaha pa ovom doktoru treba dati medalju hahaha sveza roba nema sta hahaha lele koji kralj... Sad mogu da mu duvaju u trubu haha ima covek 200 dece. Tako je to kad hoces decu bez .... Nadje se pametan doktor pa ti ga smesti.

Milica

pre 5 godina

A jesi procitao da je u medjuvremenu umro covek?

zap

pre 5 godina

Pa umro bi i ovako sigurno to nije bio razlog što je umro u 89. godini !!! Čovek našao najlakši način da ostavi ogromno potomstvo i svoje gene raširi po Zemlji

Lala iz Banata

pre 4 godine

Шта фали...? Урадио је посо*...Нек су живи и здрави...!!

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija